Ultimele luni au fost marcate de cresterea rapida a tensiunilor in jurul dosarului nuclear iranian. Mai multi oameni de stiinta iranieni au fost asasinati, cel putin doi virusi informatici (Stuxnet si Duqu) au afectat sistemele computerizate din Iran, explozii suspecte au distrus mai multe instalatii militare folosite de regimul de la Teheran la realizarea rachetelor balistice si o drona americana a fost capturata de Garda Revolutionara. Sunt aceste evenimente simple accidente, operatiuni sub acoperire ale Mossad si CIA ce urmaresc sa saboteze programul nuclear iranian sau primele semne ale unui razboi despre care vorbeste deja toata lumea?

Ahmad K. MajidyarFoto: Arhiva personala

"Israelului ii lipsesc capacitatile militare de a distruge complet instalatiile nucleare ale Iranului, insa fortele armate israeliene - IDF pot perturba si intarzia momentul in care Iranul dobandeste arma atomica", a declarat Ahmad Majidyar, expert in cadrul think-tank-ului American Enterprise Institute. In opinia lui Majidyar, "instalatiile nucleare ale Iranului sunt raspandite in intreaga tara, se afla la distante mult mai mari si unele sunt ascunse sub pamant". Expertul e de parere ca Administratia Obama nu va incepe un conflict armat cu Iranul atat din cauza opozitiei opiniei publice americane, dar si pentru ca Washingtonul se teme de asemenea ca un atac militar impotriva Iranului nu va face altceva decat sa intareasca regimul de la Teheran.

Vezi opiniile lui Ahmad Majidyar in legatura cu dosarul nuclear iranian:

* despre situatia din Orientul Mijlociu si amenintarea nucleara iraniana:

Orientul Mijlociu traverseaza o perioada de incertitudine. Miscarea pro-democratie care a dus la Primavara Araba pare sa se sfarseasca intr-o iarna politica. Protestatarii curajosi, iubitori de libertate, au rasturnat dictatorii in Tunisia, Egipt si Libia, dar aceste tari sunt departe de democratie. Iar state precum Iran, Arabia Saudita si Bahrain au suprimat in mod brutal miscarile pentru libertate. Siria contina sa-si masacreze proprii cetateni in ciuda condamnarii unanime de catre comunitatea internationala.

Tensiunea legata de programul nuclear iranian exacerbeaza situatia din Orientul Mijlociu. Asa cum a raportat recent Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), Iranul se apropie de momentul realizarii bombei nucleare.

Acest lucru sporeste posibilitatea unui atac preventiv al Israelului impotriva Iranului. Un astfel de atac nu va face decat sa creasca instabilitatea in Orientul Mijlociu.

Statele Unite se tem ca un Iran ce detine arma atomica se va angaja in proliferarea nucleara si ca regimul revolutionar din Teheran, supreincrezator ca a obtinut bomba, isi va spori sustinerea pentru activitati teroriste impotriva intereselor americane in regiune.

Senior Research Associate la American Enterprise Institute. Interesat de situatia politica si de securitate din Asia de Sud si din Orientul Mijlociu, in special din Afghanistan, Pakistan si Iran. Merge frecvent in bazele militare din SUA pentru a-i instrui pe ofiteri in legatura cu cultura, religia si scena politica din Afghanista, precum si despre gruparile teroriste in Afghanistan si Pakistan. S-a alaturat AEI in 2008. Inainte a lucrat ca analist media pentru BBC Monitoring in Kabul. A lucrat ca angajat umanitar al ONU pentru refugiati in Peshawar (Pakistan). Vorbeste dari, pashtu si urdu.

Ahmad K. Majidyar

De asemenea, multe state arabe percep un Iran inarmat nuclear ca pe o amenintare serioasa la adresa securitatii lor nationale. Daca Iranul dobandeste o arma nucleara, multe tari din regiune, precum Arabia Saudita si Egiptul, se vor inarma si ele cu bomba atomica.

Ultimul raport AIEA indica faptul ca programul nuclear iranian nu are doar scopuri civile, iar regimul de la Teheran lucreaza de multi ani pentru obtinerea unei bombe nucleare. Este de neimaginat ca Iranul ar accepta izolarea si sanctiunile internationale dure, refuzand sa-si opreasca programul nuclear, daca ar fi fost vorba doar de obiective de energie civile.

* despre un posibil atac israelian:

Israelului ii lipsesc capacitatile militare de a distruge complet instalatiile nucleare ale Iranului, insa IDF poate perturba si intarzia momentul in care Iranul dobandeste arma atomica. Iranul e diferit de Irak si Siria. Instalatiile nucleare ale Iranului sunt raspandite in intreaga tara, se afla la distante mult mai mari si unele sunt ascunse sub pamant.

Israelul percepe Iranul nuclear ca pe o amenintare la existenta sa. Daca Israelul vede limpede ca Iranul este foarte aproape de a dobandi bomba atomica, ar putea sa lanseze un atac cu sau fara aprobarea sau sprijinul Washingtonului.

Israelul intelege ca atacarea Iranului va atrage condamnarea comunitatii mondiale si ca, de asemenea, Iranul va raspunde cu aceeasi moneda. Dar costurile unui Iran nuclear depasesc cu mult toate aceste ingrijorari.

* despre atacarea ambasadei UK din Teheran:

Cred ca atacul asupra ambasadei britanice a fost un raspuns la ultima runda de sanctiuni occidentale impotriva Iranului. Atacul a avut loc dupa ce Marea Britanie a vizat Banca Centrala a Iranului. A fost un act de sfidare si a aratat ca guvernul iranian este preocupat de sanctiunile internationale tot mai mari si de izolarea economica. Vom vedea si mai multe astfel de actiuni din partea Iranului, pe masura ce presiunea internationala asupra tarii va creste.

* despre posibila implicarea a SUA intr-un conflict:

Daca avem in vedere ca Statele Unite au inca peste 100.000 de soldati in Afghanistan si Irak, iar sustinerea publica pentru implicare militara in strainatate se afla la nivelul cel mai de jos, nu cred ca Administratia Obama va incepe un conflict armat cu Iranul. Mai ales ca se apropie alegerile prezidentiale.

Washingtonul se teme de asemenea ca un atac militar impotriva Iranului nu va face altceva decat sa intareasca regimul de la Teheran. Desi multi iranieni isi detesta guvernul, ei sunt nationalisti si se vor incolona sa lupte in jurul steagului daca sunt atacati de o tara straina.

Iranul intelege ca este incapabil sa se angajeze intr-un razboi conventional impotriva Statelor Unite. Daca va fi atacat, Iranul va raspunde prin razboaie invecinate in Irak, Afganistan si in alte tari din regiune impotriva intereselor americane.

Zile fierbinti in Golful Persic

Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat recent ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

La mijlocul lunii noiembrie, experti americani si ziare israeliene afirmau ca Agentia Centrala de Informatii (CIA) din Statele Unite si serviciul secret israelian Mossad desfasoara in prezent operatiuni sub acoperire "eficiente si agresive" pentru a elimina iranienii implicati in dosarul nuclear al Teheranului.

Care sunt argumentele lor:

* la 12 noiembrie, o explozie puternica ce s-a produs la baza militara Amir Al-Momenin din Bidganeh, in apropiere de Karaj, la vest de capitala Teheran, a provocat cel putin 17 morti, intre care si un comandant al Garzii Revolutionare, generalul de brigada Hassan Moghaddam. Acesta s-a aflat in fruntea programului de rachete iraniene. Un oficial militar a spus ca deflagratia a avut loc din greseala, atunci cand militarii mutau lazile cu munitie. Deflagratia s-a soldat si cu 15 raniti, din care unii sunt in stare grava.

* agentia oficiala IRNA a anuntat ulterior ca oamenii de stiinta iranieni au descoperit un nou virus informatic in sistemul lor. Potrivit informatiilor, ar fi vorba de o versiune mai sofisticata a viermelui Stuxnet, care anul trecut a afectat centrifugele iraniene.

* desi Iranul insista ca explozia de la baza militara a fost un simplu accident, iar virusul Duqu a fost anihilat, presa israeliana si mai multi experti americani afirma ca incidentele fac parte dintr-o operatiune sub acoperire a CIA si Mossad de a elimina pericolul nuclear iranian.

