În cea de-a doua zi de criză politică, Coaliția nu a reușit să ajungă la un consens. Războiul dintre USR-PLUS și PNL s-a purtat joi pe cale mediatică, dar pe un ton mai scăzut. USR-PLUS și-a menținut poziția de retragere a sprijinului politic pentru premier, dar și-a trimis miniștrii să participe la ședința de Guvern. De partea cealaltă, liberalii au făcut zid în fața lui Florin Cîțu și au evitat atacurile și confruntarea directă cu USR-PLUS. Fără o intervenție din partea președintelui Klaus Iohannis, tranșarea conflictului se amână până săptămâna viitoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

HotNews.ro a transmis livetext cele mai importante momente ale zilei a doua a crizei din coaliție:

Încercând să contracareze la nivel de imagine după ce unul dintre miniștrii săi a fost dat afară din Guvern, fără consultarea alianței, liderii USR-PLUS au decis joi să participe la ședința de Guvern și să stea la aceiași masă cu Florin Cîțu.

UPDATE 12.26 Miniștrii USR-PLUS vor participa la ședința de joi a Guvernului, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.

Ședința de guvern a fost programată la ora 13.00, premierul preluând și atribuțiile de ministru al sănătății în regim interimar. De altfel, Cîțu a încercat să arate că își ia în serios rolul și a participat joi dimineață la o reuniune cu șefii DSP-urilor.

În cursul dimineții, liderii USR-PLUS și cei ai PNL au continuat războiul mediatic, la nivel declarativ.

Deputatul PNL, Florin Roman a transmis că liberalii îl susţin 100% pe Florin Cîţu şi nu se poate pune în discuţie renunţarea la actualul premier, aşa cum propune USR-PLUS. El susţine că "o cale de mijloc" pentru rezolvarea crizei din coaliţie ar fi ca Ministerul Sănătăţii să fie transferat către PNL și preluat de Nelu Tătaru, "un ministru care a dovedit deja că ştie ce are de făcut într-o situaţie de criză sanitară".

La rândul său, primarul PNL al Clujului, Emil Boc, a spus joi că soluția USR-PLUS de a schimba prim-ministrul, după demiterea lui Vlad Voiculescu, nu numai că ar crea un precedent, dar ar arunca România într-un haos, în condițiile în care retragerea sprijinului pentru premier ar însemna căderea întregului Guvern. El le propune partenerilor de coaliție "să stea cu picioarele în apă rece" și să vadă punctele care unesc partidele din alianța de guvernare.

Și UDMR s-a poziționat alături de PNL. Vicepremierul Kelemen Hunor le-a transmis USR-PLUS că nu există niciun motiv pentru schimbarea premierului Florin Cîțu și că nu poate fi acceptată o astfel de solicitare.

UPDATE 13.02 Deputatul USR Iulian Bulai îl atacă dur pe premierul Florin Cîțu, spunând că a angajat-o la o agenție importantă pe fiica lui Marcel Vela, pe care "o recomandă vocea, talentul și relațiile tatălui ei", în timp ce pe Andreea Moldovan, medic de top, a demis-o. Concluzia lui Bulai: "Acest premier trebuie să plece. Astăzi. Acum".

UPDATE 13.10 În debutul ședinței de Guvern, vicepremierul Dan Barna i-a transmis lui Florin Cîțu că nu mai are susținerea USR-PLUS.

UPDATE 13.50 PNL a făcut zid în fața lui Florin Cîțu și adoptă tactica așteptării. De altfel, decizia premierului de a-l demite pe ministrul Sănătății a fost salutată în interiorul PNL unde, de mai mult timp existau mari nemulțumiri pe tema activității lui Vlad Voiculescu. Decizia conducerii PNL este, în acest moment, de a aștepta până la începutul săptămânii viitoare, urmând să dezbată criza la ședința uzuală a Coaliției de luni.

UPDATE 15.17 Liderii USR-PLUS așteaptă ședința Coaliției de luni pentru a tranșa subiectul retragerii încrederii premierului Florin Cîțu, susțin surse politice, pentru HotNews.ro.

UPDATE 15.29 Liderul PSD, Marcel Ciolacu, exploateză în continuare criza din coaliție și îi critică dur pe liderii alianței de guvernare și pe președintele Klaus Iohannis, care "doarme neîntors".

UPDATE 16.38 După ședința de Guvern, la briefingul de presă, premierul Florin Cîțu a refuzat sistematic să răspundă sau a ocolit răspunsurile la întrebările jurnaliștilor legate de o eventuală demisie a sa, cerută de USR-PLUS. Cîțu a ținut să sublinieze că le-a mulțumit miniștrilor USR PLUS pentru participarea la ședința de guvern și ”că au găsit tăria să treacă peste decizia pe care au luat-o ieri şi că au înţeles că e mult mai important să venim, să rezolvăm probleme importante pentru România”.

UPDATE 18.57 Copreședintele USR-PLUS intervine, în ziua a doua de criză în coaliția de guvernare, printr-un nou mesaj pe Facebook în care îi dă replica premierului Florin Cîțu, după ce acesta a invocat că este dreptul său contituțional să revoce un ministru. "Cum ar fi dacă parlamentarii noștri s-ar apuca să voteze în Parlament proiectele de lege care vin de la Guvern invers decât cum am stabilit în Coaliție? Nu de alta, dar ar fi tot constituțional", comentează ironic Dacian Cioloș.

Reamintim că în urmă cu o zi premierul l-a demis pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, fără o consultare în prealabil cu partenerii USR-PLUS.

Decizia a fost luată miercuri, cu acordul președintelui Klaus Iohannis, la două zile după ce coaliția hotărâse ca Voiculescu să rămână în funcție. USR-PLUS l-a acuzat pe Cîțu că "a făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare" și a cerut o ședință de urgență a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premier. De partea cealaltă, PNL spune că nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece.