Forțele armate ucrainene și rusești duc lupte extraordinar de sângeroase în orașul Bahmut, chiar dacă ortodocșii din Ucraina sărbătoresc Paștele. Cu toate acestea, trupele Kievului încă rezistă, a anunțat sâmbătă armata ucraineană, transmite Reuters.

Soldați ucraineni din brigada 80 se pregătesc să tragă de pe poziția lor de artilerie în direcția BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii au loc în mijlocul zonei urbane a orașului", a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei.

„Soldații noștri fac totul în bătălii sângeroase și aprige pentru a măcina capacitatea de luptă (a inamicului) și a-i frânge moralul. În fiecare zi, în fiecare colț al acestui oraș, ei reușesc să facă acest lucru cu succes", a declarat el pentru postul de televiziune 1+1.

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbtă după-amiază că mercenarii Wagner au cucerit două zone de la periferia nordică și sudică a orașului. Unitățile de parașutiști ale armatei ruse sprijină înaintarea revendicată prin reținerea forțelor ucrainene pe flancuri, a adăugat acesta.

Wagner a fost vârful de lance al încercării Rusiei de a cuceri Bahmut încă din vara anului trecut, în ceea ce a fost cea mai lungă și mai mortală bătălie din război pentru ambele părți.

Reuters nu a putut confirma în mod independent informațiile Ministerului rus al Apărării.

Ministerul britanic al Apărării a scris în evaluarea de vineri că trupele ucrainene au fost forțate să cedeze o parte din teritoriul din Bahmut, deoarece Rusia a organizat un nou asalt în această zonă, cu focuri intense de artilerie timp de două zile.

Bahmut, care avea o populație de aproximativ 70.000 de persoane înainte de război, a fost principala țintă a Rusiei într-o ofensivă de iarnă care până în prezent a produs câștiguri slabe, în ciuda luptelor terestre de infanterie de o intensitate nemaiîntâlnită în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a făcut nicio mențiune despre Bahmut în discursul său video zilnic de sâmbătă și a reiterat dorința Kievului de a adera la NATO cât mai curând posibil.

Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate eficiente înainte ca acest lucru să se întâmple, a spus el, dar nu a oferit detalii.

Urmărește ultimele evoluții din a 417-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.