În România au fost confirmate până marți dimineață 17 cazuri de îmbolnăvire, iar cinci dintre pacienți au fost vindecați și externați. Ultimul caz confirmat - un bărbat din București - era internat din 5 martie la Spitalul MAI Dimitrie Gerota, astfel că unitatea medicală a restricționat accesul și ieșirile din spital. Autoritățile au anunțat măsuri fără precedent - sunt interzise adunările cu peste 1.000 de participanți, s-au suspendat zborurile din și spre Italia, precum și cursele regulate rutiere și feroviare ale operatorilor de transport spre această țară, iar de miercuri se închid școlile.

COVID - situatie 10 martie, ora 10.00Foto: grupul de comunicare strategica

Cele mai importante informații, LIVETEXT pe HotNews.ro:

12.43 Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu și șeful Poliției de Frontieră, Ioan Buda vor susține o conferință de presă, de la ora 14.00. Tema conferinței este legată de măsurile luate, pe palierul de ordine publică, pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID – 19.

12.37: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj își suspendă cursurile până pe 22 martie

Până marți, la nivel național au fost confirmate 17 cazuri de cetățeni infectați cu COVID - 19 pe teritoriul României.

Dintre cei 17 cetățeni care au contractat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție. Aceștia sunt internați în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova, a transmis marți dimineață Grupul de comunicare strategică.

La acestă oră sunt în carantină instituționalizată 52 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat coronavirusul.

Alte 11.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Luni, au fost înregistrate 280 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 2.376 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Măsurile luate de autorități

În urma ședinței de luni a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, au fost adoptate următoarele măsuri pentru a evita răspândirea coronavirusului:

  • Se suspendă cursurile în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcție de situație. After-school-urile rămân deschise.
  • Se suspendă transportul rutier de persoane pentru toate cursele operatorilor de transport înspre și dinspre Italia. Măsura este valabilă de astăzi, 10 martie, până pe 31 martie.
  • Începând cu 12 martie și până la 31 martie sunt suspendate transporturile feroviare către și dinspre Italia.
  • Sunt sistate programele de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare, dacă nu au fost începute înainte de 9 martie.
  • A fost instituită obligația pentru unitățile de alimentație, precum și pentru furnizorii publici și privați de transport persoane de a dezinfecta frecvent suprafețele, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitaclul în mijloacele de transport.
  • Pentru evenimentele cu un număr de maxim 200 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul direcției de sănătate publică.
  • Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să lucreze la domiciliu.

Alte restricții au fost impuse încă de duminică și luni:

  • De luni au fost suspendate toate zborurile înspre si dinspre Italia, până în 23 martie. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.
  • Cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu.
  • Cetățenii străini care vin din aceste țări pot intra în România doar sub măsura obligatorie a carantinei.
  • Operatorii aerieni au obligația de a comunica operatorilor români faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin semnarea unei declarații pe propria răspundere.
  • Cetățenii români care intră în țară terestru au obligația să semneze declarații pe proprie răspundere sub sancțiunea legii că nu vin din zone de risc. Vor fi verificări ample în acest sens.
  • Sunt exceptate transporturile de marfuri de pana la 3,5 tone. Se aplică prevederile de mai sus adaptate după caz și pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până pe 31 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei.
  • Începând de duminică, 8 martie, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
  • Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile de sănătate publice locale.
  • Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.
  • Nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor. În aceeași perioadă, aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

Cazurile de coronavirus confirmate până acum în România: