​După 46 de zile de război, un posibil acord între Israel și Hamas privind o încetare temporară a focului și un schimb de prizonieri pare să se apropie, potrivit informațiilor din ambele tabere beligerante. Președintele american Joe Biden a confirmat la rândul lui că ar putea fi convenit în curând un acord care ar implica eliberarea ostaticilor din Gaza. Între timp, forțele israeliene și-au continuat ofensiva împotriva Hamas în nordul Fâșiei Gaza, iar agenția de știri palestiniană Wafa raportează că șaptesprezece palestinieni au fost uciși în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza.

Razboiul Israel-HamasFoto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Israelul nu va face schimb de prizonieri palestinieni pentru ostatici neisraelieni, a declarat un oficial israelian de rang înalt pentru NBC News. Alte țări vor trebui să negocieze pentru eliberarea cetățenilor lor, a spus oficialul.
  • Iordania desfășoară trupe la granița cu Israelul, în timp ce premierul său lansează un avertisment
  • Benjamin Netanyahu a declarat că șefii de securitate susțin pe deplin un acord de eliberare în etape a ostaticilor din Gaza, înainte de un vot anticipat al cabinetului israelian asupra unei propuneri care include o încetare a focului, potrivit Sky News.
  • Acordul cu Hamas va duce la eliberarea a 30 de copii, 8 mame și 12 femei din Gaza - surse
  • Strategia Ankarei pentru a sparge blocada israeliană: „1000 de nave vor pleca din Turcia spre Gaza cu escală în Cipru”
  • Un grup de țări musulmane va face presiuni pentru un armistițiu în Gaza - sursă turcă
  • Netanyahu: Războiul va continua până la atingerea tuturor obiectivelor de distrugere a Hamas, returnarea tuturor ostaticilor
  • Africa de Sud votează pentru întreruperea legăturilor cu Israelul până la încetarea focului în Gaza
  • SUA îndeamnă Israelul să nu extindă operațiunea din Gaza fără un plan de protecție a civililor strămutați

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 46-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

02:12Liderul laburist israelian spune că partidul de opoziție susține acordul privind ostaticii

Liderul Partidului Muncii, MK Merav Michaeli, spune că fracțiunea sa de opoziție susține acordul în curs de concretizare privind ostaticii, discutat în prezent de cabinetul israelian.

Ea spune că opoziția de extremă dreapta a Otzma Yehudit și a Sionismului Religios față de acord „expune escrocheria de lungă durată [a acestor partide]” de a crea un stat evreiesc teologic.

01:24Japonia acţionează în vederea eliberării cargoului israelian deturnat de rebeli huthi la Marea Roşie

Cargoul care aparţine unui om de afaceri israelian, Galaxy Leader, deturnat duminică la Marea Roşie, o mare strategică situată între nord-estul Africii şi Peninsula Arabică, de către rebeli huthi din Yemen şi la bordul căruia se află şi un român - o repercusiune a războiului dintre Israel şi Hamas - este exploatat de către o întreprindere japoneză, lucru care a determinat Tokyo să intervină în mod direct pe lângă rebeli, relatează AFP.

Această deturnare a huthi, susţinuţi de Iran, reprezintă represalii faţă de războiul Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

01:08Un lider din conducerea Hamas a spus că încă se aşteaptă decizia Israelului cu privire la un acord de armistiţiu privind încetarea focului în Gaza şi schimbul de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni, informează dpa.

„Încă aşteptăm răspunsul forţelor de ocupaţie referitor la acordul privind o încetare a focului umanitară”, a spus Khalil al-Hayya, un înalt oficial Hamas, marţi seara la Beirut.

Potrivit Hamas, acordul prevede o pauză de cinci zile a luptelor şi intrarea a sute de camioane cu ajutoare şi provizii în Fâşia Gaza, precum şi schimbul de ostatici Hamas cu prizonieri palestinieni din Israel.

00:57Iordania desfășoară trupe la granița cu Israelul, în timp ce premierul său lansează un avertisment

Armata iordaniană și-a întărit prezența de-a lungul frontierei cu Israelul, a declarat premierul său. Bisher Khasawneh a declarat că țara sa va folosi „toate mijloacele aflate în puterea sa” dacă Israelul va încerca să forțeze palestinienii din Cisiordania să treacă râul Iordan, potrivit Sky News.

00:25Copiii din Gaza trăiesc de 46 de zile într-un „coșmar neîncetat”, spune purtătorul de cuvânt al UNICEF, Ricardo Pires, în cadrul emisiunii speciale de la Sky News.

„O adevărată oroare. Au fost uciși, au fost răniți, au pierdut membri ai familiei, și-au pierdut casele, speranțele”, spune el.

„Ei se culcă fără să știe dacă „vor supraviețui a doua zi”. „Gaza, în acest moment, a devenit literalmente un cimitir pentru mii de copii - un iad pentru toți ceilalți”, adaugă el.

El spune că și copiii israelieni luați ostatici pe 7 octombrie „trăiesc un coșmar”, adăugând că UNICEF este foarte îngrijorată pentru sănătatea lor mintală.

00:01 Strategia Ankarei pentru a sparge blocada israeliană: „1000 de nave vor pleca din Turcia spre Gaza cu escală în Cipru”

Aproximativ 1.000 de ambarcațiuni se adunau miercuri în portul Bodrum din Turcia pentru a porni în direcția Gaza, într-o încercare de a sparge blocada israeliană și de a perturba operațiunile comerciale maritime spre porturile israeliene în contextul războiului cu Hamas, potrivit ziarului cipriot Sigma Live, citat de Rador Radior România.

Într-un interviu acordat site-ului turc de știri Haber7, Volkan Okçu, unul dintre organizatorii protestului, a precizat că ambarcațiunile vor transporta 4.500 de persoane din 40 de țări, „inclusiv evrei antisioniști”.

23:42 Votul asupra acordului privind ostaticii este așteptat în această seară, spune consilierul lui Netanyahu

Conversațiile sunt în curs de desfășurare în guvernul israelian cu privire la acordul privind ostaticii, spune Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu. Votul este încă în așteptare, dar ar putea avea loc într-o oră sau două, doar ce a declarat el pentru Sky News.

În cazul în care acordul include eliberarea unor persoane deținute în închisorile israeliene care au fost implicate în „extremism violent”, familiile victimelor au dreptul să protesteze la Curtea Supremă împotriva deciziei, spune Regev.

Israelul nu negociază pentru eliberarea ostaticilor din alte țări

23:04 Israelul nu negociază pentru eliberarea ostaticilor din alte țări

Israelul nu va face schimb de prizonieri palestinieni pentru ostatici neisraelieni, a declarat un oficial israelian de rang înalt pentru NBC News.

Alte țări vor trebui să negocieze pentru eliberarea cetățenilor lor, a spus oficialul.

Cetățenii cu dublă cetățenie, cei care dețin cetățenia israeliană împreună cu cea a unei alte țări, au fost totuși incluși în potențialul acord al Israelului, au spus aceștia.

22:50Netanyahu: Războiul va continua până la atingerea tuturor obiectivelor de distrugere a Hamas, returnarea tuturor ostaticilor

Netanyahu spune că războiul împotriva Hamas în Gaza va continua până când toate obiectivele Israelului vor fi atinse, și anume eliminarea grupului terorist care conduce enclava palestiniană, asigurarea eliberării tuturor ostaticilor și garantarea faptului că nu mai există nicio amenințare din Gaza la adresa securității Israelului.

„Suntem în război, iar războiul va continua până când toate obiectivele noastre vor fi atinse”, spune el. Întoarcerea ostaticilor este o prioritate de top, „sacră, și mă angajez să o fac”, spune Netanyahu.

22:36Un grup de țări musulmane va face presiuni pentru un armistițiu în Gaza - sursă turcă

Un nou grup format din oficiali de rang înalt din mai multe țări musulmane va vizita cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a face presiuni în vederea unei încetări imediate a focului în Gaza, a declarat marți o sursă din cadrul Ministerului turc de Externe, potrivit Reuters.

Grupul a fost format la începutul acestei luni în cadrul unui summit al Ligii Arabe și al Organizației Cooperării Islamice (OCI) la Riyadh. Din el fac parte miniștrii de externe și reprezentanți din Turcia, Qatar, Egipt, Iordania, Nigeria, Arabia Saudită, Indonezia și Autoritatea Palestiniană, precum și secretarul general al OCI.

Acordul cu Hamas va duce la eliberarea a 30 de copii, 8 mame și 12 femei din Gaza

22:20 Șefii de securitate susțin acordul de eliberare a ostaticilor în etape, afirmă Netanyahu înaintea votului

Benjamin Netanyahu a declarat că șefii de securitate susțin pe deplin un acord de eliberare în etape a ostaticilor din Gaza, înainte de un vot anticipat al cabinetului israelian asupra unei propuneri care include o încetare a focului, potrivit Sky News.

Guvernul israelian se confruntă cu o decizie dificilă de a aproba acordul în această seară, dar este decizia corectă, a declarat premierul israelian.

21:56 Acordul cu Hamas va duce la eliberarea a 30 de copii, 8 mame și 12 femei din Gaza - surse

Canalul 12 relatează că acordul de luare de ostatici în curs de finalizare va duce la eliberarea a 30 de copii, opt mame și 12 femei deținute de Hamas în Gaza, potrivit Times of Israel.

Hamas susține că nu poate localiza imediat alți aproximativ 10 copii răpiți din Israel în timpul atacurilor șocante din 7 octombrie.

Hamas a declarat că deține 210 din cei aproximativ 240 de ostatici răpiți luna trecută, printre care se numără aproximativ 40 de copii. Se spune că Jihadul Islamic deține mulți dintre ostaticii rămași.

21:41 Israelul spune că acordul privind ostaticii nu va avea impact asupra obiectivului de eliminare a Hamas

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Terestre israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, lasă să se înțeleagă că acordul privind ostaticii care se conturează, care va include o încetare temporară a focului în Fâșia Gaza, nu va avea un impact asupra obiectivului principal al armatei de a elimina grupul terorist Hamas, potrivit Times of Israel.

„Obiectivul de returnare a ostaticilor este semnificativ. Chiar dacă va duce la reducerea unora dintre celelalte lucruri, vom ști cum să ne restabilim realizările operaționale”, spune Hagari ca răspuns la o întrebare.

Referindu-se la rapoartele privind acordul, Hagari spune că armata va informa mai întâi familiile ostaticilor, iar apoi publicul.

SUA îndeamnă Israelul să nu extindă operațiunea din Gaza fără un plan de protecție a civililor strămutați

21:34O reuniune a Cabinetului israelian avea loc marţi seara în urma unei reuniuni a Cabinetului de Război, care a examinat o aprobare a unui acord privind eliberarea ostaticilor Hamas, declară biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Întâlnirea coaliției urmează unei întâlniri a cabinetului de război și a cabinetului de securitate. În cadrul întâlnirilor anterioare nu a avut loc niciun vot.

21:25 Majoritatea cabinetului guvernului israelian va aproba un acord privind eliberarea de ostatici, în ciuda opoziției partidelor de extremă dreapta Partidul Sionist Religios și Otzma Yehudit, relatează Times of Israel.

21:24 Zece morți și 22 de răniți într-un atac israelian asupra unei clădiri rezidențiale din sudul Fâșiei Gaza, anunță presa afiliată Hamas

Zece persoane au fost ucise și alte 22 au fost rănite într-un atac israelian asupra unui apartament rezidențial din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, în noaptea de marți spre miercuri, potrivit presei afiliate Hamas,citată de Reuters.

Victimele și răniții au ajuns la spitalul Nasser, potrivit agenției de știri Shehab, un canal apropiat de Hamas, a precizat pe Telegram.

21:09 SUA îndeamnă Israelul să nu extindă operațiunea din Gaza fără un plan de protecție a civililor strămutați

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, reiterează opoziția administrației Biden față de extinderea incursiunii militare a Israelului în sudul Fâșiei Gaza, dacă nu demonstrează cum va proteja civilii palestinieni după ce a ordonat evacuarea din zona de nord, potrivit Times of Israel.

Kirby spune, în timpul unei conferințe de presă, că Israelul trebuie să aibă „un plan clar articulat cu privire la modul în care va proteja viețile sutelor de mii de oameni care s-au adăugat acum la populație pentru că israelienii le-au cerut să plece. Există o obligație pentru [Israel] de a lua în considerare acest lucru în planificarea lor".

20:52Grupul rus Wagner se pregătește să livreze un sistem de apărare antiaeriană către Hezbollah sau Iran (Casa Albă)

Grupul paramilitar Wagner, la cererea autorităților ruse, „se pregătește să livreze un sistem de apărare aeriană fie Hezbollahului, fie Iranului”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP.

