Atacurile aeriene continuă în Gaza și în Israel, în a patra zi de confruntări violente, care au făcut numeroase victime.

Fâșia Gaza, marti 10 octombrieFoto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Numărul palestinienilor uciși în urma atacurilor aeriene israeliene a crescut la peste 800 de persoane. Ambasada Israelului în SUA spune că numărul morților din partea israeliană a crescut la cel puțin 1.008 de persoane.

Hamas a spus că nu va negocia cu privire la ostatici până la „sfârșitul bătăliei”. În prezent, se crede că între 100 și 150 de israelieni sunt ostatici, potrivit ambasadorului Israelului la ONU.

SINTEZA ZILEI

  • SINTEZA ultimelor 4 zile: Ce știm despre războiul dintre Israel și Gaza după atacul Hamas
  • ​Armata israeliană a descoperit orori de neimaginat într-o comunitate israeliană care a fost atacată sâmbătă de Hamas, inclusiv zeci de copii morți, unii decapitați, a informat presa israeliană.
  • Atacurile Hamas asupra Israelului reprezintă „răul pur”, spune Biden / „Familii întregi măcelărite” / SUA își măreșc prezența în regiune
  • Ofensiva lansată de palestinienii din Hamas împotriva Israelului a provocat un val de solidaritate în întreaga lume arabă, rețelele de socializare fiind înflăcărate de cuvântul la modă „potopul de la Al-Aqsa”, denumit astfel după atacul fără precedent care a făcut sute de morți, potrivit AFP.
  • Parisul interzice două manifestații pro-palestiniene. Două manifestații pro-palestiniene care urmau să aibă loc joi la Paris au fost interzise prin ordin al prefectului poliției pariziene, Laurent Nunez
  • O asediere totală a Fâşiei Gaza, anunţată luni de către ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, este ”interzisă” de dreptul internaţional umanitar, a avertizat marţi ONU.
  • Uniunea Europeană şi Consiliul Cooperării de la Golful Persic pledează, în Oman, în favoarea unei „susţineri financiare durabile” a palestinienilor
  • Comisarul european pentru Agenda digitală, Thierry Breton, i-a dat marți 24 de ore lui Elon Musk, patronul companiei X (fostul Twitter), pentru a răspunde la întrebări privind „dezinformarea” și „circulația de conținut ilegal” pe platforma sa
  • Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat că lansează atacuri aeriene în Portul Gaza: „FID lovește în prezent ținte ale organizației teroriste Hamas de pe coasta Fâșiei Gaza. Urmează detalii”.

01:40 Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va vizita Iordania, pe lângă Israel, în cursul turneului său în Orientul Mijlociu programat de miercuri până vineri, a anunţat marţi Departamentul de Stat, notează AFP.

Iordania este legată de Israel printr-un tratat de pace şi cele două ţări sunt vecine.

01:21Ofensiva Hamas provoacă o explozie de solidaritate în lumea arabă

Ofensiva lansată de palestinienii din Hamas împotriva Israelului a provocat un val de solidaritate în întreaga lume arabă, rețelele de socializare fiind înflăcărate de cuvântul la modă „potopul de la Al-Aqsa”, denumit astfel după atacul fără precedent care a făcut sute de morți, potrivit AFP.

00:39Parisul interzice două manifestații pro-palestiniene

Două manifestații pro-palestiniene care urmau să aibă loc joi la Paris au fost interzise prin ordin al prefectului poliției pariziene, Laurent Nunez, a anunțat marți seara Prefectura Poliției din Paris (PP), informează AFP.

Ce știm despre războiul dintre Israel și Gaza după atacul Hamas

00:24Papa Francisc l-a sunat luni şi marţi pe preotul Gabriel Romanelli din Fâşia Gaza

Papa Francisc l-a sunat atât luni, cât şi marţi, pe Gabriel Romanelli, preotul micii comunităţi catolice din Fâşia Gaza, declară preotul Vatican News, site-ul oficial de presă al Vaticanului, relatează AFP.

”Papa m-a sunat acum câteva minute şi ne-a dat asigurări de solidaritatea sa şi cu privire la rugăciunile sale, iar noi i-am mulţumit pentru apelul la un armistiţiu şi împotriva oricărei violenţe, terorismului şi războuilui”, declară preotul Gabriel Romanelli.

23:30SINTEZA ultimelor 4 zile: Ce știm despre războiul dintre Israel și Gaza după atacul Hamas

23:05„Rusia susţine într-un fel sau altul Hamasul”, acuză Zelenski. „Atenţia internaţională riscă să fie deturnată de la Ucraina, iar asta va avea consecinţe”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză, într-un interviu acordat marţi seara postului France 2, că „Rusia este unul dintre actorii acestei situaţii” şi că „susţine într-un fel sau altul Hamasul”.

„Serviciilor noastre de informaţii le este evident (acest lucru). Avem toate indiciile că Rusia ajută anumite operaţiuni teroriste să se desfăşoare. Ea a început prin a acţiona în acelaşi fel în Crimeea, înainte de a lansa războiul. Suntem siguri că Rusia îşi aduce susţinerea, într-un fel sau altul Hamasului”, acuză el.

Atacurile Hamas asupra Israelului reprezintă „răul pur”, spune Biden

22:34Bilanţul francezilor victime ale atacurilor Hamas în Israel creşte la opt morţi şi 20 de dispăruţi, anunţă Parisul

Un ”zbor special” Air France urmează să fie operat joi în vederea repatrierii francezilor care se află în prezent în Israel, anunţă marţi Ministerul francez de Externe, iar ministrul francez de Externe Catherine Colonna anunţă că opt francezi au fost ucişi, iar alţi 20 au fost daţi dispăruţi, dintre care unii ”probabil au fost răpiţi”, un bilanţ care ar putea creşte, relatează AFP.

Bilanţul francezilor victime ale atacurilor mişcării islamsite Hamas în Israel a crescut la opt morţi şi 20 de dispăruţi, a anunţat şefa diplomaţiei franceze.

22:04 Atacurile Hamas asupra Israelului reprezintă „răul pur”, spune Biden / „Familii întregi măcelărite” / SUA își măresc prezența în regiune

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat marți atacurile palestiniene ale Hamas împotriva Israelului drept „răul pur”, relatând știri „șocante” despre „copii uciși, familii întregi măcelărite”, potrivit AFP.

21:51Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că este pregătit să desfășoare „resurse suplimentare” pentru a sprijini Israelul după atacul mortal al Hamas, potrivit AFP.

„Statele Unite și-au sporit, de asemenea, (prezența militară în regiune pentru a-și consolida (efortul de) descurajare”, a declarat el la Casa Albă. „Suntem pregătiți să desfășurăm resurse suplimentare dacă este necesar”.

De asemenea, Biden a transmis că 14 americani au fost uciși în Israel

21:14UE îl avertizează pe Musk că X răspândește „conținut ilegal” (Comisia)

Comisarul european pentru Agenda digitală, Thierry Breton, i-a dat marți 24 de ore lui Elon Musk, patronul companiei X (fostul Twitter), pentru a răspunde la întrebări privind „dezinformarea” și „circulația de conținut ilegal” pe platforma sa, potrivit AFP.

„În urma atacurilor teroriste comise de Hamas împotriva Israelului, avem indicii că platforma dumneavoastră este folosită pentru a difuza conținuturi ilegale și dezinformare în UE”, i-a scris Thierry Breton lui Elon Musk, avertizându-l cu privire la posibile sancțiuni, într-o scrisoare consultată de AFP.

20:36 Uniunea Europeană şi Consiliul Cooperării de la Golful Persic pledează, în Oman, în favoarea unei „susţineri financiare durabile” a palestinienilor

Uniunea Europeană şi Consiliul Cooperării de la Golful Persic au pledat marţi în favoarea unei „susţineri financiare durabile” a palestinienilor, în urma unei reuniuni comune a miniştrilor de Externe ai acestor organizaţii în Oman, relatează News.ro citând AFP.

