Miercuri, 29 iunie, elevii au sustinut proba scrisa obligatorie a profilului din cadrul Bacalaureatului 2011: examenele de Matematica si Istorie. Examenul de Istorie a fost sustinut de absolventii de la profilurile umanist, artistic, pedagogic, educatie fizica si sport, teologic, iar examenul de Matematica de absolventii de la profilurile real, servicii, resurse naturale si protectia mediului, tehnic, pedagogic si militar. Peste 2.600 de politisti asigura ordinea si siguranta publica in preajma celor 1.422 de unitati de invatamant unde se sustin examenele. La proba de Limba si literatura romana, peste 230 de elevi au fost dati afara din examen pentru copiat. Incepand din acest an, elevii prinsi copiind la vreuna dintre probe nu vor mai putea da BAC-ul in urmatoarele doua sesiuni.

Vezi aici:

UPDATE (10:50): Mai multe apeluri la linia verde alocata de Minister au semnalat nereguli in unele centre de examen

Pana la aceasta ora, au fost primite 6 apeluri la linia verde alocata de Ministerul Educatiei. Persoanele au semnalat existenta unor nereguli in unele centre de examen, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului. La probele scrise din cadrul Bacalaureatului 2011 au fost primite in jur de 15-20 de astfel de apeluri, zilnic.

La inceputul examenelor de BAC, Ministerul Educatiei a alocat linia telefonica gratuita 0800801100 la care cetatenii pot semnala orice neregula constatata in organizarea si derularea examenului national de bacalaureat.

UPDATE (9:00): Subiectele au fost transmise si preluate in conditii de securitate in toate centrele de examen. Examenul incepe in conditii normale

Ministerul Educatiei a anuntat ca subiectele au fost transmise si preluate in conditii de securitate in toate cele 741 de centre de examen, aplicandu-se procedurile electronice de securitate. "Prin urmare, aceasta proba, programata astazi, 29 iunie, incepe la ora 9.00, conform graficului initial", precizeaza Ministerul.

Proba va fi sustinuta de aproximativ 210.000 elevi, diferentiat, in functie de filiera, profil si specializare, dupa cum urmeaza: matematica (pentru profilul real din filiera teoretica, pentru toate profilurile din filiera tehnologica si pentru profilul militar, respectiv pedagogic - specializarea invatatori-educatoare din filiera vocationala) si istorie (pentru profilul umanist din filiera teoretica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia specializarii invatatori-educatoare).

In Bucuresti, la Bacalaureat s-au inscris aproximativ 22.000 de elevi, examenul fiind organizat in 71 de centre, in 60 fiind instalate camere de supraveghere video, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, prof. Marian Banu, citat de Mediafax.

"Ce ati vazut in vami veti vedea si in Educatie", avertiza in urma cu o luna ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, precizand ca examenul este aproape identic cu cel de anul trecut, modificarile fiind minore si vizand prevenirea fraudei.

Citeste si:

Calendarul Examenului de Bacalaureat 2011

6-8 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in

limba romana - proba A (proba orala)

8-10 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in

limba materna - proba B (proba orala)

13-17 iunie Evaluarea competentelor digitale - proba D (proba

scrisa/practica)

20-23 iunie Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de

circulatie internationala - proba C (proba orala, scrisa si practica)

27 iunie Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

28 iunie Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

29 iunie Proba obligatorie a profilului - proba E)c) (istorie pentru profilurile umanist, artistic, pedagogic - bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor activitati extrascolare -, educatie fizica si sport, teologic si matematica pentru celelalte profiluri) - proba scrisa

1 iulie Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) (geografie, logica, psihologie, economie, sociologie sau filosofie pentru profilul umanist; fizica, chimie, biologie sau informatica pentru profilurile real si militar; geografie, logica, psihologie sau economie pentru profilul servicii; fizica, chimie sau biologie pentru profilul resurse naturale si protectia mediului si pentru profilul tehnic; geografie, logica, psihologie, economie sau filosofie pentru profilurile artistic, pedagogic, educatie fizica si sport si profilul teologic) - proba scrisa

3 iulie Afisarea rezultatelor

4 iulie Depunerea contestatiilor (orele 08:00 - 12:00)

5-7 iulie Rezolvarea contestatiilor

8 iulie Afisarea rezultatelor finale

Urmatorul examen din cadrul Bacalaureatului este si ultimul din sesiunea iunie-iulie: Proba la alegere a profilului si specializarii, care se va desfasura pe 1 iulie. Rezultatele vor fi afisate in 3 iulie, iar contestatiile vor putea fi depuse pe 4 iulie, intre orele 8.00 si 12.00. Rezolvarea contestatiilor se va face intre 5 si 7 iulie, iar afisarea acestora in 8 iulie.

Accesul candidatilor in centrul de examen

Accesul candidatilor in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 - 8:30. La accesul elevilor in centrul de examen se procedeaza astfel:

  • un cadru didactic si un membru al personalului de paza solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate si verifica daca fotografiile corespund;
  • candidatii sunt indrumati spre zona din centrul de examen unde se gasesc salile de examen;
  • candidatii care au materiale/obiecte nepermise in sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.
  • Candidatul care are asupra sa materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
  • Dupa ce au trecut de punctul de legitimare si de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise in sala de examen), candidatii se deplaseaza spre sala de examen, unde sunt repartizati conform tabelelor afisate pe usi.
  • Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu, si, dupa caz, la sanctionarea asistentilor.
  • Candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, in functie de disciplina si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit. 
  • Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, socotit din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru

A doua sesiune a Bacalaureatului 2011

Inscrierea candidatilor pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat se va face intre 11 si 15 august, iar evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala la limba romana va avea loc in zilele de 22 si 23 august, potrivit Agerpres. Intre 22 si 24 august vor fi evaluate competentele de comunicare la limba materna, in zilele de 23 si 24 august la limba de circulatie internationala, iar in zilele de 25 si 26 august se va face evaluarea competentelor digitale.

Probele scrise vor incepe in data de 29 august cu cea de limba si literatura romana, care va fi urmata in 30 august de cea la limba materna si in 31 august de proba obligatorie a profilului. In data de 2 septembrie va avea loc proba la alegere a profilului si a specializarii. Afisarea rezultatelor se va face in 4 septembrie pana la ora 16.00 si tot in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatiile. Rezultatele finale vor fi afisate in data de 7 septembrie.

Politia Romana a anuntat ca politistii vor asigura masurile de ordine si siguranta publica la cele 1.422 de unitati de invatamant din intreaga tara in care va avea loc examenul. In acest sens vor actiona 2.686 de politisti (2.143 de la structurile de ordine publica, 466 de la structurile de politie rutiera, alaturi de 77 de specialisti din cadrul structurilor de investigatii criminale).

Citeste si: