Mercenarii grupului Wagner au capturat încă două zone din orașul ucrainean Bahmut, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, după un anunț similar sâmbătă. Wagner a fost vârful de lance al încercării Rusiei de a cuceri Bahmut încă din vara anului trecut, în ceea ce a fost cea mai lungă și mai mortală bătălie din război pentru ambele părți. Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, șeful grupării susține că opțiunea ideală pentru Rusia ar fi să intre în faza defensivă a războiului, ba chiar să sugerează să încheie „operațiunea militară specială”, deoarece Moscova și-a atins obiectivele și să se concentreze pe teritoriile pe care le-a ocupat deja.

Un tanc rusesc ars expus in Kiev, in timp ce rușii își axează atenția și forțele spre estul tariiFoto: Dominika Zarzycka/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sinteza zilei:

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 417, LIVETEXT:

23:50Cincisprezece persoane au murit în urma atacului de vineri al ruşilor asupra unui bloc din Sloviansk, conform bilanţului final anunţat de guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, potrivit kyivindependent., relatează News.ro. 24 de civili au fost răniţi.

21:17Rusia a pierdut echipamente electronice de război în valoare de peste 1 miliard de dolari în războiul din Ucraina, potrivit grupului de analiză open source Molfar. Rata distrugerii a crescut foarte mult în martie 2023, indicând posibil o ofensivă iminentă a ucrainenilor, cercetătorul și analistul independent Chris Owen.

20:16 Președintele rus Vladimir Putin a avut duminică o întâlnire de lucru cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, la Moscova, a relatat agenția de presă Tass, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Beijingul anunțase săptămâna trecută vizita lui Li la Moscova, spunând că se va întâlni cu oficiali ai apărării, dar nu a menționat o întâlnire cu Putin.

Peskov a spus pentru Tass că detaliile întâlnirii vor fi făcute publice mai târziu.

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit luna trecută cu Putin la Moscova.

20:05Numărul morților în urma atacului rusesc cu rachetă din 14 aprilie asupra Slavianskului, în regiunea Donețk, a urcat la 13, după ce echipele de salvare, care încă mai căutau supraviețuitori sub dărâmături, au găsit trupul neînsuflețit al unei femei, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, scrie Kyiv Independent.

19:05 Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a declarat că pierderile în rândul soldaților ucraineni în timpul războiului sunt mai mici decât numărul victimelor cutremurului din Turcia, relatează Ukrainska Pravda, citând un interviu pe care oficialul l-a acordat ziarului spaniol La Razon.

18:45Ministrul de externe ucrainean Dmtro Kuleba va vizita luni Bagdadul, prima sa călătorie în Irak de când Rusia a invadat Ucraina, relatează AFP.

Kuleba este așteptat să poarte discuții cu premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani și cu ministrul de externe Fuad Hussein, a anunțat ministerul într-o declarație duminică.

17:15Italia plănuiește să transfere Ucrainei un total de 60 de obuziere M109, dintre care unele au fost deja livrate forțelor ucrainene și se află deja pe front, scrie Ukrainska Pravda, citând La Repubblica.

UE, nemulțumită de deciziile unilaterale ale Ungariei și Poloniei de a interzice importul de cereale ucrainene

16:45Forțele ruse au lansat o bombă asupra unui azil pentru persoane cu suferințe psihoneurologice din Șostka din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, rănind o femeie în vârstă de 70 de ani, a anunțat Procuratura Generală pe 16 aprilie, relatează Kyiv Independent.

Clădirea a fost grav avariată de atacul aerian, lăsând cei 167 de pacienți găzduiți în ea fără acoperiș deasupra capului, se arată în raport.

16:22Italia nu mai este dependentă de gazul rusesc, a declarat ministrul italian al Mediului și Securității Energetice, Gilberto Pichetto Fratin, într-un interviu pentru Corriere della Sera, citat de The Kyiv Independent.

15:40Rușii au bombardat o biserică de Paște

Forțele ruse au bombardat o biserică din Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, rănind doi civili, în timp ce ortdocșii din Ucraina sărbătoresc Paștele, a declarat guvernatorul regiunii, Serhii Lysak, citat de The Kyiv Independent.

Un bărbat în vârstă de 57 de ani a primit îngrijiri la fața locului, în timp ce o femeie de 38 de ani a fost spitalizată.