Orori de nedescris: Zeci de copii morți, unii decapitați

20:15 Asedierea totală a Fâşiei Gaza este interzisă de dreptul internaţional, avertizează ONU

O asediere totală a Fâşiei Gaza, anunţată luni de către ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, este ”interzisă” de dreptul internaţional umanitar, a avertizat marţi ONU, relatează AFP.

„Impunerea unui asediu care să pună în pericol viaţa civililor prin privarea acestora de bunuri esenţiale supravieţuirii lor este interzisă de dreptul internaţional umanitar”, avertizează într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Volker Türk, Ravina Shamdasani.

19:54Hamas nu este deschis să ia parte la negocierile pentru un acord de schimb de prizonieri cu Israelul, cât timp acesta bombardează Fâșia Gaza, a declarat Husam Badran, membru al biroului politic Hamas din Qatar. „Operațiunea militară continuă… prin urmare, în prezent, nu există nicio șansă de negociere cu privire la chestiunea prizonierilor sau orice altceva”, a declarat Badran pentru AFP.

19:47Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că Israelul trece la o „ofensivă totală” împotriva Fâșiei Gaza.

19:28Armata israeliană a descoperit orori de neimaginat într-o comunitate israeliană care a fost atacată sâmbătă de Hamas, inclusiv zeci de copii morți, unii decapitați, a informat presa israeliană.

19:24Trupele israeliene spun că sunt angajate într-un schimb de focuri cu Hamas în sudul Israelului

Trupele Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) s-au angajat într-un schimb de focuri cu militanții Hamas în apropierea kibbutzului Mefalsim marți seara, ora locală, au declarat pentru CNN mai multe trupe IDF de pe teren.

O echipă CNN a auzit numeroase schimburi de focuri de mitralieră, în timp ce era poziționată în apropierea unui grup de trupe FDI care mențineau un perimetru la aproximativ 1 kilometru distanță de luptă.

Israelul ripostează cu atacuri în Gaza, inclusiv în port

18:44Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat că lansează atacuri aeriene în Portul Gaza: „FID lovește în prezent ținte ale organizației teroriste Hamas de pe coasta Fâșiei Gaza. Urmează detalii”.

18:23 Cele mai recente imagini din Gaza arată o navă în flăcări și un fum gros și din portul Gaza, după ce Israelul a lansat noi atacuri aeriene, conform Al Jazeera.

18:12Mai multe rachete au fost lansate marți din sudul Libanului spre Israel, scrie Reuters, citând surse care spun că bombardamentul a fost lansat de facțiuni palestiniene. Armata israeliană a spus că răspunde cu focuri de artilerie la atacurile care vin de pe teritoriul libanez.Șase persoane au fost ucise, luni, la graniță.

18:05 Cel puțin 830 de palestinieni au fost ucişi începând de sâmbătă, de când Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului, conform celui mai recent bilanț publicat de Ministerul Sănătății din Gaza, scrie BBC.

17:52Într-o convorbire la telefon cu președintele american Joe Biden, premierul israelian Benjamin Netanyahu a adus în discuție posibilitatea de a intra terestru în Fâșia Gaza, iar Joe Biden nu s-ar fi opus, scrie CNN, citând un oficial american.

17:43 „În Gaza, popularitatea Hamas crește în timpul luptelor cu Israel și scade în zilele obișnuite” - interviu HotNews.ro cu un jurnalist palestinian din Gaza

Hamas anunță atacuri masive cu rachete asupra orașului israelian Ashkelon

17:25Hamas anunță atacuri masive de rachete asupra Israelului, ca „răspuns la strămutarea civililor din Gaza”, conform CNN. Hamas a scris, pe Telegram, că a tras sute de rachete asupra orașului Ashkelon.

17:03Peste 1.000 de persoane au fost ucise în Israel, în urma atacului lansat sâmbătă de Hamas, potrivit Ambasadei Israelului în SUA, scrie CNN. Numărul morților se ridică la 1.008, în timp ce 3.418 au fost răniți.

16:58 Armata israeliană a declarat marți după-amiaza că loviturile cu drone efectuate în cursul nopții trecute în fâșia Gaza au ucis doi membri de rang înalt ai Hamas: pe ministrul economiei din teritoriul palestinian, Jawad Abu Shamala, și pe șeful departamentului pentru relații interne al organizației teroriste, Zakariya Abu Moammar.

16:21Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, a declarat marți că este oripilat de începerea unui nou conflict israelo-palestinian, dar că Israelul are tot dreptul să se apere.

„Sunt șocat și oripilat de evenimentele din Israel. Condamn cu fermitate această ucidere fără sens a bărbaților, femeilor și copiilor - inclusiv cetățeni britanici - cu sânge rece de către Hamas. Această acțiune a Hamas nu face nimic pentru palestinieni. Iar Israelul trebuie să aibă mereu dreptul de a-și apăra poporul.

Sondajele de opinie arată că laburiștii britanici se bucură de un avantaj confortabil în fața conservatorilor conduși de Rishi Sunak în condițiile în care guvernele conservatoare de la Londra au fost lovite de o serie de scandaluri succesive. Însă următoarele alegeri parlamentare vor avea loc în Marea Britanie abia în 2025.

15:38Forțele de apărare israeliene tocmai au anunțat că sirenele de rachete sună în Tel Aviv și în tot Israelul, transmite BBC. Hamas a amenințat în mod special că va ataca orașul israelian Ashkelon, ca răspuns la atacurile Israelului în Gaza. Într-o postare pe Telegram, Hamas a declarat că locuitorii orașului, aflat la nord de Fâșia Gaza, au timp până la ora locală 17:00 să plece.

Mai mult de 4.500 de rachete au fost deja lansate din Gaza spre Israel începând de sâmbătă, potrivit armatei israeliene.

Israelul a evacuat toți civilii rămași în zonele din jurul gardului care împiedică palestienii din Gaza să treacă

15:27Un oficial de rang înalt al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat pentru Al JAzeera că unitățile medicale din Fâșia aflată sub asediu nu mai fac față.

„Avem un deficit de medicamente, de consumabile medicale și de reactivi necesari pentru funcționarea laboratoarelor din spitalele noastre. Situația este foarte grea și complicată. Am primit mii de răniți. Acest lucru pune presiune asupra ministerului sănătății și a unităților sanitare", a declarat dr.Medhat Abbas, directorul general al Ministerului Sănătății din Gaza.

„Capacitatea noastră în spitale este de doar 2.000 de paturi. Suntem pe cale să ne prăbușim. Lipsa medicamentelor se datorează (faptului că) noi consumăm într-o zi ceea ce consumăm într-o lună", a mai spus medicul.

„Situația este atât de gravă. Cinci dintre ambulanțele noastre (au fost) atacate și cinci dintre colegii noștri au fost uciși. Nu există nicio rută sigură pentru ca profesioniștii din domeniul sănătății să se deplaseze", a adăugat el.

15:24Ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid, a declarat marți pentru Agerpres că situația românilor din țara aflată în război este sub control, acesta îndemnându-i însă pe cetățenii români să evite deplasările în Israel și să plece rapid de aici, dacă se află deja în vizită.

15:19Palestina independentă? - De ce „soluția celor două state” nu a devenit realitate și nici nu are vreo șansă

Două state? Nu se poate! S-a tot vorbit în ultimii 30 de ani despre crearea unui stat palestinian independent care să funcționeze alături de cel israelian. La un moment dat s-a crezut că soluția este posibilă, dar realitatea a arătat că este imposibil. Granițele, Ierusalimul, violențele și refugiații sunt câteva dintre obstacole, dar de ce NU există aproape nicio șansă pentru „soluția celor două state”?

15:11 Israelul a evacuat toți civilii rămași în zonele din jurul gardului care împiedică palestienii din Gaza să treacă.

Există tancuri care trag tot timpul din Gaza, potrivit corespondentului Al Jazeera, Rob Reynolds, care se află în Zikim, la granița dintre Israel și Gaza. Din când în când se aud avioanele cu reacție. De asemenea, se aud bombardamentele din Gaza.

