Retragerea armatei ucrainene din orașul Avdiivka, în estul țării, a fost o decizie „corectă” pentru a „salva cât mai multe vieți”, în timp ce soldații ucraineni se străduiau să reziste atacului trupelor ruse, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelinski, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„A fost o decizie profesională pentru a salva cât mai multe vieți posibile (...) a fost o decizie corectă”, a subliniat președintele ucrainean la Conferința de securitate de la Munchen, în sudul Germaniei.

Armata ucraineană s-a retras din oraşul Avdiivka, oraş din est în care situaţia s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, a anunţat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă, relatează AFP.

„Conform ordinului primit, (ne-am) retras din Avdiivka pe poziţii pregătite în prealabil", a scris el pe Telegram.

Aceasta este cea mai mare victorie simbolică a Rusiei după eşecul contraofensivei de la Kiev vara trecută.

Ordinul a fost dat de șeful armatei, Oleksandr Sîrski, pentru a evita încercuirea, marcând cea mai mare schimbare pe front de când forţele ruse au capturat oraşul Bakhmut în mai anul trecut, conform The Guardian și News.ro.

Într-o postare pe Facebook, sâmbătă, Sîrski a afirmat că a acţionat pentru „a apăra viaţa şi sănătatea militarilor”, pentru a stabiliza situaţia şi a muta trupele către linii de apărare mai favorabile.