Președintele Vladimir Putin a participat duminică la o slujbă de Paște oficiată de Biserica Ortodoxă Rusă, care a susținut puternic decizia liderului de la Kremlin de a invada Ucraina, transmite Reuters. Liderul rus și patriarhul Kirill și-au oferit reciproc ouă de Paște.

Vladimir Putin a participat la slujb de Înviere oficiată de Patriarhul KirillFoto: Pavel Bednyakov / AP / Profimedia

Putin, îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cu o cămașă albă și o cravată mov închis, a stat la slujba într-un colț al Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova, ținând în mână o lumânare roșie aprinsă, au arătat imagini în direct de la slujba de la miezul nopții.

El a participat și anul trecut. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a stat alături de Vladimir Putin în timpul slujbei.

Liderul rus și-a făcut cruce de mai multe ori în timpul ceremoniei, cunoscută sub numele de Divina Liturghie.

Când patriarhul Kirill a anunțat „Hristos a înviat", Putin s-a alăturat celorlalți membri ai congregației cu răspunsul „Adevărat a înviat". În rest, el nu a vorbit.

Agenția rusă de presă TASS notează că Putin consideră că „Paștele îi unește pe creștinii ortodocși și pe toți cetățenii Rusiei care sărbătoresc Învierea lui Hristos în jurul unor idealuri și valori morale înalte, trezește în oameni cele mai luminoase sentimente, credința în triumful vieții, al binelui și al dreptății”.

Felicitarea lui Putin pentru Kirill

Putin i-a rimis o felicitare lui Kirill, în care „și-a exprimat recunoștința profundă față de Patriarhul Kirill pentru activitatea sa, menționând rolul său în consolidarea societății”, mai notează TASS.

„În zilele de Paști, credincioșii trăiesc fericirea sinceră și înălțarea spirituală, bucuria de a se alătura tradițiilor părintești transmise din generație în generație", se arată în mesajul lui Putin.

De asemenea, la fel ca în anii precedenți, președintele rus și șeful Bisericii Ortodoxe Ruse au făcut schimb de decorațiuni cu ouă de Paște.

Declarațiile lui Kirill de susținere a invaziei Rusiei, pe care Kievul și națiunile occidentale o condamnă ca fiind un act de agresiune, au divizat Biserica Ortodoxă mondială.

În ianuarie, Putin a lăudat biserica pentru susținerea forțelor Moscovei care luptă în Ucraina într-un mesaj ortodox de Crăciun menit să adune oamenii în spatele viziunii sale despre Rusia modernă.

Rușii au bombardat Ucraina în noapte de Înviere

Bombardamentele rusești au continuat și în noaptea de Învinere. Oficialii ucraineni au anunțat că Moscova a lovit regiunile Sumî, Chernihiv, Donețk, Nikoalev și Zaporojie, scrie The Kyiv Independent.

Doi adolescenți au murit în Nikolaev, a anunțat guvernatorul regiunii.

În Donețk, trei civili au fost răniți, inclusiv două femei care se aflau într-o farmacie în momentul bombardamentelor și un bărbat care se afla în apropierea unui centru comercial.

Urmărește ultimele evoluții din a 417-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.