​Luptele din Donbas continuă, bătălia fiind „extrem de dificilă, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cărui țară solicită arme grele pentru a face față ofensivei Rusiei. Războiul din Ucraina a ajuns în a 95-a zi, iar lupte grele se dau în Severodoneţk unde forțele ucrainene sunt „într-o poziție defensivă dură”. Emmanuel Macron și Olaf Scholz au avut o discuție telefonică, de 80 de minute, cu Vladimir Putin căruia i-au cerut să oprească ofensiva și să poarte „negocieri serioase cu Volodimir Zelenski.

Zelenski a vizitat trupele din HarkivFoto: Presedintia Ucrainei

Cele mai importante știri ale zilei de duminică-sinteză:

Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina - ziua 95

22:49Lavrov: „Eliberarea” Donbasului este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova

22:21UE încă nu a ajuns la niciun acord cu privire la embargoul asupra petrolului rusesc

22:00Ministrul german al economiei, Robert Habeck, și-a exprimat îngrijorarea că unitatea Uniunii Europene privind noile sancțiuni împotriva Rusiei „începe să se prăbușească”, relatează Reuters.

„După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa rămâne unită. În vederea summit-ului de mâine, să sperăm că va continua așa. Dar începe deja să se prăbușească”, a spus el la o conferință de presă mai devreme astăzi.

​21:10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat duminică demiterea șefului securității din Harkiv pe motiv că nu a muncit pentru apărarea orașului.

20:57Republica Cehă va trimite noi ajutoare militare Ucrainei

20:52Volodimir Zelenski a declarat duminică că toată infrastructura critică din Severodonețk, cel mai mare oraș aflat încă sub control ucrainean din regiunea estică Donbas, a fost distrusă. Președintele ucrainean a susținut că preluarea controlului asupra Severodonețk este principalul obiectiv al Rusiei.

20:12Armata ucraineană spune că a făcut progrese în regiunea de sud a Hersonului ocupat de ruși

19:47Noi imagini din satelit arată că un cargobot rus plin cu cereale, despre care se presupune că au fost furate de la fermele ucrainene, a sosit în portul sirian Latakia -- în cea de-a doua călătorie în decurs de patru săptămâni, relatează CNN.

Noile imagini -- furnizate de Maxar Technologies -- arată nava Matros Pozynich la Latakia pe 27 mai.

Este una dintre cele trei nave care au încărcat cereale în portul Sevastopol din Crimeea de la invazia rusă a Ucrainei. A fost văzut ultima oară la Sevastopol pe 19 mai și ulterior urmărit tranzitând strâmtoarea Bosfor spre sud de-a lungul coastei turcești. Se estimează că nava poate transporta aproximativ 30.000 de tone de cereale.

18:53Institutul pentru studierea războiului: Putin cere sacrificii oribile de la soldații săi pentru ocuparea Severodonețkului, care nu merită costurile plătite / Militarii ruși, răniți, slab echipați, lăsați în pragul nebuniei pe front

Zelenski a vizitat Harkiv. Rușii au bombardat peste câteva ore

17:57Rușii au bombardat Harkivul la câteva ore de la vizita lui Zelenski

17:46Podoliak: Rușii au devenit isterici / Ucraina va primi în MLRS

17:10Corespondent de război în țara ta. Un jurnalist ucrainean a transmis în direct un atac cu rachetă

16:39Zelenski vizitează primele linii ale frontului din afara Kievului, pentru prima dată din februarie

16:29Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației pro-ruse a regiunii Herson, spune că problema aderării regiunii la Rusia va depinde de cum va evolua războiul dindin Ucraina. Potrivit acestuia, decizia poate fi luată „până anul viitor”. El a mai spus că ar putea avea loc un referendum în regiunea controlată de Rusia.

16:16Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, susține că în ultimele 24 de ore au fost uciși peste 300 de „naționaliști” [soldați ucraineni].

Ministerul rus al apărării a mai spus că rachetele Rusiei au distrus un arsenal mare de arme ale armatei ucrainene în Krîvîi Rih - orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

El susține, de asemenea, că o serie de ținte militare ucrainene au fost lovite în ofensivă, iar un sistem de apărare rusesc ar fi doborât un avion de luptă ucrainean SU-25 în Dnipro.

16:06Erdogan spune că nu poate permite „intrarea în NATO a țărilor care susțin terorismul”, referindu-se la Suedia și Finlanda

15:41În timp ce Europa vrea să scape de dependența de gazul rusesc, Serbia semnează un nou contract cu Putin.

15:39Ucrainenii anunță cu ironie lichidarea unui alt comandant rus / S-a alăturat „fanilor VIP ai lui Kobzon”

15:30Un parlamentar estonian critică dur conversaţiile interminabile pe care le au cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron cu preşedintele Vladimir Putinşi îi sfătuieşte să meargă la Kiev pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul, într-o postare pe Facebook, citată de publicaţia ucraineană Liga.net, citată de

Agerpres.

Diplomat rus: Moscova nu a avut în plan cucerirea Kiev-ului

14:38Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a declarat în interviul pentru BBC că Moscova nu a avut în plan să cucerească Kievul.

„Niciunul dintre liderii noștri, nici președintele, nici nimeni altcineva nu a spus vreodată că ne-ar plăcea să cucerim Kievul. Nu cred că este posibil să cucerim sau să ocupăm Kievul. Acesta este un oraș mare", a spus ambasadorul, adăugând că Federația Rusă „în stadiul inițial al operațiunii nu avea scopul de a captura Kievul”. Andrei Kelin consideră că nu este nevoie ca Rusia să mărească numărul de trupe în Ucraina.

„Vom face față acestei din Ucraina printr-o operațiune desfășurată prin mijloace convenționale. O operațiune limitată, folosind mijloace convenționale. Poate ați observat că nu am mărit numărul trupelor noastre. Credem că sunt suficiente pentru a face față acestei situației”, a spus el.

14:03VIDEO Cum arată cimitirul tancurilor rusești din centrul Kievului

13:28Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în regiunea Doneţk, într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului.

12:24Luptele continuă la Severodonețk, „inamicul continuă să atace”, au declarat autoritățile militare ucrainene.

Orașul este un punct important în planul de război al lui Putin. Severodonețk este ultimul oraș important deținut de forțele ucrainene în Lugansk. Forțele ruse încearcă să-l încercuiască în acest weekend. Deocamdată, ucrainenii rezistă, dar situația este dificilă.

12:02Duminică dimineață, ocupanții ruşi au bombardat oraşul Nikolaiev. Au existat victime, însă momentan nu se ştie numărul acestora, transmite Nexta.

11:52Producătorul rus de gaze Gazprom spune că furnizat către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, 44,1 milioane de metri cubi de gaze, în creștere faţă de sâmbătă.

O cerere de furnizare de gaze prin intermediul unui alt punct de intrare important, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a precizat Gazprom, transmite Reuters.

11:27Este aglomeraţie la Vama Isaccea. Şoferii de camion care transportă cereale din Ucraina aşteaptă multe zile ca să ajungă în portul Constanţa şi să se întoarcă în Ucraina

Concesia UE pentru Ungaria

10:08Comisia Europeană a revizuit ultimul plan de sancțiuni anunțat pentru Rusia, astfel încât să satisfacă obiecțiile Ungariei care se opune unui embargo total în cazul importurilor de petrol din Rusia.

10:03Rusia va trimite în curând echipe mobile ale ministerului său de interne în regiunea Zaporojie pentru a distribui pașapoarte rusești, a declarat pentru Tass Vladimir Rogov, membru al așa-numitului "consiliu principal al administrației militaro-civile din regiunea Zaporojie ", transmite Ukrainskaia Pravda.

09:22Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, spune că oraşul este ameninţat de apariţia unor focare de boli infencţioase în această vară şi cei peste 100.000 de oameni rămaşi în oraş, care nu sunt lăsaţi să plece de forţele ruse, se află în pericol, transmite Ukrainskaia Pravda.

"Sistemul de canalizare și serviciul de colectare a gunoiului nu funcționează, iar condițiile meteorologice se înrăutățesc, vine vara și temperatura crește. Medicii noștri spun că există o amenințare de izbucnire a unor focare de boli infecțioase în această vară, inclusiv dizenterie și ciumă, printre altele. Aceste boli ar putea lua viața a mii de locuitori din Mariupol", a spus Boichenko.

09:15682 de copii au fost răniți sau uciși în Ucraina, potrivit unui comunicat al guvernului de la Kiev, citat de The Guardian. Potrivit sursei citate, 242 de copii au murit și 440 au fost răniți, cifrele nefiind însă definitive. Cele mai multe victime copii au fost în Donețk (153), Kiev (116) și Harkov (108).

09:08Rusia ar fi pierdut peste 30.150 de militari de la începutul invaziei în Ucraina, daune semnificative fiind și în cazul tehnicii militare, potrivit ultimului bilanț făcut de Kiev.

09:02Armata Ucrainei susține că rușii refuză internarea civililor în spitalele din Crimeea pentru a avea paturi libere pentru militarii ruși. De asemenea, ar avea loc o intensă campanie de donare de sânge.

08:56Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a spus că nu crede că Moscova va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei, într-un interviu pentru BBC. Diplomatul rus susţine că toate atrocităţile comise de soldaţii lui Putin în Bucha sunt o "născocire".

08:40Ce trebuie să știm la începutul zilei:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie recunoscută ca un stat sponsor al terorismului, care seamănă teroare. „Zonele cheie de luptă pe front sunt încă Severodoneţk, Lisiceansk, Bahmut, Popasna şi alte oraşe în care este concentrată ofensiva rusă. Dar apărarea noastră ţine. Acolo este extrem de greu. Şi sunt recunoscător tuturor celor care îndură acest atac al ocupanţilor”, a spus el.
  • Luptele pentru orașul Severodoneţk, din estul Ucrainei, continuă, forțele ruse conducând operațiuni de asalt sâmbătă, a anunțat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. „Luptele continuă”, susține sursa citată.
  • Vladimir Putin a semnat sâmbătă în lege o măsură care anulează limita superioară de vârstă pentru serviciul militar. Putin speră că eliminarea limitei de vârstă pentru recruții militari, care a trecut de Duma (parlamentul rus) miercurea trecută, va atrage veterani cu experiență din nou în serviciu și va ajuta la atenuarea pierderilor. Anterior, cetățenilor le era interzis să se înscrie la 40 de ani, iar străinilor la 30.
  • Putin a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz și, potrivit Kremlinului, le-a spus că aprovizionarea în continuare cu arme este „periculoasă” , avertizând „asupra riscului destabilizarii situației și agravării crizei umanitare”. Rusia a declarat că este dispusă să discute modalități pentru a face posibil ca Ucraina să reia transporturile de cereale din porturile Mării Negre.
  • Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron i-au lui Vladimir Putin, „negocieri directe serioase” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi lideri „au insistat asupra unei încetări imediate a focului și a retragerii trupelor ruse”, se arată într-un comunicat al cancelariei germane.

Urmărește aici toate evenimentele din ziua 94 a războiului din Ucraina