Acțiunea unilaterală a statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la comerț este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interzicerea importurilor din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, relatează Reuters. Mai mult, Varșovia a anunțat duminică că interdicția asupra importurilor de cereale se va aplica și în cazul tranzitului acestor produse prin țară.

CerealeFoto: Okea | Dreamstime.com

„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt într-un comunicat trimis prin e-mail. „În acest context, este important de subliniat că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”.

Polonia și Ungaria au declarat sâmbătă că au decis să interzică importurile din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, după ce o avalanșă de oferte a redus prețurile în întreaga regiune. Interdicția poloneză a intrat în vigoare sâmbătă seara.

Polonia a interzis inclusiv tranzitul

Ministrul polonez al dezvoltării și tehnologiei a declarat duminică că interdicția importurilor de cereale și alte alimente ucrainene se va aplica și în cazul tranzitului acestor produse prin țară.

„Interdicția este deplină, inclusiv interdicția de tranzit prin Polonia”, a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că vor fi purtate discuții cu partea ucraineană pentru a crea un sistem care să asigure că mărfurile trec doar prin Polonia și nu ajung pe piața locală.

Ministerul Ucrainei al Politicii Agrare și Alimentației a declarat sâmbătă că interdicția poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva problema.

Agenția de știri Ukrinform a sous că miniștrii celor două state, Polonia și Ucraina, urmează să se întâlnească luni în Polonia pentru a se concentra asupra acordului de tranzit.

Ucraina exportă majoritatea mărfurilor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie, în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia și Națiunile Unite.

Aproximativ 3 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina în fiecare lună prin coridorul de cereale al Mării Negre, în timp ce doar până la 200.000 de tone se deplasează în porturile europene prin teritoriul polonez, potrivit ministerului ucrainean.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat în weekend că 500.000 până la 700.000 de tone de diverse produse agricole trec granița cu Polonia în fiecare lună, inclusiv cereale, ulei vegetal, zahăr, ouă, carne și alte produse.