14:58Mare parte din Gaza, în ruine după atacurile de peste noapte:

„Guvern național de urgență” în Israel

14:42Partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu a anunțat că toți membrii coaliției sale au aprobat extinderea guvernului pentru a include politicienii de opoziție.

14:36„Cadavrele mi-au salvat viața, m-au protejat de împușcături”: Noi detalii șocante de la „festivalul groazei” din Israel

14:33Numărul morților în Gaza a crescut la 765, iar alte cel puțin 4.000 de persoane au fost rănite, a anunțat marți Ministerul Palestinian al Sănătății, citat de The Guardian. Întreruperea internetului afectează actualizarea bilanțurilor, a spus Ministerul Sănătății.

14:22Un videoclip postat pe X arată ce a rămas în cartierul Al-Rimal din centrul orașului Gaza în urma atacurilor aeriene israeliene, conform Al Jazeera:

14:10Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, spune că până la încheierea luptelor gruparea nu va negocia cu Israelul cu privire la cei luați ostatici, scrie BBC.

Israelul estimează că Hamas a luat ostatici între 100 și 150 de oameni pe care i-a răpit sâmbătă din sudul Israelului.

13:47 Dovezile sugerează că luptătorii Hamas care au pătruns înarmați la festivalul de muzică de la granița Israelului cu Fâșia Gaza, unde au început tragă în participanți, au aruncat o grenadă într-un adăpost anti-bombă aflat în apropiere, scrie CNN. De asemenea, Hamas a deschis focul asupra civililor care se adăposteau acolo, pe pereții adăpostului fiind urme de gloanțe.

Cel puțin 770 de oameni uciși în Fâșia Gaza

13:40Patru cetățeni francezi sau fost uciși în atacurile Hamas din Israel, a anunțat marți Ministerul francez al Afacerilor Externe, citat de CNN.

Alți 13 cetățeni francezi sunt dați dispăruți, Ministerul francez al Afacerilor Externe spunând că situația este „foarte îngrijorătoare”, deoarece unii dintre ei au fost „foarte probabil răpiți”.

13:13Ministerul Palestinian al Sănătății a transmis marți că 770 de persoane au fost ucise până acum în Fâșia Gaza, în timp ce aproximativ 4.100 au fost rănite, scrie BBC.

13:00 Forțele aeriene israeliene au anunțat pe rețelele de socializare că „lansează în prezent un atac amplu împotriva țintelor teroriste ale organizației teroriste Hamas în Fâșia Gaza”.

12:22În jurul Universității Harvard din SUA a izbucnit un scandal uriaș după ce absolvenţi ai prestigioase instituții de învățământ superior au denunţat luni în termeni duri o declaraţie pro-palestiniană a unor studenţi actuali ai instituției reuniți în 34 de organizații studențești. Actualii studenți acuză Israelul că este în întregime responsabil de violențele provocate acum de Hamas.

12:19Franța „nu este în favoarea suspendării ajutorului de care beneficiază direct poporul palestinian”, a declarat marți ministerul francez de externe, citat de CNN. Franța le-a oferit palestinienilor un sprijin în valoare de 95 de milioane de euro (100 de milioane de dolari) în 2022, concentrându-se pe „sănătate, securitate alimentară și educație”.

VIDEO Cum i-au vânat militanții Hamas pe cei care au reușit să scape din masacrul de la festivalul de muzică Supernova

11:55 VIDEO O nouă înregistrare video tulburătoare arată cum teroriștii Hamas i-au vânat și pe cei care au reușit să scape din carnagiul de la festivalul de muzică Supernova organizat în weekend în sudul Israelului.

11:33 Principala autoritate a Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, susține că Teheranul nu a fost implicat în atacul Hamas asupra Israelului, dar salută ceea ce el numește „ireparabila” înfrângere a armatei și a serviciilor de informații ale Israelului, potrivit Al Jazeera.

În primul său discurs televizat susținut de la lansarea atacului Hamas asupra Israelului, Khamenei a spus: „sărutăm mâinile celor care au planificat atacul asupra regimului sionist”.

11:26Ministerul palestinian de Externe a publicat imagini de la înmormântarea a doi din cei șase jurnaliști palestinieni care au murit în urma atacurilor, conform Al Jazeera.

Alți doi jurnaliști sunt dați dispăruți.

11:11Armata israeliană spune că agenții Hamas „nu au unde să se ascundă” în Gaza și că forțele sale aeriene lansează atacuri aeriene intense în valuri, la fiecare patru ore, scrie BBC.

„Vom ajunge la ei peste tot”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari.

11:02 Purtătorul de cuvânt al Forțelor israeliene, Richard Hecht, a declarat marți că distincția dintre țintele militare și cele civile nu este atât de simplă. „În clădirile în care locuiesc oamenii ar putea fi un depozit de arme, ar putea fi un apărător al Hamas”, a spus el.

Într timp, numărul morților crește: au fost ucise cel puțin 900 de persoane în Israel și peste 680 de palestinieni.

Marți, Biroul de presă guvernamental controlat de Hamas a adăugat că doi jurnalişti locali au fost ucişi şi altul rănit într-un atac aerian israelian asupra unei clădiri rezidenţiale din vestul Gazei.

De ce a atacat Hamas Israelul tocmai acum?

11:01 ANALIZĂ: De ce a atacat Hamas Israelul tocmai acum?

10:36Sirenele sună din nou în sudul Israelului, avertizând despre un posibil atac cu rachete, anunță Forțele israeliene, scrie The Guardian.

10:34Peste 187.000 de persoane au fost strămutate în Fâșia Gaza, iar numărul este de așteptat să crească, arată cea mai recentă actualizare a informațiilor transmisă de agenția Națiunilor Unite care lucrează cu refugiații palestinieni, conform BBC.

Există 137.500 de adăposturi ONU în 83 de școli.

Conform sursei citate, aproape jumătate de milion de oameni din Gaza nu au avut acces la ajutoarele alimentare ONU, în această săptămână, deoarece centrele de distribuție au fost închise.

10:16Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul israelian de externe, Eli Cohen, despre sprijinul acordat Israelului, reafirmând „eforturile pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”, conform unei declarații transmise în urma convorbirii ître cei doi diplomați, scrie BBC. Luni, președintele Joe Biden a confirmat că cel puțin 11 cetățeni americani au fost uciși în atacurile Hamas.

09:49Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că parlamentul și ministerele din Gaza sunt ținte legitime în ofensiva împotriva Hamas. Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a mai adăugat că s-ar putea să nu existe același „nivel de fidelitate” în avertizarea țintelor înainte de lovituri. Întrebat dacă Israelul consideră guvernul civil al Hamas, cum ar fi parlamentul și ministerele, ținte legitime, Hecht a spus că „dacă există un om care trage rachete de acolo, el devine o țintă militară”.

09:45Presa de stat din Coreea de Nord a învinovăţit marţi Israelul că provoacă vărsarea de sânge în Gaza, transmite Reuters, observând că este prima luare de poziţie a Phenianului în privinţa conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Armata israeliană spune că au fost găsite aproximativ 1.500 de cadavre ale unor luptători Hamas uciși în Israel

09:40Divizia care se ocupă de fraude cibernetice a Poliției israeliene a înghețat conturile de criptomonede aparținând Hamas, transmite poliția într-un comunicat. Hamas folosea conturile pentru a strânge bani pe rețelele sociale, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției. Divizia respectivă lucrează în cooperare cu Ministerul Apărării, Shin Bet și alte agenții de informații în efortul de a închide canalele de criptomonede pe care le folosesc grupurile teroriste.

09:33596 de cetățeni români au fost aduși în țară în cursul nopții cu două curse Tarom și două curse operate de două companii aeriene private, a transmis marți dimineață MAE.

09:23Armata israeliană a declarat că aproximativ 1.500 de cadavre ai militanților Hamas au fost găsite pe teritoriul israelian și că sudul țării este sub controlul forțelor israeliene. Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a declarat că niciun luptător Hamas nu a mai intrat în Israel de aseară, deși „spioni” ar putea exista încă pe teritoriul Israelului.

08:53 704 palestinieni au fost uciși și 3.900 au fost răniți în atacurile aeriene israeliene în Fâșia Gaza, a informat marți Ministerul Palestinian al Sănătății. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 790 de case au fost distruse în atacurile aeriene israeliene, iar peste 5.300 de clădiri au fost avariate. 400.000 de palestinieni au fost deconectați de la alimentarea cu apă

08:51Israelul este pe ultima sută de metri în vederea formării unui guvern de uniune națională, spun surse politice pentru Ynet. O întâlnire a șefilor partidelor din coaliția de guvernare este programată să aibă loc astăzi mai târziu.

08:49Playboy anunță că încetează relația cu vedeta media libanezo-americană și fostă vedetă a filmelor pentru adulți Mia Khalifa din cauza postărilor acesteia de pe rețelele de socializare care susțin atacul Hamas asupra Israelului.

Între 100 și 150 de israelieni ținuți ostatici în Fâșia Gaza - ambasador

08:27 Între 100 și 150 de israelieni sunt reținuți în Fâșia Gaza, a declarat luni ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, într-un interviu acordat CNN.

08:03Forțele de Apărare Israelului au transmis că au lovit peste 200 de ținte în Fâșia Gaza noaptea trecută. IDF spune că țintele includ un depozit de arme aflat într-o moschee, un apartament folosit pentru lansarea de rachete ale Hamas, un turn înalt folosit de grupul terorist, dar și alte instalații militare.

07:42Blinken subliniază eforturile de a elibera ostaticii israelieni. Ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, a discutat marți la telefon cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken despre războiul în curs din Gaza, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Cei doi au abordat tema „sprijinului american acordat Israelului împotriva atacurilor teroriste ale Hamas”. Blinken „a reiterat condoleanțe ale SUA poporului Israel și tuturor celor afectați de violența Hamas și a reafirmat eforturile pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”.

07:38Forțele de Apărare Israelului (IDF) au confirmat demararea unor operațiuni militare aeriene „pe scară largă” împotriva multor ținte Hamas din Fâșia Gaza. IDF va oferi mai multe detalii despre această operațiune în curând.

07:23Atacul Hamas din Israel este al cincilea cel mai mortal atac terorist din 1970 încoace, conform bazei de date globale a terorismului de la Universitatea din Maryland, citate de cotidianul Haaretz. Singurele atacuri mai grave au fost cele din 11 septembrie, atacurile ISIS în Tikrit și Sinjar și Gikoro în Rwanda.

07:15Joe Biden a declarat luni că este „probabil” ca „cetățeni americani să se numere printre cei ținuți ostatici de Hamas” și a precizat că administrația sa colaborează cu autoritățile israeliene pentru a obține eliberarea lor, potrivit AFP.

07:05 Adevărata provocare este salvarea ostaticilor, spune fostul adjunct al serviciilor secrete al Israelului, care a discutat cu BBC. „Provocarea este să știi suficient despre locul unde sunt ostaticii și cum să cronometrați atacul, astfel încât să pătrunzi la un moment dat acolo și să salvezi cât mai mulți dintre ei”, a spus fostul comandant. El a mai adaugat că ceea ce derutează este că ostaticii nu se află în zonele de control israelian.

06:29Șapte cetățeni argentinieni au fost uciși în atacurile teroriștilor Hamas din Israel în acest weekend, iar alți 15 sunt dați dispăruți, a declarat ministrul argentinian de externe Santiago Cafiero.

06:10Reuters scrie că sunt în curs de desfășurare eforturi pentru ca președintele palestinian Mahmoud Abbas să viziteze Moscova, citând postul de știri rusesc RBC. Conducerea palestiniană este împărțită între Autoritatea Palestiniană (AP) a lui Abbas, care controlează părți din Cisiordania, și gruparea militantă Hamas, care guvernează Gaza.

„S-a ajuns la un acord că domnul Abbas va veni aici la Moscova”, a declarat Abdel Hafiz, trimisul palestinian la Moscova. „Așteptăm o declarație oficială de la Kremlin... despre când va avea loc vizita”, adaugă el.