* Daily News vorbeste de un alt "eveniment misterios": fiul unui lider ultra-conservator iranian a fost descoperit mort, intr-o camera de hotel din Dubai, dupa ce, se pare, s-ar fi sinucis. Tatal sau a afirmat insa ca moartea tanarului este "suspecta" si a legat-o de explozia de la baza din Bidganeh, fara insa sa ofere detalii (n.red anul trecut, Israelul a fost acuzat ca a trimis mai multi agenti pentru a asasina un important lider Hamas, intr-o camera de hotel din Dubai).

* Consiliul guvernatorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a adoptat in noiembrie o rezolutie impotriva Iranului, pe care il suspecteaza ca incearca sa produca o bomba atomica. Guvernatorii si-au exprimat ingrijorarea tot mai serioasa legata de programul nuclear al Iranului. Rezolutia nu presupune insa masuri punitive concrete. Rezolutia, sustinuta de "grupul celor sase" tari implicate in dosarul nuclear iranian (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta, Germania), solicita Iranului sa permita expertilor ONU accesul la instalatiile sale nucleare si sa coopereze cu AIEA, organismul de supraveghere nucleara al ONU.

* serviciile de informatii occidentale au strans de asemenea informatii alarmante referitoare la cat de mult a avansat Iranul in acest domeniu.

Drona SUA capturata de Iran

Drona SUA capturata de Iran

Foto: Captura Youtube.com

* duminica trecuta, armata iraniana a doborat un avion american fara pilot RQ-170 Santinel "in estul tarii", la granita cu Afganistan si Pakistan. Iranul ameninta ca va riposta la aceasta incalcare a spatiului aerian al tarii. Oficiali americani au recunoscut ulterior ca drona era utilizata de CIA in cadrul misiunilor agresive de colectare a informatiilor despre programul nuclear iranian.

Ce cred expertii despre aceste evenimente:

* incidentele din ultima perioada par sa faca parte din aceeasi campanie de asasinare a oamenilor de stiinta iranieni, declansata dupa 2007. Mossadul este considerat responsabil pentru eliminarea iranienilor implicati in dosarul nuclear.

* explozia de la Bidganeh este similara cu cea de la o alta baza militara iraniana, din urma cu doi ani, pusa tot pe seama serviciului secret israelian. Daily News noteaza si declaratia ministrului israelian al Apararii, Ehud Barak, care a spus, referindu-se la explozia din 12 noiembrie, "poate sa fie mai multe ca aceasta".

* informatii provenite din mai multe surse au indicat hackerii israelieni drept sursa a virusului Stuxnet, care a dereglat sistemul de computere al reactoarelor nucleare iraniene in 2010. Aparitia unui nou virus informatic, Duqu, care a afectat sistemul de computere iranian in acest an, este pusa de experti tot pe seama israelienilor: codul noului virus este bazat pe aceeasi sursa ca Stuxnet.

Cum raspunde regimul de la Teheran:

* ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a declarat ca acuzatiile aduse de Israel si SUA fac parte dintr-o lunga campanie dusa de americani impotriva tarii sale. La randul sau, ayatollahul Ahmad Khatami a avertizat luni AIEA sa nu devina "un instrument fara vointa in mainile Statelor Unite".

* ministrul Apararii din Iran a declarat ca Israelul va fi atacat cu 150.000 de rachete in cazul in care va lansa o operatiune militara impotriva Republicii Islamice. Generalul Ahmad Vahidi a afirmat ca "Israelul trebuie sa fie pedepsit pentru ceea ce le-a facut musulmanilor din Palestina".

* la 29 noiembrie, cateva sute de protestatari iranieni radicali au atacat, de doua ori, cladirile ambasadei britanice la Teheran, intr-o actiune ce reaminteste de atacul impotriva misiunii diplomatice americane, din noiembrie 1979. Strigand "Jos cu Marea Britanie!", demonstrantii au spart ferestrele, au azvarlit pe geam documente, au aruncat cocktailuri Molotov in interiorul cladirilor si au dat foc steagului britanic, revoltati dupa ce guvernul de la Londra a decis sa impuna sanctiuni impotriva Teheranului din cauza programului nuclear.

Citeste si Analistul Richard Silverstein: Sunt sanse mai mari de 50% ca Israelul va ataca Iranul.