Guvernatorul a precizat că bombardamentele rusești au avariat biserica, cinci case, mașini și linii de electricitate.

Creștinii ortodocși reprezintă majoritatea populației din Ucraina. Bisericile ortodoxe folosesc calendarul iulian pentru a calcula Paștele, care este de obicei sărbătorit la o săptămână după Paștele catolic.

15:27Acțiunea unilaterală a statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la comerț este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interzicerea importurilor din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, relatează Reuters. Mai mult, Varșovia a anunțat duminică că interdicția asupra importurilor de cereale se va aplica și în cazul tranzitului acestor produse prin țară.

Rusia susține că Wagner a mai capturat două zone din Bahmut

14:39Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că mercenari Wagner au capturat încă două zone din nord-vestul și sud-estul orașului Bahmut, relatează Reuters care spune că nu a putut verifica independent afirmația Rusiei.

Marea Britanie a declarat vineri într-o actualizare a serviciilor de informații că trupele ucrainene au fost forțate să se retragă de pe un teritoriu din oraș în fața unui nou asalt rusesc.

14:25Preşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că a discutat cu China şi Emiratele Arabe Unite despre o mediere comună în războiul dintre Rusia şi Ucraina. Anterior, acesta a acuzat SUA prelungesc conflictul, informează scrie AFP. Duminică a adăugat și Europa pe lista celor care încurajează ostilitățile.

13:54Harkovul ar putea fi reconstruit în 2-3 ani, dacă vor fi fonduri

Aproximativ doi-trei ani vor fi necesari pentru a repara complet daunele provocate clădirilor și infrastructurii din Harkov în timpul războiului, a declarat primarul orașului , Ihor Terejov la televiziunea națională, scrie The Kyiv Independent.

Terekhov a explicat că acest termen depinde nu numai de eforturile celor implicați în reconstrucție, ci și de fondurile disponibile de la buget.

Potrivit primarului, 200 de clădiri înalte din Harkov au fost restaurate în 2022 și există planuri de restaurare a încă 50 de clădiri.

Din cauza bombardamentelor intense din martie și aprilie 2022, mulți dintre locuitorii din Harkov s-au refugiat temporar în rețeaua de metrou a orașului.

Mai mult de jumătate din clădirile din Saltivka, un cartier rezidențial, cândva foarte populat, situat la nord-est de centrul orașului Harkov, au fost avariate sau distruse.

Zelenski îi încurajează pe ucraineni să continue să creadă în victoria lor

13:05În mesajul său de pace, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi încurajează pe ucraineni să continue să creadă în victoria ţării lor asupra Rusiei.

  • „Războiul nu ne poate distruge, (nu poate distruge) valorile noastre, tradiţiile noastre şi sărbătorile noastre.
  • Astăzi sărbătorim Învierea lui Hristos. Principalul simbol este victoria: victoria binelui, victoria adevărului, victoria vieţii. Noi sărbătorim Paştele cu credinţa de nezdruncinat în caracterul ireversibil al acestor victorii”, spune Zelenski într-o înregistrare video postată duminică.

El afirmă că în urmă cu un an, imediat după declanşarea invaziei ruse, se spuneau rugăciuni pentru ca Ucraina să supravieţuiască. De atunci, ruşii au fost alungaţi departe de capitala ucraineană Kiev şi din alte zone, chiar dacă luptele rămân intense în estul Ucrainei.

  • „Astăzi noi ne rugăm ca Ucraina să învingă. Am traversat deja un drum lung. Poate că cel mai dificil munte este încă în faţa noastră. Îl vom depăşi. Şi împreună ne vom întâmpina zorii.
  • Soarele va străluci în sud, soarele va străluci în est, soarele va străluci în Crimeea. Soarele galben strălucitor pe un cer paşnic albastru - aceasta va fi lumina dreptăţii”, a adăugat președintele Ucrainei.

Putin a participat la slujba de Înviere în timp ce trupele lui bombardau Ucraina

12:45Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat un videoclip cu soldați ucraineni eliberați, „pentru a marca Paștele ortodox”, scrie Reuters.

„Pregătiți-i pe toți, hrăniți-i și dați-le apă, verificați răniții”, a spus Prigojin într-un videoclip postat pe Telegram de serviciul său de presă.

„Sper că nu veți cădea înapoi în mâinile noastre”, s-a auzit un soldat înarmat Wagner spunându-le soldaților înainte de a li se ordona să urce într-un camion, încărcând niște pachete cu sticle cu apă.

