Fostul premier israelian Ehud Barak a stârnit controverse după ce i-a spus jurnalistei Christiane Amanpour de la CNN că Israelul a ajutat la construirea unor tuneluri de sub Spitalul Shifa din Gaza, scrie The Times of Israel.

Intrarea unui tunel de sub spitalul Al-Shifa din GazaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Barak a spus că buncărele folosite de Hamas pentru activități teroriste au fost inițial „construite de constructori israelieni”.

„Când ați spus că au fost construite de ingineri israelieni ați greșit?”, l-a întrebat jurnalista Christiane Amanpour pe fostul premier israelian.

„Nu, nu, știți, acum câteva decenii conduceam locul… așa că i-am ajutat… i-am ajutat să construiască aceste buncăre pentru a permite mai mult spațiu pentru funcționarea spitalului”, a răspuns fostul prim-ministru al Israelului

„M-a cam surprins puțin”, a replicat jurnalista CNN.

The Times of Israel scrie că acest clip a devenit viral, criticii Israelului considerându-l drept o dovadă că Israelul ar fi mințit că Hamas a construit tuneluri sub Shifa și a folosit drept scut complexul medical.

Oficialii israelieni au spus că Hamas și-a însușit inițial subsolurile spitalului - construit de Israel când încă conducea Gaza - după care ar fi ridicat mai multe etaje și a adăugat tuneluri, transformând complexul într-un labirint subteran.

Armata israeliană a descins săptămâna trecută la Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza, a cărui construcţie datează din 1946, spunând că exită dovezi că tuneruile de sub unitatea militară sunt folosite ca bază Hamas și, mai mult, acolo ar fi fost duși o parte dintre ostatici.

La sfârșitul săptămânii trecute, Armata israeliană a publicat noi imagini cu ostatici răpiți de teroriștii Hamas în urma atacului lansat în 7 octombrie asupra Israelului. Imaginile ar fi fost suprinse de camerele de supraveghere ale spitalului Al Shifa, IDF spunând că aceastea sunt dovezi că o parte din cei 240 de ostatici ar fi fost duși acolo.

„Aceasta este o probă de la Spitalul Al Shifa din ziua masacrului, 7 octombrie 2023, între orele 10:42 și 11:01, când ostaticii, un civil nepalez și un civil thailandez, răpiți de pe teritoriul israelian, sunt văzuți înconjurați de teroriști Hamas înarmați. Unul dintre ostatici este rănit și este transportat pe un pat de spital, iar celălalt merge pe jos. Aceste constatări dovedesc că în 7 octombrie Hamas a folosit ca infrastructură teroristă complexul medical”, a transmis Armata israeliană, care a publicat și imagini video.

IDF a publicat imagini video și cu un tunel adânc de 10 metri, care s-ar întinde sub spital pe o distanţă de 55 de metri până la o uşă rezistentă la explozie: „Acest tip de uşă este folosit de organizaţia teroristă Hamas pentru a împiedica forţele israeliene să pătrundă în centrele de comandă şi în instalaţiile subterane aparţinând Hamas”.