​Sistemul educational, de exemplu prin Bacalaureat, recunoaste ca elevii nu ar fi capabili decat de memorare. Opinia ii apartine lui Paul Musca, proaspat absolvent de clasa a XII-a, care face parte din lotul olimpic national de Matematica. Andrei Bud, de asemenea membru al lotului national de Matematica, a povestit ca pentru un olimpic “e o durere destul de mare in momentul in care nu te califici la olimpiada sau simti ca esti mult mai slab decat altii”. Simona Diaconu este singura fata din lotul olimpic al Romaniei, iar temerea sa cea mai mare in fata olimpiadei este sa nu treaca printr-un moment de blocaj sau de “orbire”, cum il numeste. Vezi in articol un interviu video cu cei trei olimpici care peste o saptamana vor reprezenta Romania la Olimpiada Internationala de Matematica din Africa de Sud.

Paul Musca, Andrei Bud si Simona DiaconuFoto: Hotnews
  • Anul acesta, se implinesc 55 de ani de la prima olimpiada internationala de matematica din istorie, organizata la Brasov
  • ​HotNews.ro si The Group au lansat cu aceasta ocazie sectiunea Prima Olimpiada Internationala de Matematica, Romania, 1959, cu sprijinul Societatii de Stiinte Matematice din Romania

Paul Gabriel Musca, Andrei Bud si Simona Diaconu fac parte din lotul national de matematica, iar in perioada 4 - 13 iulie vor fi prezenti la Olimpiada Internationala de Matematica, in Africa de Sud. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, cei trei au vorbit despre modul in care vad matematica in scoala, despre Bacalaureat, despre ce inseamna esecul in ochii unui olimpic, dar si despre jocurile pe care le prefera pe internet si materiile care le displac.

Paul Musca (19 ani) a absolvit anul acesta Liceul International de Informatica Bucuresti si a obtinut primul loc pe tara la Olimpiada Nationala de Matematica. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, el a declarat ca nu ii place chimia si, “in general, materiile care se fac la scoala”. Ii displace “chiar si matematica de la scoala”, pentru ca “accentul este pus foarte mult pe memorare si ar trebui sa fie pus pe intuitie si originalitate”.

Mi se pare ca sistemul educational, de exemplu prin Bacalaureat, recunoaste ca elevii nu ar fi capabili decat de memorare, intrucat eseul de la subiectul III este prefabricat si practic nu trebuie sa fi citit cartea sau sa intelegi, ci doar sa stii un eseu. [Este prefabricat - n.red.] in sensul ca tu stii ce poate sa pice, inveti ce trebuie si nu trebuie neaparat chiar sa stii opera, cat sa stii comentariul”, a sustinut olimpicul. Acesta ar prefera un alt fel de examen si la Matematica, in cadrul Bacalaureatului: “Mi-ar placea mult mai mult sa fie bazat cat mai mult pe originalitate. De exemplu, problemele la matematica sa contina cat mai putine numere si sa fie probleme mai mult de inteligenta decat de memorare”.

Paul Musca sustine ca “elevii vad numai partea urata a matematicii, calcule infernale si urate” si e “normal ca o sa ajunga sa nu le placa”. “Daca mi-as fi dorit sa spun ceva si sa inteleaga ceilalti elevi ar fi ca matematica de la scoala este intr-adevar urata,dar exista si o alta matematica, care este frumoasa. (…) Daca eu i-as sugera ceva unui elev care nu e foarte bun, dar incearca, i-as sugera sa incerce sa gandeasca lucrurile in profunzime, sa se gandeasca intotdeauna la de ce e asa ceva si sa inteleaga intotdeauna fenomenul”, a explicat olimpicul. Potrivit acestuia, “e mult mai important sa inveti cum sa gandesti, decat sa rezolvi 100 de probleme”.

Andrei Bud (18 ani) a absolvit anul acesta tot Liceul International de Informatica Bucuresti, este medaliat cu argint al Olimpiadei Balcanice de Matematica 2014 si se pregateste pentru Olimpiada Internationala de Matematica. El a povestit pentru HotNews.ro ca din pregatirea unui olimpic face parte si o analiza a riscurilor, in fata fiecarei competitii. “Trebuie sa faci bine nu ca sa ai mult de castigat, ci ca sa minimizezi riscul, pentru ca e o durere destul de mare in momentul in care nu te califici la olimpiada sau simti ca esti mult mai slab decat altii”, a declarat acesta pentru HotNews.ro.

Andrei Bud a vorbit si despre ce inseamna un singur calcul gresit pentru un tanar matematician. “Cred ca am avut un singur moment in care a fost sa gresesc destul de flagrant. (…) Era o problema de geometrie, nu imi venise ideea cum sa fac sintetic, am vazut ca iese destul de simplu prin calcule, asa ca am zis sa fac calcule. Si la pagina a 5-a de calcule urate, de am stat acolo mi-am batut capul vreo jumatate de ora - 45 de minute sa le fac, ma uit ca da ceva asemanator cu o chestie care trebuie sa fie egala cu 0 pentru un polinom care in orice valoare e zero. Si in principiu asta nu e bine. M-am intors sa vad unde am facut greseala. Si greseala a fost chiar primul rand din ceea ce calculasem. Mi-am dat o palma peste cap, am inceput sa rad isteric vreo 2 minute, dupa care m-am reapucat sa fac toate calculele alea. Am dus la bun sfarsit, intr-un final”, a povestit olimpicul.

Simona Diaconu (18 ani) este eleva in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, a obtinut anul acesta medalie de aur la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete si este singura fata din lotul national al Romaniei la Olimpiada Internationala de Matematica. “E destul de greu sa fii singura fata, pentru ca exista diferente foarte mari si se vad la fiecare pas pe care il facem”, a povestit aceasta pentru HotNews.ro.

Bacalaureatul nu este un examen pe care sa nu il poti trece “onorabil” daca inveti in timpul anului, iar teama cea mai mare inaintea unui concurs este aceea de a trece printr-un “moment de orbire”. “Primesti subiectele, le citesti si nu vezi ce se intampla in problema aia. E foarte neplacut, e chestie mentala. Citesti problema si nu realizezi ce se intampla in acea problema. O citesti, intelegi enuntul, dar nu ai patrunderea matematica”, a explicat aceasta. Simona Diaconu a povestit ca a trecut de mai multe ori prin aceasta experienta, care s-a vazut imediat pe rezultate.

Desi mai are un an de liceu, Simona Diaconu a inceput pregatirea pentru o facultate in strainatate. Si ar vrea sa urmeze o universitate din strainatate “pentru ca e mult mai flexibil” programul. “In Romania, nu as avea atat de multe optiuni, ar trebui sa fac matematica si economie si m-as duce la facultatea respectiva si as face numai cursurile legate de economie sau de matematica. In schimb, la o facultate din afara se pot face mai multe cursuri la aceeasi facultate fara nicio problema si se dezvolta mai multe abilitati. Lucrez la aplicatii”, a declarat Simona, care oscileaza intre SUA si Anglia.

Citeste si raspunsurile celor trei olimpici la intrebarilor cititorilor HotNews.ro

Citeste si: