Cu o săptămână înainte de a intra în cel de-al treilea an de război, trupele ucrainene s-au retras din Avdiivka într-o schimbare majoră pe linia frontului estic. Liderii lumii arată cu degetul spre președintele rus Vladimir Putin pentru moartea opozantului rus Alexei Navalnîi. „Ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi este o nouă dovadă a brutalităţii sale”, a declarat liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

Soldați ucraineniFoto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 724 - LIVE pe HotNews.ro:

23:00Președintele rus Vladimir Putin și-a felicitat sâmbătă armata pentru „victoria importantă” înregistrată prin capturarea orașului Avdiivka din estul Ucrainei, epicentrul luptelor de luni de zile, relatează AFP.

22:23Pregătiţi-vă pentru un conflict cu Rusia care va dura zeci de ani, avertizează un ministru german

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat sâmbătă, într-un discurs susţinut la Conferinţa de securitate de la Munchen, că ţările europene şi alianţa NATO trebuie să se pregătească pentru un conflict de zeci de ani cu Rusia, relatează dpa

22:17Retragerea armatei ucrainene din oraşul Avdiivka, estul ţării, este dovada "costului inacţiunii" Congresului american, care blochează un ajutor militar suplimentar de 60 miliarde de dolari Kievului, a denunţat sâmbătă Casa Albă, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale, Adrienne Watson, i-a somat pe parlamentarii americani "fără întârziere" această asistenţă după ce armata ucraineană s-a retras în faţa Rusiei, prilejuindu-i cea mai mare victorie simbolică după eşecul contraofensivei Kievului lansată în vară.

Ucraina aşteaptă de luni de zile votul asupra unui ajutor crucial de 60 miliarde de dolari decis de guvernul preşedintelui democrat Joe Biden, aflat în campanie electorală pentru un al doilea mandat, dar obstrucţionat de opoziţia republicană în Congres, sub influenţa lui Donald Trump.

"Acesta este costul inacţiunii Congresului. Ucrainenii continuă să se bată cu curaj, dar le lipsesc muniţiile", a afirmat Watson.

Compania germană Rheinmetall va produce muniție în Ucraina

21:25Președintele american Joe Biden l-a sunat sâmbătă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a declarat că Statele Unite sunt angajate să sprijine lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

„Am discutat despre situația actuală din prima linie. Sunt recunoscător că am sprijinul deplin al președintelui Biden”, a scris Zelenski pe X. „De asemenea, cred că Congresul SUA va lua o decizie înțeleaptă”.

20:40Noi fragmente de dronă, asemănătoare celei de tip "Gherani-2", au fost găsite sâmbătă în zona de frontieră moldo-ucraineană, a indicat Poliţia de frontieră a Republicii Moldova

19:08Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene și, de asemenea, a NATO, dar nu poate intra în alianța militară cât este încă în război cu Rusia, a declarat sâmbătă ministrul italian de externe Antonio Tajani, relatează Reuters.

„Mesajul către Rusia este foarte clar: Ucraina va fi membră a Uniunii Europene, iar apoi lucrăm pentru ca Ucraina să fie membră a NATO”, a spus Tajani la Conferința de Securitate de la München.

Cu toate acestea, aderarea la NATO este imposibilă în timp ce Ucraina rămâne blocată într-un conflict militar cu Rusia, a adăugat el.

„Trebuie să fim foarte prudenți”, pentru că a avea un membru NATO cu drepturi depline în război cu Rusia „înseamnă al treilea război mondial”, a spus Tajani.

19:02Compania germană Rheinmetall va produce muniție în Ucraina

Producătorul german de armament Rheinmetall a anunțat sâmbătă că a ajuns la un acord cu o companie ucraineană pentru a fabrica muniție de artilerie în Ucraina, care are nevoie urgentă de astfel de produse în fața agresiunii rusești, potrivit AFP.

În cele din urmă, se așteaptă ca „Centrul ucrainean de competență în domeniul munițiilor” să producă un „număr cu șase cifre” de proiectile de 155 mm în fiecare an, inclusiv propulsoarele corespunzătoare, potrivit comunicatului de presă.