„Suntem pregătiți să folosim regimul nostru de sancțiuni antiteroriste împotriva persoanelor sau entităților rusești” ca răspuns, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Africa de Sud vorbește de întreruperea relațiilor cu Israelul

20:21 Africa de Sud votează pentru întreruperea legăturilor cu Israelul până la încetarea focului în Gaza

Majoritatea parlamentarilor sud-africani au votat marți în favoarea unei moțiuni care solicită închiderea ambasadei Israelului în țară și întreruperea legăturilor diplomatice până când Israelul va accepta o încetare a focului în Gaza, potrivit Sky News.

Africa de Sud a anunțat săptămâna trecută că a sesizat ceea ce a numit „genocidul” Israelului din Gaza la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru o anchetă.

20:09 Washingtonul i-ar putea desemna din nou pe rebelii houthi drept „organizație teroristă” (Casa Albă)

„Având în vedere recentele atacuri împotriva civililor comise de Houthis, iar acum cu acest act de piraterie împotriva unei nave în apele internaționale, am luat în considerare o potențială desemnare ca organizație teroristă”, a a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, potrivit AFP

19:45O angajată ONU, soțul și copilul ei au fost uciși în Gaza, potrivit OMS

O angajată a Organizației Mondiale a Sănătății și copilul ei au fost uciși în Gaza, a declarat directorul general al agenției ONU.

"Tânăra noastră colegă Dima Alhaj a fost ucisă în mod tragic alături de bebelușul ei de șase luni, de soțul ei și de cei doi frați", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Se pare că 55 de membri ai familiei care se adăposteau în aceeași casă au fost de asemenea uciși”, a declarat el, potrivit Sky News.

Comisia Europeană a anunțat că va continua să ofere ajutor financiar palestinienilor

19:14 Guvernul Hamas a anunțat marți că 14.128 de palestinieni au fost uciși în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie, potrivit AFP.

Printre cei uciși până în prezent se numără 5.840 de copii și 3.920 de femei, a precizat guvernul palestinian Hamas. În plus, 33.000 de persoane au fost rănite.

Ministerul Sănătății din Hamas afirmă că zeci de cadavre sunt împrăștiate pe străzile din nordul Fâșiei Gaza și că este imposibil să le numeri din cauza intensității loviturilor.

19:05Președintele american Joe Biden a declarat că un acord care ar putea duce la eliberarea de către Hamas a ostaticilor israelieni este „foarte aproape”, în timp ce o sursă familiarizată cu negocierile spune că Hamas va elibera 50 de femei și copii, inclusiv unii străini, în timp ce Israelul eliberează 150 de prizonieri palestinieni, majoritatea femei și minori, în timpul unei încetări temporare a focului de patru zile.

18:47Coaliția politică de extremă-dreapta Sionismul religios, condusă de Bezalel Smotrich, a spus că acordul Israel - Hamas propus „este unul rău care nu trebuie acceptat”. Ei au adăugat că partidul va sta ca un zid pentru ca războiul să continue până la distrugerea completă a Hamas, întoarcerea tuturor ostaticilor și înlăturarea amenințărilor reprezentate de Hamas.

Potrivit partidului, Hamas și liderul său Yahya Sinwar propun acordul pentru că sunt disperați „pentru a se organiza pentru continuarea luptei”.

18:35Forțele de Apărare Israelului nu intenționează să permită palestinienilor să se întoarcă în nordul Gazei pe măsură ce armata își extinde ofensiva terestră în partea de sud a Fâșiei. Populația se poate deplasa în sudul Gazei, dar nu spre nord, conform informațiilor văzute de The Times of Israel.

18:30Sirenele avertizoare de rachetec sună în centrul Israelului, în urma tirurilor de rachete din Fâșia Gaza. Alertele sunt activate în Be'er Yaakov, Ness Ziona, Rishon LeZion, Rehovot și alte comunități mai mici. Gruparea teroristă Hamas își revendică responsabilitatea pentru atac.

18:24Comisia Europeană a anunțat că va continua să ofere ajutor financiar palestinienilor, după ce a făcut verificări și nu a găsit nicio dovadă că banii vor merge către Hamas, scrie The Guardian.

În 9 octombrie, după atacul terorist al Hamas asupra Israelului, Comisia Europeană a anunțat o revizuire a utilizării asistenței pentru dezvoltare în valoare de sute de milioane de euro menite să-i ajute pe palestinieni să lupte împotriva sărăciei.

„Analiza nu a găsit indicii că de banii UE ar fi beneficiat direct sau indirect organizația teroristă Hamas. UE este cel mai mare furnizor de asistență din lume pentru palestinieni. Aproape 1,2 miliarde de euro sunt alocați pentru 2021-2024”, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Care sunt problemele legate de negocierile pentru eliberarea de ostatici?

17:56Acordul de eliberare a ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza în schimbul unei pauze în lupte ar putea fi încheiat chiar astăzi, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali.

Dar, în timp ce optimismul crește în sfârșit după șase săptămâni grele, trebuie ținut cont de contextul în care au loc aceste negocieri. Pentru Hamas, ostaticii ar fi singura carte puternică pe care o are, notează CNN. Armata israeliană lovește Gaza din aer și de la sol, ucigând cel puțin 12.700 de palestinieni, din 7 octombrie, potrivit cifrelor Ministerului Palestinian al Sănătății din Cisiordania, care își extrage datele de la autoritățile de sănătate conduse de Hamas din Gaza.

Și chiar dacă Hamas este dispus să încheie un acord, există provocări logistice uriașe. Nu este clar dacă conducerea Hamas știe clar locul unde sunt ținuți ostaticii, în condițiile în care comunicațiile din teritoriu au fost afectate de atacurile aeriene israeliene, astfel că coordonarea unei eliberări de ostatici va aduce mari provocări.

Pe de altă parte, conducerea Israelului este supusă unei presiuni interne uriașe pentru a asigura eliberarea ostaticilor. Dar Israelul nu are încredere în Hamas și este reticent să accepte orice pauză în lupte, în campania sa de distrugere a grupării teroriste. În același timp, nu vrea să lase israelienilor impresia că nu face tot ce poate pentru a aduce ostaticii acasă.

17:38 Acordul Israel-Hamas ar prevedea să fie eliberați între 50 și 100 de ostatici civili luați de Hamas, iar transferul ar urma să se întindă pe câteva zile, scrie AFP, citând surse.

Potrivit acelorași surse, acordul ar include o „încetare completă a focului” timp de patru până la cinci zile.

De asemenea, acordul de ostatici ar urma să prevadă și eliberarea a aproximativ 150 până la 300 de prizonieri palestinieni din Israel, printre care prizonieri copii și femei.

Channel 12 spune că eliberarea ostaticilor ar putea începe joi sau vineri.

De asemenea, Xi Jinping a cerut organizarea unei „conferinţe internaţionale de pace”: „Nu poate exista pace şi securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluţie corectă la problema Palestinei. China cere organizarea cât mai rapid posibil a unei conferinţe internaţionale pentru pace pentru a se ajunge la un consens internaţional”.

Ministrul israelian al Apărării: Ne apropiem de aducerea ostaticilor acasă

17:32Președintele chinez Xi Jinping a cerut marți, la un summit virtual al liderilor țărilor membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) o încetare „imediată” a focului între Israel și Hamas și eliberarea „civililor”, a scris presa de stat din Beijing, conform The Guardian.

„Toate părțile din conflict ar trebui să înceteze imediat focul și ostilitățile, să oprească toate violențele și atacurile care vizează civili și să elibereze civilii pentru a evita mai multe pierderi de vieți”, spune Xi, potrivit agenției de presă Xinhua.

17:17Acordul mediat de Qatar, cu implicarea puternică a SUA - a cărui formă nu ar fi încă finală - ar permite eliberarea a 50 de ostatici luați de Hamas în atacul din 7 octombrie, în schimbul eliberării a 150 de palestinieni, și o pauză umanitară de patru zile, scrie Haaretz, citând surse.

Acordul ar prevedea ca Hamas să elibereze 50 de femei și copii ostatici, în timp ce Israelul va elibera 150 de prizonieri palestinieni (în primul rând femei și copii).

Israelul va permite în continuare ca 300 de camioane cu ajutoare să intre zilnic în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul.

În 2011, Israelul a eliberat peste 1.000 de prizonieri palestinieni în schimbul unui singur soldat – Gilad Shalit, care a fost ținut ostatic timp de cinci ani.

17:08Ministrul Apărării, Yoav Gallant, spune că Israelul va trebui să ia „decizii dificile” cu privire la ostaticii deținuți de gruparea teroristă Hamas în Fâșia Gaza.

