Televiziunea iraniana a prezentat pentru prima data imagini cu drona americana capturata in urma cu cateva zile. Drona este in stare perfecta si a fost doborata in timp ce zbura deasupra orasului iranian Kashmar, aflat la 225 km de granita cu Afganistanul, scrie BBC.

Drona SUA capturata de IranFoto: Captura Youtube.com

Conform expertilor, drona americana era utilizata in cadrul misiunilor agresive de colectare a informatiilor despre programul nuclear iranian. Un astfel de avion fara pilot de tip RQ-170 a fost folosit si pentru strangerea informatiilor care au dus la raidul in care a fost ucis Osama Bin Laden.

Oficialii americani au admis ca au pierdut un avion aflat in misiune de recunoastere in vestul Afganistanului, fara armament la bord, motivand acest lucru printr-o eroare de functionare care a dus la pierderea controlului asupra avionului. Oficialii Pentagonului si-au manifestat teama ca Iranul s-ar putea folosi de informatiile privind noua tehnologie a dronei.

Ministrul de externe iranian l-a convocat joi pe reprezentantul Elvetiei pentru a protesta oficial fata de invadarea spatiului sau aerian de catre dronele SUA. Washingtonul nu are reprezentanti directi la Teheran si toate probleme sunt discutate prin intermediul Elvetiei. Iranul a cerut Statelor Unite o explicatie cat mai rapida si alocarea unor compensatii pentru incalcarea spatiului aerian.

Televiziunea de stat iraniana a relatat cu cateva zile in urma ca "unitatile de razboi electronice si antiaerine au reusit sa doboare un avion american fara pilot de tip RQ-170, care a incalcat zonele frontaliere din estul tarii, acesta fiind putin avariat". "Raspunsul armatei iraniene la violarea spatiului nostru aerian de catre avionul spion american nu se va limita doar la granitele Iranului", a declarat o sursa militara pentru televiziunea de stat, fara a oferi mai multe explicatii.