Mai multi studenti iranieni care participau la o demonstratie anti-britanica au intrat marti in ambasada Marii Britanii de la Teheran, transmite Reuters, care citeaza agentia de presa Mehr. Manifestantii au escaladat poarta misiunii diplomatice, au coborat si au ars steagul britanic, inaltand in locul sau un drapel iranian. Agentia IRNA a anuntat ulterior ca manifestantii au intrat in alta cladire a ambasadei UK, de unde au confiscat "documente secrete". Sase angajati ai misiunii diplomatice au fost luati ostatici, fiind insa eliberati. Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea. Protestul de marti vine la cateva zile dupa ce guvernul de la Londra a decis sa impuna sanctiuni asupra Teheranului din cauza programului nuclear.

Violente in IranFoto: Reuters

Potrivit imaginilor transmise in direct de televiziunea de stat de la Teheran, demonstrantii au spart geamurile ambasadei si au ars steagul britanic. Ei au aruncat documente pe ferestrele cladirilor din complexul diplomatic si au aruncat cu cocktailuri Molotov in interior. Una dintre cladiri a luat foc, a anuntat postul IRIB.

Un manifestant a fost vazut in timp ce agita un portret al Reginei Elisabeta a II-a, pe care il luase, cel mai probabil, din interiorul ambasadei.

Agentia FARS a relatat ca fortele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a-i evacua pe protestatari din ambasada britanica.

Ulterior, agentia IRNA a anuntat ca manifestantii au intrat in alta cladire a ambasadei UK, aflata la cativa kilometri distanta, in complexul Qolhak din nordul caoitalei iraniene, de unde au confiscat "documente secrete". In plus, sase angajati ai misiunii diplomatice ar fost luati ostatici in cladire, a anuntat Mehr, care ulterior a sters informatia de pe site-ul sau. FARS a precizat ca cei sase au fost eliberati de politie.

Potrivit agentiei Mehr, angajatii ambasadei britanice au parasit misiunea diplomatica "pe usa din spate".

Un oficial iranian a spus ca guvernul de la Teheran "nu a organizat protestul de marti", in timp ce Foreign Office s-a declarat "scandalizat" de incidentul de la ambasada sa din Iran. Londra a cerut Iranului sa asigure protectia misiunilor sale diplomatice si le-a solicitat cetatenilor britanici aflati in Iran sa ramana in interior.

Saptamana trecuta Marea Britanie a suspendat legaturile cu bancile iraniene pe fondul ingrijorarilor cu privire la programul nuclear desfasurat de administratia de la Teheran. Masuri asemanatoare sunt luate de SUA si Canada. Uniunea Europeana a anuntat si ea ca pregateste noi sanctiuni asupra Iranului.

Duminica, Parlamentul iranian a votatpentru reducerea relatiilor diplomatice si economice cu Marea Britanie.

Ultimele saptamani au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si statele occidentale, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Incidentul de marti aduce aminte de criza ostaticilor americani, de la inceputul anilor '80. In noiembrie 1979, studenti si militanti islamisti au preluat controlul ambasadei SUA de la Teheran, luand ostatici cateva zeci de americani. Cei 52 de ostatici au fost eliberati dupa 444 de zile, in ianuarie 1981.

UPDATE: In cursul serii de marti, manifestantii au intrat pentru a doua oara in ambasada britanica.

Stirea se actualizeaza.