05:56Sirenele care avertizează apropierea tirurilor de rachete se auzeau marți dimineața în sudul Israelului, la scurt timp după ce forțele de securitate israeliene au ucis un terorist palestinian în apropiere de Kibbutz Sa'ad.

Potrivit primelor informații, forțele israeliene de securitate au observat un vehicul suspect în apropierea comunității din zona Gaza. Acesta a trecut din Gaza în Israel, potrivit raportului. Forțele au deschis focul, ucigând cel puțin un terorist.

05:53Un înalt oficial Hamas spune că doar un număr mic de comandanți de vârf din Gaza știau despre incursiunea amplă lansată în Israel.

„Doar o mână de comandanți Hamas știau despre ora zero”, spune Ali Barakeh, un membru al conducerii în exil al Hamas, care a discutat cu The Associated Press în biroul său din Beirut. Barakeh a mai adăugat că nimeni din comandamentul central sau din biroul politic al Hamas nu a fost în capitala libaneze săptămâna trecută.

El recunoaște că gruparea militantă Hezbollah din Iran și Liban a ajutat Hamas în trecut, dar a spus că, de la războiul din Gaza din 2014, Hamas și-a produs propriile rachete și își antrenează propriii luptători.

01:20Israel - Gaza: Biden, Macron, Scholz, Sunak și Meloni fac apel la Iran „să nu extindă conflictul”.

Președintele american Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak și premierul italian Giorgia Meloni au cerut luni seară Iranului „să nu extindă conflictul dincolo de Gaza”, în urma atacului Hamas asupra Israelului, potrivit AFP.

01:00 UE nu mai vorbește acum de suspendarea ajutorului pentru palestinieni ci de „revizuire”.

UE își va revizui ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor în urma atacului Hamas asupra Israelului, a anunțat luni seară Comisia Europeană, fără a mai face referire la o suspendare anunțată de unul dintre comisarii săi, spre disperarea unora dintre cele 27 de state membre, potrivit AFP.

00:37„Vom învinge aceste animale umane”, declară în Knesset Netanyahu care consideră că „Hamasul este Daesh”.

Israelul luptă pentru a-şi asigura supravieţuirea împotriva Hamas, declară luni seara în Parlamentul israelian (Knesset) premierul israelian Benjamin Netanyahu, în opinia căruia mişcarea islamistă palestiniană „Hamas este Daesh”, acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează News.ro citând AFP.

„Ne aflăm în război pentru a ne asigura supravieţuirea. Vom învinge (aceste) animale umane”, a proclamat el în Knesset.

SINTEZA ZILEI

  • Peste 100 de morţi găsiţi într-un kibuţ agricol, Beeri. Bilanţul atacului Hamas creşte la 900 de morţi inclusiv 140 de copii. Numărul răniţilor a crescut la 3.726, dintre care 10% sunt copii.
  • Armata israeliană a anunțat că va lansa unul dintre cele mai mari valuri de atacuri aeriene împotriva Hamas în Fâșia Gaza asediată.
  • UE își va revizui ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor în urma atacului Hamas asupra Israelului, a anunțat luni seară Comisia Europeană, fără a mai face referire la o suspendare anunțată de unul dintre comisarii săi, spre disperarea unora dintre cele 27 de state membre, potrivit AFP.
  • „Vom învinge aceste animale umane”, declară în Knesset Netanyahu care consideră că „Hamasul este Daesh” / Răspunsul Israelului la atacurile lansate de gruparea militantă islamistă Hamas „va schimba Orientul Mijlociu”, a declarat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu.
  • Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că alți 115 de cetățeni români au revenit din Israel în România luni, prin intermediul unei curse operate de o companie aeriană privată.
  • Erdogan îl avertizează pe Herzog împotriva unui atac israelian ”nediscriminat” în Fâşia Gaza.
  • Jean-Luc Mélenchon, liderul grupului parlamentar al Partidului La France Insoumise (LFI), cea mai mare formațiune politică de stânga din Franța, a denunțat luni „o lapidare mediatică permanentă” după ce LFI şi-a exprimat dezacordul cu „diplomaţia franceză” privind atacul Hamas asupra Israelului.