Brigada a treia de asalt a Ucrainei, ai cărei soldați au fost dislocați recent la Avdiivka, a „anihilat” efectiv brigăzile rusești 74 și 114 , potrivit unui comunicat de presă al unității. Brigada a III-a de asalt se confruntă cu aproximativ 15.000 de soldați ruși în sectorul său al frontului, a declarat unitatea pe rețelele de socializare pe 16 februarie, relatează Kyiv Independent.

Ministerul ucrainean al apărării, Rustem Umerov (stânga), și noul șef al armatei Oleksandr Sîrskîi (al doilea din stânga) au fost săptămâna aceasta în inspecție în AvdiivkaFoto: Handout / AFP / Profimedia

În timpul angajamentelor, brigada a „anihilat” efectiv brigăzile 74 și 114 separate ale Rusiei. Pierderile estimate ale Rusiei sunt de 4.200 de militari uciși sau răniți, potrivit raportului unității.

Avdiivka, un oraș din prima linie, aflat la doar kilometri de Donețkul ocupat, s-a confruntat cu atacuri rusești intense din octombrie 2023, în timp ce trupele Moscovei urmăresc să încercuiască și să captureze orașul. Rapoartele recente sugerează că situația din sector devine din ce în ce mai gravă.

Brigada a treia de asalt a Ucrainei a confirmat pe 15 februarie că a fost redistribuită „urgent” la Avdiivka, pe măsură ce situația devine „extrem de critică”.

Potrivit raportului Brigăzii a treia de asalt, a 30-a brigadă separată din Rusia suferă și ea pierderi mari.

Chiar dacă forțele ruse au suferit pierderi excesive, situația rămâne „extrem de dificilă”, a spus brigada ucraineană.

„Operațiunile speciale sunt efectuate de GRU (agenția de informații militare a Rusiei), inclusiv atacuri de noapte folosind dispozitive de vedere pe timp de noapte, sabotaj și atacuri aeriene și bombardamente de artilerie”, a raportat Brigada a treia de asalt.

Mai devreme, pe 16 februarie, generalul Oleksandr Tarnavskîi a declarat că „situația din Avdiivka este dificilă, dar sub control. Au loc lupte aprige în interiorul orașului”.

A fost adusă de urgență o brigadă de soldați căliți în luptă

Ucraina a trimis de urgență în Avdiivka luptători de rezervă din Brigada a III-a de asalt, formată din soldați căliți în luptă.

Brigada a treia de asalt, formată din infanterie de atac, care este una dintre cele mai cunoscute grupuri de luptă din Ucraina, a subliniat joi că situația din Avdiivka este „infernală" și „periculoasă și instabilă" și că a fost trimisă pentru a întări pozițiile de acolo.

Brigada a luat parte la contraofensiva din estul Ucrainei de vara trecută și a participat la bătălia din Bahmut, un alt oraș din estul Ucrainei care a ținut piept forțelor rusești timp de mai multe luni înainte de a fi capturat în mai anul trecut.

„Inamicul continuă rotația activă a trupelor sale (în jurul Avdiivka) și desfășoară noi forțe și echipamente în oraș. Situația în momentul în care brigada a fost adusă era extrem de critică", a transmis brigada într-un comunicat pe Telegram.

Forțele rusești încearcă să cucerească Avdiivka din octombrie și au înconjurat-o pe trei laturi, iar trupele ucrainene de acolo au mai rămas doar cu puține rute de aprovizionare.

Brigada a treia de asalt a declara ieri că a efectuat un raid împotriva forțelor rusești în anumite părți din Avdiivka și că le-a provocat pierderi grele.

Poziția din ce în ce mai dificilă a trupelor ucrainene din Avdiivka a alimentat speculațiile potrivit cărora Rusia speră să captureze orașul înainte de alegerile prezidențiale de luna viitoare, pentru a-i oferi lui Putin un imbold electoral.