18:48Parlamentul Ungariei poate ratifica aderarea Suediei la NATO atunci când se va întruni pentru noua sa sesiune de primăvară la sfârşitul acestei luni, a declarat prim-ministrul Viktor Orban în fața susţinătorilor săi sâmbătă, relatează Reuters.

Forţele ucrainene au doborât sâmbătă două avioane de vânătoare-bombardiere ruseşti Su-34 şi un avion de luptă Su-35

18:23Rusia a declarat sâmbătă că forţele sale au provocat o serie de înfrângeri forţelor ucrainene de-a lungul liniei frontului de 1.000 de km, exact în momentul în care trupele ucrainene se retrăgeau din oraşul devastat Avdiivka din estul ţării, transmite Reuters.

Retragerea forţelor ucrainene din Avdiivka deschide calea pentru cea mai mare victorie a Rusiei de la capturarea Bahmut, în mai 2023, după o bătălie care a făcut mii de morţi într-un oraş devastat.

După eşecul Ucrainei de a străpunge liniile ruseşti anul trecut, Moscova a încercat să distrugă forţele ucrainene exact când Kievul se gândeşte la o nouă mobilizare majoră şi preşedintele Volodimir Zelenski numeşte un nou comandant pentru a conduce războiul.

Forţele ruse au făcut incursiuni împotriva trupelor ucrainene de-a lungul liniilor frontului în mai multe direcţii diferite, potrivit Ministerului rus al Apărării.

”Avdiivka, un nod major de rezistenţă pentru forţele armate ale Ucrainei, a căzut”, a declarat bloggerul militar pro-rus Iuri Podoliak pe Telegram.

18:18Văduva opozantului lui Litvinenko: Doar „sprijinirea Ucrainei” îl va da jos pe Putin

Moartea principalului opozant rus Alexei Navalnîi ar trebui să determine țările occidentale să treacă „de la vorbe la fapte” în fața regimului lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă văduva fostului spion rus Alexander Litvinenko (otrăvit în 2006) într-un interviu acordat AFP.

„Singura modalitate de a ajuta opoziția rusă să răstoarne regimul lui Putin este de a susține Ucraina”, a spus ea, argumentând că numai o victorie ucraineană ar putea „încuraja cetățenii ruși să ceară schimbarea”.

Marina Litvinenko a cerut, de asemenea, ca țările occidentale să nu mai cumpere petrol și gaze rusești, care finanțează efortul de război al Moscovei.

17:43Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte, favorit pentru a fi următorul secretar general al NATO, a declarat sâmbătă că Europa ar trebui să înceteze să se mai plângă de Donald Trump şi să se concentreze în schimb asupra a ceea ce ar putea face pentru Ucraina, transmite Reuters.

Rutte a spus că Europa ar trebui, în orice caz, să cheltuie mai mult pentru apărare şi să intensifice producţia de muniţii, nu doar pentru că Trump s-ar putea întoarce. El a spus că Europa trebuie să-şi sporească sprijinul pentru Ucraina, deoarece este în interesul ei.

16:25 Forţele ucrainene au doborât sâmbătă două avioane de vânătoare-bombardiere ruseşti Su-34 şi un avion de luptă Su-35 pe cerul de deasupra estului Ucrainei, a declarat şeful forţelor aeriene ale ţării, Mikola Oleşciuk, citat de Reuters.

Comisia Europeană va prezenta o propunere în domeniul industriei de apărare în trei săptămâni

16:03Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut sâmbătă un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen solicitând mai multă asistență de securitate din partea aliaților Ucrainei, în contextul lipsei de muniție și al recentei retrageri din orașul Avdiivka, potrivit Kyiv Independent.

15:45 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Congresul SUA să aprobe cât mai curând posibil finanțări suplimentare pentru Ucraina, subliniind că sprijinul militar din partea altor aliați îl depășește deja pe cel al SUA, relatează Ukrainska Pravda.

"Nu este vorba doar de a lua deciziile corecte; este de a le lua în mod proactiv și cât mai curând posibil. Este urgent. În fiecare săptămână așteptăm, tot mai mulți oameni sunt uciși pe câmpul de luptă din Ucraina", a subliniat Stoltenberg.

"Nu eu sunt cel care ar trebui să sfătuiască Congresul SUA cu privire la modul de a adopta legi. Tot ce pot spune este că SUA au o sarcină vitală și urgentă de a decide asupra unui pachet de asistență pentru Ucraina, deoarece are nevoie de acest sprijin", a adăugat el.

14:50 Von der Leyen: Comisia Europeană va prezenta o propunere în domeniul industriei de apărare în trei săptămâni

Comisia Europeană va prezenta o propunere de strategie în domeniul industriei de apărare în trei săptămâni şi va deschide, de asemenea, un birou de inovare în domeniul apărării în Ucraina, a declarat sâmbătă preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

„Europa trebuie să-şi dezvolte baza industrială... Sunt un transatlantistă convinsă şi, în acelaşi timp, trebuie să construim o Europă puternică şi asta merge mână în mână”, a declarat von der Leyen într-un panel la Conferinţa de Securitate de la Munchen, citează News.ro.

13:49Stoltenberg: Discuţiile despre o potenţială descurajare nucleară europeană fără Statele Unite nu sunt de ajutor

Discuţiile despre o potenţială descurajare nucleară europeană care nu ar implica Statele Unite ”nu sunt de ajutor”, a declarat sâmbătă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Vorbind la Conferinţa anuală de securitate de la Munchen, Stoltenberg a spus că orice punere sub semnul întrebării cu privire la actuala descurajare nucleară a NATO ”ar submina NATO într-o perioadă în care avem cu adevărat nevoie de descurajare credibilă”.

Retragerea din Avdiivka a fost o decizie „corectă”

12:12Retragerea din Avdiivka a fost o decizie „corectă” pentru a „salva viețile” soldaților, spune Zelenski

Retragerea armatei ucrainene din orașul Avdiivka, în estul țării, a fost o decizie „corectă” pentru a „salva cât mai multe vieți”, în timp ce soldații ucraineni se străduiau să reziste atacului trupelor ruse, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelinski, potrivit AFP.

„A fost o decizie profesională pentru a salva cât mai multe vieți posibile (...) a fost o decizie corectă”, a subliniat președintele ucrainean la Conferința de securitate de la Munchen, în sudul Germaniei.

11:38Zelenski: Lipsa armamentului „îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului”

Sâmbătă, la Munchen, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a deplâns lipsa actuală a armelor cu rază lungă de acțiune și a muniției disponibile pentru armata sa, care, în opinia sa, ajută trupele rusești în ofensiva lor împotriva țării sale.

, potrivit AFP.

„Menținerea în mod artificial a lipsei de arme în Ucraina, în special de artilerie și de capacități cu rază lungă de acțiune, îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului”, a declarat el în cea de-a doua zi a Conferinței de securitate de la Munchen, în sudul Germaniei.

10:10Blinken s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi: Războiul din Ucraina, Taiwanul și sancțiuni economice

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de Beijing războiului Rusiei în Ucraina omologului său chinez Wang Yi, care a cerut Washingtonului să ridice sancțiunile americane împotriva entităților chineze, potrivit AFP.

În ceea ce privește Rusia, Antony Blinken și-a exprimat, de asemenea, temerile cu privire la dezvoltarea de către Rusia a unei capacități antisatelit, potrivit unui oficial american.

Casa Albă a declarat joi că Rusia dezvoltă „o capacitate antisatelit”, refuzând însă să precizeze dacă aceasta are sau nu o dimensiune nucleară.

În același timp, a subliniat că aceasta nu reprezintă „o amenințare imediată”.

Rusia a pierdut 401.350 de soldați în Ucraina

09:50Rusia a pierdut 401.350 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat sâmbătă Statul Major General al forțelor armate ucrainene. Acest număr include cele 1.050 de pierderi suferite de forțele rusești în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea:

  • 6.476 de tancuri,
  • 12.145 de vehicule blindate de luptă,
  • 12.734 de vehicule și cisterne,
  • 9.669 de sisteme de artilerie,
  • 984 de sisteme de rachete cu lansare multiplă,
  • 671 de sisteme de apărare aeriană,
  • 332 de avioane,
  • 325 de elicoptere,
  • 7.413 drone
  • 25 de ambarcațiuni.

09:35 Zelenski s-a întors sâmbătă în Germania pentru o întâlnire programată cu Kamala Harris

După ce a obținut garanții de securitate pentru Ucraina din partea Berlinului și Parisului, Volodomir Zelenski se întoarce sâmbătă în Germania pentru a se adresa liderilor occidentali și pentru a obține un sprijin larg pentru țara sa, care are probleme cu trupele rusești, potrivit AFP.

La Conferința de securitate de la Munchen, discursul său, programat în jurul orei 9.30 (8.30 GMT), intervine într-un moment critic pentru Ucraina și pentru soldații săi, care se află sub presiunea atacurilor rusești în est, în jurul orașului Avdiïvka.

Președintele ucrainean va avea o serie de întâlniri diplomatice pe parcursul zilei, în contextul în care invazia lansată de Kremlin intră în al treilea an. Pe lângă vicepreședintele american Kamala Harris, el este așteptat să aibă o altă întâlnire tête-à-tête cu cancelarul Olaf Scholz.

09:20Guvernatorii din mai multe regiuni rusești, inclusiv din regiunile Belgorod, Kaluga, Briansk și Voronej, au afirmat că mai multe drone au fost doborâte în noaptea de vineri spre sâmbătă, trasmite The Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat prin Telegram că două drone au fost doborâte deasupra regiunii. Vladislav Șapșa, guvernatorul regiunii ruse Kaluga, a anunțat, de asemenea, că patru drone au fost doborâte de apărarea aeriană.

Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a afirmat că cinci drone au fost doborâte deasupra regiunii.

Guvernatorul regiunii Voronej, Alexander Gusev, a declarat că apărarea aeriană a doborât trei drone.

Nu sunt încă disponibile informații privind posibile victime sau daune provocate infrastructurii civile.

Informațiile nu au putut fi confirmate din surse independent. Oficialii ucraineni nu au făcut declarații până în acest moment.

08:18Poliţia din Rusia a luat măsuri represive împotriva persoanelor adunate pentru a marca moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi. Un grup pentru drepturile omului susţine că cel puţin 100 de persoane au fost arestate, conform Sky News și News.ro.

08:00 Armata ucraineană s-a retras din oraşul Avdiivka, oraş din est în care situaţia s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, a anunţat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă, relatează AFP și Agerpres.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

  • Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters. În decembrie, Navalnîi - în vârstă de 47 de ani - fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.
  • Rusia „își aruncă toate rezervele” în luptă pentru a cuceri Avdiivka Avdiivka
  • În timpul luptelor de la Avdiivka, brigada a treia de asalt a Ucrainei a „anihilat” efectiv brigăzile rusești 74 și 114. Pierderile Rusiei sunt estimate la 4.200 de militari uciși sau răniți, potrivit raportului unității.
  • Ucraina părăsește o parte din Avdiivka, dar spune că nu există niciun câștig strategic pentru Rusia
  • Rusia a cheltuit probabil până la 211 miliarde de dolari pentru echiparea, desfășurarea și întreținerea trupelor sale pentru operațiunile din Ucraina
  • Lista opozanților lui Putin care au murit în condiții suspecte
  • Volodimir Zelenski a declarat vineri că acordul de securitate pe care l-a semnat vineri cu omologul său francez Emmanuel Macron este ambițios și foarte substanțial, relatează Reuters.
  • Un ministru suedez își reafirmă disponibilitatea de a trimite avioane în Ucraina după ce a finalizat oferta NATO

----------------

Cele mai importante informații de vineri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro