Un nou grup format din oficiali de rang înalt din mai multe țări musulmane va vizita cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a face presiuni în vederea unei încetări imediate a focului în Gaza, a declarat marți o sursă din cadrul Ministerului turc de Externe, potrivit Reuters.

Recep Erdogan alaturi de ministrul sau de externe, Hakan FidanFoto: Aytac Unal / AFP / Profimedia Images

Grupul a fost format la începutul acestei luni în cadrul unui summit al Ligii Arabe și al Organizației Cooperării Islamice (OCI) la Riyadh. Din el fac parte miniștrii de externe și reprezentanți din Turcia, Qatar, Egipt, Iordania, Nigeria, Arabia Saudită, Indonezia și Autoritatea Palestiniană, precum și secretarul general al OCI.

Sursa a precizat că grupul a început să discute cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța - cu o vizită la Beijing luni, urmând să meargă și în alte țări.

„Obiectivul principal al grupului de contact este ca o încetare a focului să fie anunțată cât mai curând posibil și ca ajutorul umanitar să fie trimis în Gaza”, a declarat sursa.

„Ca obiectiv final, (grupul) urmărește să contribuie la soluția celor două state în cadrul parametrilor acceptați la nivel internațional, pentru ca palestinienii să trăiască în propria lor țară în siguranță, cu stabilitate și prosperitate”, a mai spus persoana respectivă.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, care își are sediul în afara Gazei, a declarat marți pentru Reuters că gruparea militantă palestiniană se apropie de un acord de armistițiu cu Israelul, chiar dacă asaltul israelian mortal asupra Gazei a continuat și au fost lansate rachete spre Israel.

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, cel mai sângeros din istoria de 75 de ani a Israelului, a determinat un atac aerian israelian și invazia Gaza. Campania a ucis cel puțin 13.000 de palestinieni, mulți dintre ei copii și femei, și a dus la apeluri pentru o încetare a focului sau un armistițiu umanitar.

Ministrul turc de externe Hakan Fidan nu a participat la etapa din Beijing a turneului și va lipsi, de asemenea, de la deplasarea grupului la Moscova, marți, deoarece președintele Tayyip Erdogan se află într-o vizită în Algeria, a declarat sursa ministerului turc de externe.

Fidan a declarat luni că se va alătura următoarelor etape ale turneului. El a declarat pentru Al Jazeera la sfârșitul săptămânii că țările musulmane au decis, deocamdată, să folosească „toate mijloacele diplomatice și umanitare” disponibile pentru a pune capăt luptelor din Gaza.

El a spus că atacurile israeliene asupra enclavei trebuie să fie oprite la ONU și la alte platforme, cu eforturile țărilor care gândesc la fel.

Grupul se va întâlni miercuri cu premierul britanic Rishi Sunak și cu președintele francez Emmanuel Macron în timpul vizitelor în Marea Britanie și Franța, a precizat sursa citată.