„Ne îndreptăm pas cu pas către înfrângerea totală a Hamas și ne apropiem de aducerea ostaticilor acasă. Cred că toți va trebui să luăm decizii dificile și importante în zilele următoare”, a afirmat Gallant, citat de The Times of Israel.

Netanyahu anunță convocarea Cabinetului de război pe tema acordului privind eliberarea de ostatici

16:40 Autorităţile germane au percheziţionat marţi locuinţele a 17 persoane din landul Bavaria acuzate că au răspândit discursuri de ură antisemită şi ameninţări online la adresa evreilor, scrie The Times of Israel, citând Associated Press.

Suspecţii ar fi sărbătorit atacurile comise de Hamas asupra Israelului în 7 octombrie, fiind acuzaţi că au răspândit pe reţelele de socializare un discurs de ură împotriva evreilor, folosind simboluri ale unor organizaţii teroriste.

În plus, ministrul german de interne a îndemnat grupurile musulmane din ţară să condamne explicit atacurile comise de Hamas la 7 octombrie şi să îşi exprime solidaritatea cu Israelul, potrivit The Times of Israel.

16:36Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că în această seară va convoca Cabinetul de Război, Cabinetul de Securitate și Guvernul „în lumina evoluțiilor” privind eliberarea ostaticilor luați de Hamas.

Anterior, Netanyahu a anunțat „progrese” în negocierile cu Hamas în vederea eliberării ostaticilor, conform AFP.

„Facem progrese. Nu cred că este util să spun prea multe (...), dar sper că în curând vor exista veşti bune”, a declarat premierul israelian.

16:20Fostul premier israelian Ehud Barak a stârnit controverse după ce i-a spus jurnalistei Christiane Amanpour de la CNN că Israelul a ajutat la construirea unor tuneluri de sub Spitalul Shifa din Gaza, scrie The Times of Israel.

Membrii familiilor a 12 ostatici, întâlnire cu Papa

16:09​Nu toți parlamentarii români care au participat la ședința secretă în care au fost prezentate imagini din timpul masacrului Hamas din 7 octombrie au rezistat până la final.

Imaginile cu copii morți și decapitați și crimele odioase ale teroriștilor Hamas l-au făcut pe deputatul USR Sergiu Vlad să iasă din sală. „Pur și simplu n-am mai rezistat. Dă cu sapa în cap, traumatizează copii, nu pot să văd așa ceva. Am și eu limitele mele”, a declarat vizibil afectat deputatul USR.

15:23 Membrii familiilor a 12 ostatici răpiți de Hamas în 7 octombrie și ținuți în prezent în Gaza se vor întâlni marți cu Papa Francisc, la Vatican, a anunțat Ministerul israelian de Externe, citat de The Times of Israel.

În urma atacului Hamas, aproximativ 240 de oameni au fost luați ostatici de către gruparea teroristă, care refuză să permită vizite ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii sau ale altor organizații umanitare.

15:07Armata israeliană (IDF) a publicat imagini cu atacurile lansate în Fâșia Gaza de către unitatea de elită Maglan, care a folosit rachete antitqanc Spike și lovituri de mortier Iron Sting, scrie The Times of Israel.

Potrivit IDF, unitatea a localizat și a lovit aproximativ 70 de ținte Hamas în timpul ofensivei terestre, inclusiv posturi de observare, locuri de lansare de rachete și celule teroriste.

Trupele Maglan, împreună cu alte forțe ale Brigăzii Commando, ar fi găsit arme în casa unui membru Hamas din tabăra Shati din Gaza și au percheziționat o școală lângă care au fost găsite două puțuri de tunel.

Qatar: Negocierile pentru eliberarea ostaticilor, în „etapa critică și finală”

14:43Premierul libanez, Najib Mikati, condamnă atacul israelian din sudul Libanului în urma căruia au fost ucise patru persoane, între care doi jurnalişti, scrie The Guardian.

„Acest atac demonstrează încă o dată că nu există limite pentru criminalitatea israeliană și că scopul său este să reducă la tăcere mass-media, care expune crimele și atacurile”, a afirmat premierul Libanez, citat de presa locală.

14:31Presa libaneză scrie că patru persoane au fost ucise în atacul israelian asupra Libanului, conform Reuters.

Anterior, televiziunea Al-Mayadeen din Liban a declarat că doi dintre membrii personalului său au fost uciși într-un atac israelian în sudul țării astăzi. I-a numit corespondent Farah Omar și cameraman Rabih Maamari. Rețeaua a acuzat Israelul că își vizează în mod deliberat jurnaliştii.

13:50Trei spitale din Gaza asediată de Israel au cerut ajutor pentru evacuarea pacienților, iar „planificarea” a început, a declarat marți, la Geneva, Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Reuters.

Potrivit acestuia, cele trei spitale sunt al-Shifa, spitalul indonezian și spitalul al-Ahli, adăugând că „până acum este doar în faze de planificare, fără alte detalii”.

13:30Qatarul spune că negocierile pentru eliberarea ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie se află într-o „etapă critică și finală”.

„Suntem în cel mai apropiat punct în care am fost vreodată pentru a ajunge la un acord”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, adăugând că negocierile se află într-o „etapă critică și finală”.

Noi schimburi de focuri Israel-Liban: Televiziunea libaneză anunță că au fost uciși un corespondent și un cameraman

12:55Televiziunea Al-Mayadeen din Liban a transmis că doi dintre angajații săi - corespondentul Farah Omar și cameramanul Rabih Maamari - au fost uciși marți într-un atac israelian în sudul țării, scrie The Guardian.

Agenția națională de presă din Liban a raportat, de asemenea, „uciderea a trei cetățeni – doi jurnaliști și un civil – în urma bombardamentelor inamice”, despre care a spus că au avut loc în zona Tayr Harfa, care este aproape de linia albastră trasată de ONU ce marchează granița dintre Israel și Liban.

11:40Armata israeliană (IDF) susține că forțele sale au lovit trei echipe de rachete antitanc Hezbollah în sudul Libanului, ca răspuns la atacurile repetate din nordul Israelului.

10:23Poliția israeliană arestează șapte suspecți pentru implicare în ciocniri violente și incitare la terorism în Ierusalimul de Est. Potrivit declarației poliției, unii suspecți au fost arestați în urma postărilor pe rețelele de socializare, care includeau declarații incendiare în sprijinul Hamas și invitau la noi ciocniri în Ierusalimul de Est.

Unul dintre suspecți, o rudă a unui rezident al Ierusalimului de Est care înjunghiase un ofițer de poliție luna trecută, a postat mesaje care aprobă înjunghierea și cuvinte de sprijin al masacrului din 7 octombrie

10:08 Al Jazeera scrie că oamenii sunt prinși sub dărâmături după ce raidurile aeriene israeliene au vizat opt ​​case din apropierea spitalului Kamal Adwan din nordul Fâșiei Gaza.

„Imaginile de la fața locului, verificate de Al Jazeera, arată distrugeri masive în timp ce salvatorii căutau victime. Un bărbat plângând poate fi văzut căutând sub dărâmături prieteni și membri ai familiei folosind blițul telefonului. Potrivit unui oficial de la fața locului, aceștia aveau la dispoziție doar două ambulanțe pentru a transporta cei uciși și răniți. Un paramedic a spus că în case locuiau mai multe persoane, o casă având până la 18 persoane.

Nu este clar câți oameni au rămas în nordul Gazei la peste o lună de bombardamente israeliene și instrucțiuni repetate ale armatei israeliene ca civilii să fugă în sudul Gazei, care a fost, de asemenea, bombardat.

Israelul susține că armata „a lovit trei puțuri de tunel în zona Jabalia, în care se ascundeau teroriști”

09:26Israelul susține că armata „a lovit trei puțuri de tunel în zona Jabalia, în care se ascundeau teroriști” și că „trupele au ucis zeci de teroriști cu sprijin aerian, au capturat arme din diferite locuri și au localizat și distrus puțuri de intrare în tuneluri.”

09:00 O organizație israeliană care se numește Frontul Civil a stârnit controverse pe rețelele de socializare prin publicarea unui cântec în care copiii cântă și sărbătoresc distrugerile din Gaza și spun că „nimic nu va fi acolo” peste un an.

Clipul a fost criticat atât în ​​Israel, cât și în străinătate pentru versurile sale, precum și pentru faptul că sunt cântate de copii.

08:23 Armata israeliană a declarat că aeronavele sale au atacat aproximativ 250 de ținte Hamas în Fâșia Gaza în ultima zi. Un elicopter de luptă a atacat o țintă din care au fost lansate rachete către regiunea centrală a Israelului, Gush Dan. Armata a spus că a descoperit o rachetă antitanc ascunsă sub pătuțul unui copil.

