Canalul 12 relatează că acordul privind eliberarea de ostatici aflat în curs de finalizare va duce la eliberarea a 30 de copii, opt mame și 12 femei deținute de Hamas în Gaza, potrivit Times of Israel.

Imagini cu copiii răpiți de HamasFoto: Michal Cizek / AFP / Profimedia

Hamas susține că nu poate localiza imediat alți aproximativ 10 copii răpiți din Israel în timpul atacurilor șocante din 7 octombrie.

Hamas a declarat că deține 210 din cei aproximativ 240 de ostatici răpiți luna trecută, printre care se numără aproximativ 40 de copii. Se spune că Jihadul Islamic deține mulți dintre ostaticii rămași.

Israelul crede că Hamas s-ar putea dovedi capabil să localizeze și să elibereze încă 30 de femei și copii israelieni.

O sursă familiarizată cu negocierile a declarat anterior că Hamas va elibera 50 de femei și copii, inclusiv unii străini, în timp ce Israelul eliberează 150 de prizonieri palestinieni, majoritatea femei și minori, în timpul unei încetări a focului de patru zile.

Un oficial american care are informații despre discuțiile facilitate de Qatar a dat aceleași cifre pentru eliberarea de către fiecare parte, spunând că cei 50 de ostatici care vor fi eliberați vor fi în mare parte femei și copii, luptele fiind întrerupte timp de patru sau cinci zile.

Există un acord preliminar, dar nu este definitiv până când totul nu este convenit, a spus oficialul.

„Credem că suntem foarte, foarte aproape de a avea un acord”, a declarat oficialul pentru Reuters. "Mai este mult de lucru, încă aprobarea care trebuie obținută, dar credem că suntem foarte apropiați".

Ar fi primul armistițiu al războiului de șase săptămâni și prima eliberare în masă a ostaticilor de ambele părți.

Pentru Hamas, ostaticii ar fi singura carte puternică pe care o are, notează CNN. Armata israeliană lovește Gaza din aer și de la sol, ucigând cel puțin 12.700 de palestinieni, din 7 octombrie, potrivit cifrelor Ministerului Palestinian al Sănătății din Cisiordania, care își extrage datele de la autoritățile de sănătate conduse de Hamas din Gaza.

A doua etapă a acordului

Anterior, o sursă guvernamentală a declarat că acordul privind ostaticii va include o a doua etapă prin care Hamas va acționa pentru a localiza femeile și copiii deținuți de alte facțiuni teroriste din Gaza înainte de posibila lor eliberare.

„Fără impact asupra obiectivului de eliminare a Hamas”

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Terestre israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, lasă să se înțeleagă că acordul privind ostaticii care se conturează, care va include o încetare temporară a focului în Fâșia Gaza, nu va avea un impact asupra obiectivului principal al armatei de a elimina grupul terorist Hamas, potrivit Times of Israel.

„Obiectivul de returnare a ostaticilor este semnificativ. Chiar dacă va duce la reducerea unora dintre celelalte lucruri, vom ști cum să ne restabilim realizările operaționale”, spune Hagari ca răspuns la o întrebare.

Referindu-se la rapoartele privind acordul, Hagari spune că armata va informa mai întâi familiile ostaticilor, iar apoi publicul.

Pe același subiect: