Reprezentantii Inspectoratului Scolar Hunedoara au declarat pentru HotNews.ro ca aproape toti elevii de la Grupul Agricol Alexandru Borza din Geoagiu au fost dati afara din examen, pentru frauda sau tentativa de frauda. Mai precis, au fost eliminati din examen 111 elevi din 159 prezenti in centrul de examen, care se pare ca aveau rezolvarile subiectelor de Bacalaureat.

Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a confimat informatia si a anuntat ca a solicitat declansarea unei anchete a politiei. "Ceea ce vedem astazi este rezultatul direct al reformelor Marga si Andronescu. 10 din cei 12 ani petrecuti in scoala de cei care dau astazi Bacalaureatul sunt sub conducerea lui Marga, Andronescu, PNL sau PSD la minister", a declarat Funeriu.

"Ii felicit pe domnul inspector de Hunedoara, Alexandru Lautaru, si pe domnul inspector din Minister, Catalin Pislaru. De astfel de oameni avem nevoie pentru a curata Romania. Ceea ce vedem astazi este rezultatul direct al reformelor Marga si Andronescu. 10 din cei 12 ani petrecuti in scoala de cei care dau astazi Bacalaureatul sunt sub conducerea lui Marga, Andronescu, PNL sau PSD", sustine ministrul. Potrivit acestuia, "ei au incurajat o cultura a fraudei pe care astazi o stopam. Asta este rezultatul: o cultura a fraudei. Le multumesc si cadrelor didactice, pe baza informatiei carora s-a ajuns la depistarea fraudelor".

Contactat de HotNews.ro, inspectorul scolar general al ISJ Hunedoara, Alexandru Lautaru, a declarat ca informatia cu privire la neregulile de la Grupul Agricol Alexandru Borza din Geoagiu a fost semnalata prin linia verde deschisa de Ministerul Educatiei. "Impreuna cu reprezentantul Ministerului Educatiei ma aflam oricum in actiunea de monitorizare si control a modului de organizare si desfasurare a examenului, asa ca dupa aflarea informatiei ne-am indreptat catre acest centru", a precizat Lautaru.

Acesta a precizat ca s-a inceput o ancheta si impotriva a aproximativ 20 de cadre didactice. Elevii au fost prinsi copiind rezolvarile la subiecte de pe o foaie identica.

Hunedoara: 2 elevi eliminati la proba scrisa de Limba si literatura romana

La prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat, examenul de Limba si literatura romana desfasurat luni, 27 iunie, doi elevi hunedoreni au fost eliminati din salile de examen. Acestia au fost prinsi de supraveghetori ca au copiat, unul ajutat de un telefon mobil, iar celalalt de pe o brosura cu fituici cumparate de pe internet.

"In primul caz este vorba de un elev de la Colegiul 'Iancu de Hunedoara' din municipiul Hunedoara, care a fost prins de supraveghetorul de sala ca avea la el un telefon mobil pe care l-a ascuns la intrare in clasa. Al doilea elev este de la Grupul Scolar Minier Lupeni si a fost prins cu o carte miniaturizata pe care a cumparat-o de pe internet", a declarat pentru Agerpres inspectorul general scolar al judetului Hunedoara, Alexandru Lautaru.

La examenul de bacalaureat, din acest an participa 4.800 de elevi hunedoreni, testarea acestora fiind organizata in 308 sali de clasa, toate dotate cu camere de supraveghere, potrivit Agerpres.

La nivel national - au fost eliminati 233 de candidati

La nivelul intregii tari, au fost eliminati 233 de candidati din examenul de Limba si literatura romana, adica aproape dublu fata de numarul de elevi eliminati anul trecut pentru tentativa de copiere sau pentru ca au intrat cu telefoane mobile in sala de examinare. Un centralizator al Ministerului Educatiei, citat de Agerpres, arata ca in Bucuresti au fost eliminati pentru tentativa de frauda si prezenta cu telefoane mobile 29 de candidati.

Unele cazuri de tentativa de copiere au fost semnalate la linia Tel Verde special creata pe durata examenului de bacalaureat de catre MECTS. Cei mai multi eliminati au fost in Mehedinti - 33, in Bucuresti - 29 si in Constanta - 19.

Citeste si: