Washington-ul trebuie să înceteze să mai „încurajeze războiul” în Ucraina, a declarat președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva într-un ultim discurs în China înainte de a pleca în Emiratele Arabe Unite, unde este așteptat sâmbătă, potrivit AFP.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

„Statele Unite trebuie să înceteze să încurajeze războiul și să înceapă să vorbească despre pace, Uniunea Europeană trebuie să înceapă să vorbească despre pace”, a declarat Lula jurnaliștilor sâmbătă la Beijing.

Comunitatea internațională îi va putea astfel „convinge” pepreședintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că „pacea este în interesul întregii lumi”, a adăugat el.

Înainte de a se întoarce la Brasilia, Lula se va deplasa sâmbătă în Emiratele Arabe Unite pentru o vizită oficială de o zi, unde se va întâlni cu șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyane.

Lula, care a revenit la putere în ianuarie după două mandate între 2003 și 2010, a efectuat o vizită de două zile în China pentru a consolida legăturile economice cu principalul său partener comercial. De asemenea, el a profitat de ocazie pentru a spune că Brazilia s-a „întors” pe scena internațională și speră să medieze în conflictul din Ucraina.

Spre deosebire de mai multe puteri occidentale, China și Brazilia nu au impus niciodată sancțiuni financiare Rusiei și ambele încearcă să se poziționeze ca mediatori.

China se află sub o presiune internațională tot mai mare pentru a face presiuni asupra Moscovei să vină la masa negocierilor.