Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de Beijing războiului Rusiei în Ucraina omologului său chinez Wang Yi, care a cerut Washingtonului să ridice sancțiunile americane împotriva entităților chineze, potrivit AFP.

Antony Blinken și Wang YiFoto: Leah Millis / AP / Profimedia

Întâlnirea cu Wang Yi, în marja Conferinței de securitate de la Munchen, în Germania, are loc în contextul eforturilor Chinei și Statelor Unite de a stabiliza o relație tensionată, în urma summitului dintre liderii american și chinez Joe Biden și Xi Jinping, care a avut loc în noiembrie anul trecut în California.

Șeful diplomației americane a subliniat „importanța continuării punerii în aplicare a progreselor înregistrate” la summit, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

În special, Blinken a subliniat importanța „menținerii păcii în strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Sud”, potrivit lui Miller.

De asemenea, el a reiterat îngrijorarea Washingtonului „cu privire la sprijinul acordat de China Rusiei în războiul său din Ucraina, inclusiv sprijinul acordat industriei rusești de apărare”, potrivit aceleiași surse.

Wang a vorbit despre summitul Biden-Xi, spunând că ambele părți ar trebui să lucreze pentru „promovarea unei dezvoltări sănătoase, constante și durabile a relațiilor bilaterale”, potrivit unei declarații a Ministerului chinez de Externe.

Îngrijorările legate de Moscova...

După o perioadă deosebit de tensionată la începutul anului trecut, legată de afacerea balonului chinezesc care a survolat Statele Unite, Washingtonul și Beijingul își manifestă dorința de a-și gestiona relațiile „în mod responsabil” și sunt dornice să facă progrese în anumite domenii de cooperare, cum ar fi lupta împotriva fentanilului.

Ministerul a precizat că cele două părți au avut „discuții sincere, substanțiale și constructive”, iar Wang a cerut Statelor Unite să „ridice sancțiunile unilaterale ilegale împotriva companiilor și persoanelor chineze”.

De asemenea, Wang a îndemnat SUA să „pună capăt hărțuirii și interogării nejustificate a cetățenilor chinezi și să promoveze activități care să consolideze înțelegerea reciprocă între cele două popoare”, a precizat ministerul.

Beijingul critică Statele Unite pentru influența lor în regiunea Asia-Pacific și pentru sprijinul acordat mișcării de independență a Taiwanului.

Washingtonul, la rândul său, denunță obiectivele expansioniste ale Beijingului, în special în Marea Chinei de Sud, precum și politica sa industrială.

În ceea ce privește Rusia, Antony Blinken și-a exprimat, de asemenea, temerile cu privire la dezvoltarea de către Rusia a unei capacități antisatelit, potrivit unui oficial american.

Casa Albă a declarat joi că Rusia dezvoltă „o capacitate antisatelit”, refuzând însă să precizeze dacă aceasta are sau nu o dimensiune nucleară.

În același timp, a subliniat că aceasta nu reprezintă „o amenințare imediată”.