Liderii USR-PLUS așteaptă ședința Coaliției de luni pentru a tranșa subiectul retragerii încrederii premierului Florin Cîțu, susțin surse politice, pentru HotNews.ro. USR-PLUS susține că pentru a evita adâncirea conflictului au făcut un pas și și-a trimis miniștrii la ședința de guvern.

Ionut MosteanuFoto: Agerpres

Potrivit surselor citate, USR-PLUS ia în calcul să facă o propunere la Ministerul Sănătății doar după o discuție în Coaliție.

Prin diverse voci, USR-PLUS transmite însă că nu va ceda. "Rămânem la guvernare, dar fără premierul Cîțu", a declarat joi, la Digi 24, deputatul USR-PLUS Ionuț Moșteanu.

Preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache, spune că miniştrii USR-PLUS au luat "decizia responsabilă" de a participa la şedinţa de guvern, având în vedere că există hotărâri importante pe ordinea de zi, dar că reprezentanţii alianţei nu mai au încredere în premierul Florin Cîţu.

  • "Nu este niciun pas în spate. Este vorba despre un exerciţiu de responsabilitate din partea colegilor noştri miniştri. Erau decizii foarte importante, în primul rând pentru gestiunea pandemiei, erau dozele de Pfizer care trebuie să intre în ţară - trebuie aprobat acest memorandum, erau ajutoare pentru unităţi sanitare din mai multe judeţe din ţară care trebuiau aprobate, de asemenea creşterea alocaţiei de hrană pentru pacienţi, alocare de fonduri pentru medicii de familie, care participă în procesul de vaccinare.
  • (...) Însă - şi din ce înţeleg şi domnul Barna a făcut acest lucru foarte limpede în şedinţa de guvern faţă de premier - poziţia noastră nu se schimbă cu absolut nimic. Încrederea noastră în premier nu mai există începând de ieri dimineaţă", a spus Tudorache, la Digi FM.

El spune că USR-PLUS nu cedează și vrea în continuare o şedinţă a coaliţiei în care să se discute despre "a găsi o soluţie alternativă" la premierul Florin Cîţu.

  • "Nu cred că va fi vorba de o cedare, ci de găsirea unei soluţii. Noi cu această abordare mergem în aceste negocieri. Întotdeauna în negociere fiecare parte trebuie să meargă către cealaltă, pentru a găsi o soluţie sustenabilă. Intrăm în negocieri. Sunt convins că se va găsi o soluţie. Amintiţi-vă că şi în decembrie ni se spunea că vom sta în negocieri săptămâni şi luni şi nu vom găsi o soluţie pentru guvernare. S-a găsit. (...) În coaliţie vom căuta o soluţie care să ne dea o alternativă la ceea ce la momentul acesta nu mai avem, şi anume o formulă de încredere la vârful guvernului", a mai spus Dragoş Tudorache.

El mai susține că USR-PLUS nu contestă dreptul premierului de a decide când nu mai poate lucra cu un ministru, dar "era cât se poate de firesc un minim gest de respect": să aibă loc o discuţie pentru a găsi împreună o formulă, nu să fie puși în faţa faptului împlinit.

  • "Pentru cei care speculează că este o problemă de orgoliu sau de scut în jurul lui Vlad Voiculescu, în acest moment nu mai este vorba despre persoane. Domnul Cîţu a spus că nu este vorba despre persoane. Da, o guvernare nu este despre un ministru, aşa cum nu este - îmi pare rău să spun - nici despre un premier. Este vorba despre cum funcţionăm într-o coaliţie politică", a adăugat europarlamentarul.