În imagini apar peste 100 de bărbați, unii șchiopătând și alții cărați pe targi de colegii lor lor, pe un drum plin de noroi, în timp ce un bărbat care stătea pe un tanc ținea un steag alb.

11:37„Vă puteți imagina reacția Occidentului dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în Ucraina?". Probleme de pe front bat scurgerile de informații de la Pentagon, spune un oficial de rang înalt de la Kiev.

11:16Aproximativ 130 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați și s-au întors acasă într-un „mare schimb de Paște”, a declarat un înalt oficial pucrainean duminică, în ziua Paștelui Ortodox, scrie Reuters.

„Aducem înapoi 130 dintre oamenii noștri. Acesta (schimbul) a avut loc în mai multe etape în ultimele zile”, a scris pe Telegram Andriy Yermak, șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, fără a preciza câți soldați ruși au fost eliberați în acest schimb de prizonieri.

Yermak a spus că printre cei cei care s-au întors acasă se numără militari, polițiști de frontieră, membri ai gărzii naționale, marinari.

Forțele ucrainene și ruse au organizat schimburi regulate de prizonieri în timpul invaziei Moscovei, aflată acum în cea de-a 14-a lună, notează Reuters.

10:54Generalul colonel Mihail Teplinski, care la începutul anului fusese înlocuit de la conducerea forțelor aeriene ruse, a revenit foarte probabil la un rol major, într-o mișcare care sugerează tensiuni interne intense cu privire la strategia militară a Rusiei pe frontul din Ucraina, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare.

10:19Președintele Vladimir Putin a participat duminică la o slujbă de Paște oficiată de Biserica Ortodoxă Rusă, care a susținut puternic decizia liderului de la Kremlin de a invada Ucraina, transmite Reuters. Liderul de la Kremlin și patriarhul Kirill și-au oferit reciproc ouă de Paște.

Ultimul bilanț al pierderilor suferite de armata lui Putin

09:40 De la începutul invaziei, în 24 februarie 2022, Rusia ar fi pierdut în Ucraina 182.070 de militari, dintre care 520 în ultima zi, conform ultimei estimări a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, publicate duminică.

Bilanțul publicat de Armata Ucrainei:

  • 3.657 de tancuri,
  • 7.083 de vehicule blindate de luptă,
  • 5.658 de vehicule și rezervoare de combustibil,
  • 2.795 de sisteme de artilerie,
  • 538 de sisteme de lansare multiplă de rachete,
  • 284 de sisteme de apărare antiaeriană,
  • 308 de avioane, 293 de elicoptere,
  • 2,391 drone și 391 de ambarcațiuni.

09:27Forțele armate ucrainene și rusești duc lupte extraordinar de sângeroase în orașul Bahmut, chiar dacă ortodocșii din Ucraina sărbătoresc Paștele. Cu toate acestea, trupele Kievului încă rezistă, a anunțat sâmbătă armata ucraineană, transmite Reuters.

09:00Bombardamentele rusești au continuat și în noaptea de Învinere. Oficialii ucraineni au anunțat că Moscova a lovit regiunile Sumî, Chernihiv, Donețk, Nikoalev și Zaporojie, scrie The Kyiv Independent.

Doi adolescenți au murit în Nikolaev, a anunțat guvernatorul regiunii.

În Donețk, trei civili au fost răniți, inclusiv două femei care se aflau într-o farmacie în momentul bombardamentelor și un bărbat care se afla în apropierea unui centru comercial.

08:40Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un discurs, că în atacul recent al ruşilor la Sloviansk au murit 11 persoane între care şi un băiat născut în 2021, notează news.ro. „Niciunul dintre cei care se sunt vinovaţi de această agresiune nu poate fi iertat şi uitat”, a precizat el.

08:30La scurt timp după ce Polonia a anunțat că va interzice importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, și Ungaria a luat aceeași decizie. Cele două guverne au luat această măsură după ce o avalanşă a ofertei a redus preţurile în întreaga regiune, informează Reuters.

08:10 O companie din China a cumpărat cupru în valoare de cel puţin 7,4 milioane de dolari de la o fabrică dintr-o regiune ucraineană anexată de Rusia, care este supusă sancţiunilor occidentale, potrivit datelor vamale ruseşti analizate de Reuters.

Sinteza ultimelor 24 de ore: