Rusia a pierdut echipamente electronice de război în valoare de peste 1 miliard de dolari în războiul din Ucraina, potrivit grupului de analiză open source Molfar. Rata distrugerii a crescut foarte mult în martie 2023, indicând posibil o ofensivă iminentă, cercetătorul și analistul independent Chris Owen.

sistem radar de contra-baterie ZooparkFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Grupul OSINT Molfar a analizat distrugerile sistemelor de război electronic (EWS) și a radarelor armatei ruse din februarie 2022 până în aprilie 2023 și subliniază că ritmul distrugerilor a crescut în martie, ceea ce ar fi un preludiu al contraofensiveucrainene.

Potrivit Molfar, armata rusă a pierdut 133 de sisteme radar de recunoaștere (RLS) și instalații de război electronic (EW). Ucraina a capturat 13,5% dintre acestea, în valoare de aproximativ 135 de milioane de dolari, și probabil că le folosește acum împotriva foștilor lor proprietari.

Distrugerile au crescut cu 466% în martie

Datele publicate de Molfar arată că a existat o creștere cu 466% a distrugerilor raportate ale sistemelor RLS și WE în martie 2023. Analiștii notează că creșteri majore au precedat ofensivele ucrainene anterioare, sugerând că Ucraina vizează sistematic sistemele.

  • Martie 2022: au fost distruse 18 sisteme de război electronic și radar ale armatei ruse, care au precedat operațiunile de contraofensivă în Kiev și Harkov ale Forțelor Armate ucrainene.
  • Septembrie 2022: 13 sisteme EWS și radar inamice au fost distruse, ceea ce a precedat eliberarea pe scară largă a teritoriilor din sudul Ucrainei, în special în regiunea Herson.
  • Martie 2023: 34 (!) sisteme de război electronic și radar ale armatei ruse au fost distruse, ceea ce poate indica pregătirea celei mai mari operațiuni de contraofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei în timpul invaziei pe scară largă a teroristei Rusiei în Ucraina.

Molfar raportează că a identificat 37 de tipuri de sisteme rusești de război electronic și radar în Ucraina, cele mai des distruse fiind sistemele de tip Zoopark, Borisoglebsk și Zhitel.

Urmărește ultimele evoluții din a 417-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.