Șeful Hamas: Ne apropiem de un acord

06:23 Oficialul Hamas, Izzat el Reshiq a declarat pentru Al Jazeera că printre condițiile acordului de armistițiu vor include eliberarea femeilor și copiilor israelieni din Gaza în schimbul femeilor și copiilor palestinieni din „închisorile de ocupație”.

05:22Șeful Hamas: „Ne apropiem de încheierea unui acord”.

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat pentru Reuters că Hamas „se apropie de încheierea unui acord” și că gruparea militantă și-a dat acordul în acest sens oficialilor din Qatar.

Qatar a mediat cu Hamas în timp ce negociază cu Israelul și Statele Unite pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

05:00 Un bombardament israelian ucide 17 palestinieni în tabăra Nuseirat din Gaza – Wafa.

Agenția oficială de știri palestiniană Wafa raportează că șaptesprezece palestinieni au fost uciși în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza, care a avut loc la miezul nopții.

04:30 Forțele israeliene și-au continuat ofensiva împotriva Hamas în nordul Gazei, apropiindu-se de spitalul indonezian unde mii de pacienți și persoane strămutate s-au adăpostit de săptămâni întregi. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat „îngrozit” de rapoartele conform cărora 12 persoane, inclusiv pacienți, au fost ucise în timpul nopții de bombardamente la ultimul spital care funcționează în nordul Gazei. Aproximativ 200 de pacienţi au fost evacuaţi luni din spitalul indonezian, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza.

01:26 Jeff Merkley este primul senator american care face un apel necondiționat la încetarea focului.

Democratul Jeff Merkley din Oregon devine primul senator american care face un apel necondiționat pentru încetarea focului în Gaza, potrivit Times of Israel.

„Fac un apel la încetarea focului - încetarea ostilităților de ambele părți. Încetarea focului și negocierile care urmează trebuie să îndeplinească alte obiective esențiale, inclusiv eliberarea tuturor ostaticilor și un aflux masiv de ajutor umanitar”, a scris Merkley pe Twitter.

Aproximativ 40 de membri de stânga din Camera Reprezentanților din SUA au cerut, de asemenea, o încetare a focului în ultimele săptămâni.

01:01 Josep Borrell: Un stat palestinian este o garanție pentru securitatea Israelului.

Crearea unui stat palestinian este cea mai bună modalitate de a garanta securitatea Israelului, a declarat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, după o reuniune cu cei 27 de miniștri de externe, potrivit AFP.

„Cea mai bună garanție pentru securitatea Israelului este crearea unui stat palestinian”, a declarat Borrell într-un rezumat scris al videoconferinței cu cei 27 de miniștri, după un turneu în Orientul Mijlociu.

00:41 Președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, s-a întâlnit în cursul zilei de astăzi cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în Qatar, informează biroul acesteia într-un comunicat.

„CICR a cerut în mod constant eliberarea imediată a ostaticilor. CICR insistă ca echipelor noastre să li se permită să viziteze ostaticii pentru a verifica starea lor și a le livra medicamente, iar ostaticii să poată comunica cu familiile lor. Trebuie să se ajungă la acorduri care să permită CICR să își desfășoare această activitate în condiții de siguranță. CICR nu poate intra cu forța acolo unde sunt ținuți ostaticii și nici nu cunoaștem locația acestora", se arată în declarație, citată de Times of Israel.

„CICR nu ia parte la negocieri care să conducă la eliberarea ostaticilor. În calitate de intermediar umanitar neutru, rămânem pregătiți să facilităm orice eliberare viitoare cu care părțile implicate în conflict sunt de acord, așa cum a făcut deja personalul CICR în două ocazii”, adaugă comunicatul.

00:18VIDEO Israelul face publică o înregistrare cu execuția unei femei de către Hamas.

Israelul a difuzat luni imagini filmate de camerele de securitate din 7 octombrie, în care se vede cum bărbați înarmați ai Hamas care au intrat în Israel urmăresc oamenii de la un festival de muzică în aer liber, iar unul dintre ei este văzut executând o femeie de la mică distanță, potrivit Reuters.

La finalul videoclipului, în fundal, una dintre femeile urmărite se ghemuiește la pământ, cu un bărbat înarmat lângă ea. Câteva momente mai târziu, pistolarul își ridică pușca și trage de la mică distanță asupra femeii, care cade la pământ.