22 de elevi de la un singur liceu au fost dati afara din sala de examen, dupa ce au fost prinsi copiind. Acestia sunt absolventi ai Liceului de constructii 'Lorin Salagean' din Drobeta-Turnu Severin si nu vor mai putea da Bacalaureatul urmatoarele doua sesiuni. In total, in municipiul Drobeta-Turnu Severin au fost eliminati de la examenul de Limba si literatura romana 33 de elevi, care au fost gasiti cu fituici, manuale si telefoane mobile, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Scolar Mehedinti, Emil Mirica, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, masura a fost luata impotriva a 22 de elevi de la Liceul de constructii 'Lorin Salagean', opt de la Colegiul tehnic 'Domnu Tudor' si trei de la Liceul Auto, toate din municipiul Drobeta-Turnu Severin. "Gestul elevilor este inexplicabil. Ei cunosteau faptul ca examenele sunt supravegheate video. Cu toate acestea au riscat. Ei nu vor mai putea sa se inscrie timp de doua sesiuni la examenul de bacalaureat", a declarat Mirica, citat de Agerpres.

In judetul Mehedinti, in cele opt centre de evaluare a liceenilor se afla inscrisi 3.153 de candidati.

La nivel national - au fost eliminati 233 de candidati

La nivelul intregii tari, au fost eliminati 233 de candidati din examenul de Limba si literatura romana, adica aproape dublu fata de numarul de elevi eliminati anul trecut pentru tentativa de copiere sau pentru ca au intrat cu telefoane mobile in sala de examinare. Un centralizator al Ministerului Educatiei, citat de Agerpres, arata ca in Bucuresti au fost eliminati pentru tentativa de frauda si prezenta cu telefoane mobile 29 de candidati.

Unele cazuri de tentativa de copiere au fost semnalate la linia Tel Verde special creata pe durata examenului de bacalaureat de catre MECTS.

Cei mai multi eliminati au fost in Mehedinti - 33, in Bucuresti - 29 si in Constanta - 19.

Vaslui: 11 elevi si doi supraveghetori eliminati

11 elevi si doi supraveghetori au fost eliminati luni de la prima proba a examenului de Bacalaureat din judetul Vaslui. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, citati de Agerpres, cei 11 elevi au fost prinsi cand incercau sa copieze cu ajutorul unor telefoane mobile, al fituicilor sau prin schimbarea ciornelor cu alti colegi.

Un elev a fost eliminat de la liceul 'Gheorghe Rosca Codreanu' din Barlad. Zece candidati au fost de la Liceul 'Nicolae Iorga' din Negresti, liceu de unde au fost eliminati si doi asistenti supraveghetori care sunt in prezent verificati pentru a stabili exact daca au fost implicati in fraudare. "Supraveghetorii provin de la clasele unde s-a facut schimb de ciorne. Oricum, indiferent de rezultat, si-au pierdut dreptul de a supraveghea", a declarat inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, Vasile Ursanu.

In judetul Vaslui, 3.800 de absolventi sustin examenul de Bacalaureat.

Galati: 11 elevi eliminati

Unsprezece candidati din judetul Galati au fost eliminati de la examenul de bacalaureat, dupa ce au incercat sa copieze folosind fituici si sisteme 'hands free'. Seful Inspectoratului Scolar Judetean Galati, Dorulet Resmerita, a declarat ca dintre cei 4.824 de elevi asteptati la sustinerea probei, 310 au amanat examenul pentru toamna si au absentat.

Peste 260 de camere web au fost instalate in toate salile din Galati si Tecuci in care se sustin cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat. ,,Capturile video pe durata examenului vor fi responsabilitatea informaticianului centrului de evaluare. Fisierele vor fi stocate si ulterior arhivate pe sali si pe centre de examen. Sper ca si alte judete sa monitorizeze la fel de atent examenul', a spus Resmerita.

Timis: 6 elevi eliminati

Sase absolventi de liceu din Timis au fost dati afara din examenul de BAC, dupa ce au fost prinsi copiind. Tinerii au motivat ca au copiat, nu pentru ca nu stiau subiectele, ci pentru ca doreau sa obtina note mai mari, transmite Agerpres.

Inspectorul general scolar din Timis, Marin Popescu, a declarat ca "sunt instalate camere video in toate cele 390 de sali unde se desfasoara bacalaureatul in Timis, cu scopul de a preveni copierea". In Timis, aproape 7.000 de absolventi de liceu sustin examenul de bacalaureat.

Hunedoara: 2 elevi eliminati

Doi elevi hunedoreni au fost eliminati, luni, din salile de examen la Bacalaureat, dupa ce au fost prinsi de supraveghetori ca au copiat, unul ajutat de un telefon mobil, iar celalalt de pe o brosura cu fituici cumparate de pe internet. "In primul caz este vorba de un elev de la Colegiul 'Iancu de Hunedoara' din municipiul Hunedoara, care a fost prins de supraveghetorul de sala ca avea la el un telefon mobil pe care l-a ascuns la intrare in clasa. Al doilea elev este de la Grupul Scolar Minier Lupeni si a fost prins cu o carte miniaturizata pe care a cumparat-o de pe internet", a declarat inspectorul general scolar al judetului Hunedoara, Alexandru Lautaru.

La examenul de bacalaureat, din acest an participa 4.800 de elevi hunedoreni, testarea acestora fiind organizata in 308 sali de clasa, toate dotate cu camere de supraveghere, potrivit Agerpres.

Alba: 3 elevi eliminati

Trei elevi din Alba au fost eliminati, dupa ce doi dintre ei au fost surprinsi avand asupra lor telefon mobil, iar altul fituici, potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar al Judetului (ISJ) Alba. Doi dintre cei eliminati sustineau proba de Limba si Literatura Romana la centrele de examinare din orasul Cimpeni, iar al treilea a fost depistat la Colegiul 'I.D. Lazarescu' din orasul Cugir. Anul trecut, au fost eliminati din Bacalaureat pentru tentativa de frauda opt elevi.

In judetul Alba, au fost stabilite 13 centre de examen si trei centre zonale de evaluare. Doua din centrele de examen, de la Abrud si Baia de Aries, functioneaza fiecare cu un efectiv de sub 250 de elevi, pentru a nu-i deplasa la zeci de kilometri distanta.

Gorj: 6 elevi eliminati

Sase elevi din judetul Gorj au fost eliminati din examen dupa ce profesorii supraveghetori i-au prins copiind, a declarat inspectorul scolar Camelia Bibere.

Potrivit Agerpres, patru dintre elevi au fost eliminati de la centrul de examinare din municipiul Motru, iar ceilalti doi de la centrul din orasul Turceni. "Profesorii supraveghetori au fost ajutati si de camerele web montate in fiecare sala de examen", a precizat Camelia Bibere.

Pentru prima proba scrisa a Bacalaureatului au fost inscrisi 5.102 elevi, acestia fiind supravegheati in cele 16 centre de examinare din judet de 727 de cadre didactice.

Salaj: O eleva eliminata

O absolventa a Colegiului National 'Simion Barnutiu' din Simleu Silvaniei a fost eliminata de la examen, dupa ce a fost surprinsa de supraveghetori cu un telefon mobil si un dispozitiv 'hands free' la ea. "Conform metodologiei de bacalaureat elaborate de Ministerul Educatiei, candidatilor le este interzisa intrarea in sali cu telefoane mobile sau alte astfel de instrumente asupra lor, printre care dictionare, notite, insemnari care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Asupra elevei au fost gasite un telefon mobil si cu un dispozitiv hands free si ea a fost eliminata din examen, chiar daca poate nu le-a folosit", a declarat luni, pentru Agerpres, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan.

Buzau: Trei elevi eliminati

Trei elevi, dintre care doi de la Colegiul agricol din Buzau si unul de la Grupul scolar Berca, au fost prinsi copiind si au fost eliminati la proba de luni a examenului de Bacalaureat. La cele 13 centre de examinare din judetul Buzau la primul examen scris al Bacalaureatului au fost prezenti 3.700 de elevi din cei 4.148 inscrisi initial.

Botosani: Doi elevi eliminati

Doi candidati la Bacalaureat au fost eliminati din examen, dupa ce au fost prinsi copiind. Unul dintre candidati este elev la Colegiul National 'Mihai Eminescu' din Botosani, iar al doilea la Grupul Scolar 'Nicolae Balcescu' din orasul Flamanzi.

"Unul a fost prins de comisia de monitorizare. In momentul cand cei din comisie au intrat in sala, copilul a scapat fituicile, iar al doilea a fost prins de comisia de examen cand s-a dus la stampilat lucrarea. Avea fituica foarte bine ascunsa, numai un colt se vedea", a declarat inspectorul scolar Carmen Nechita de la Inspectoratul Scolar Judetean Botosani. Pentru sesiunea de vara a Bacalaureatului, in judetul Botosani s-au inscris 3.640 de elevi.

Bistrita-Nasaud: Trei elevi eliminati

Trei absolventi de clasa a XII-a din judetul Bistrita-Nasaud au fost eliminati. Este vorba despre trei baieti, elevi ai Grupului scolar forestier din Bistrita. Doi dintre ei au fost gasiti cu fituici asupra lor, iar al treilea cu un telefon mobil. La examenul de Bacalaureat din acest an s-au inscris 3.583 de elevi din judetul Bistrita-Nasaud, dintre care 461 au absolvit in promotii anterioare.

Mures: Un elev eliminat

Un elev de la Liceul 'Lucian Blaga' din municipiul Reghin a fost eliminat din examen. Potrivit ISJ Mures, pentru sesiunea iunie - iulie, la proba scrisa de Limba si literatura romana in judetul au fost inscrisi 5.217 elevi, din care 5.138 au fost prezenti, iar 79 au absentat.

Citeste si: