Miniștrii USR-PLUS participă la ședința de joi a Guvernului. Reamintim că ședința fusese programată inițial miercuri și a fost amânată din cauza refuzului miniștrilor USR-PLUS de a participa, după decizia premierului de a-l demite pe Vlad Voiculescu.

Guvernul CituFoto: Guvern

Înaintea acesteia, miniștrii USR-PLUS au avut o ședință cu vicepremierul Dan Barna, pentru a decide dacă membrii Cabinetului Cîțu vor lua parte la ședința Executivului convocată de premier.

Ședința a început după ora 13.00. Este prima reuniune a miniștrilor după izbucnirea crizei din coaliție generată de demiterea ministrului Sănătății. La începutul ședinței Executivului, vicepremierul Dan Barna i-a transmis lui Florin Cîțu că nu mai are susținerea USR-PLUS.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în ședința de guvern de astăzi vor fi aprobate următoarele acte normative "care nu suportă amânare":

  • 1. Hotărâre de guvern: alocațiile de hrană pentru pacienții din spitale cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72% și am reglementat modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.
  • 2. Ordonanță de Urgență care prevede că personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice. Aceste acte vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare. Clarificăm situația statutului rezidenților care lucrează în aceste centre de vaccinare.
  • 3. Memorandum prin care Ministerul Sănătății încheie o nouă comandă pentru achiziționarea a 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer.
  • 4. Hotărâre de Guvern, ajutorul umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, din rezerva Ministerului Sănătății și care constă în acordarea a 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca.
  • 5. Ordonanță de Urgență pentru programul de restructurare al CEO.
  • 6. PROIECT DE LEGE privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G.
  • 7. MEMORANDUM cu tema: Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.