596 de cetățeni români au fost aduși în țară în cursul nopții cu două curse Tarom și două curse operate de două companii aeriene private, a transmis marți dimineață MAE.

Aeroportul OtopeniFoto: DreamsTime

„În continuarea informațiilor transmise în contextul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul nopții de 9 spre 10 octombrie 2023, alți 596 de cetățeni români au revenit în România, prin intermediul a două curse Tarom și două curse operate de două companii aeriene private”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail mailto:telaviv@mae.ro și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

MAE subliniază importanța utilizării acestor canale de către cetățenii români pentru centralizarea corectă a informațiilor și eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenței consulare.

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat luni noi cifre despre românii aflați în vacanță sau pelerinaj în Israel, precizând că alte 780 de persoane ar trebui să se întoarcă în țară. „Din prima evidența a noastră erau in jur de 790 cu totul și se vede deja că vorbim de peste 1.600”, a spus luni premierul.

„Compania Tarom continuă. (n.a aducerea românilor în țară). Se mai estimează în jur de 780 de persoane, anunțate pana acum. Deci prima evidența a noastră erau in jur de 790 cu totul și se vede deja că vorbim de peste 1600.”, a spus Marcel Ciolacu.

Sâmbătă, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Marcel Ciolacu spuneau că în jur de 800-900 de români erau în vacanță sau în pelerinaj în Israel în momentul în care Hamas a lansat atacul devastator.

BOR: Cei mai mulți pelerini români aflaţi în Israel s-au întors cu bine acasă

Pelerinii români aflaţi în Israel s-au întors deja cu bine acasă, într-o mare proporţie, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, potrivit Agerpres.

„Într-o foarte mare proporţie, pelerinii români s-au întors deja cu bine acasă. Alaltăieri aproape 300, ieri la fel. Cei care urmează să se întoarcă sunt cazaţi în locuri sigure şi vor reveni cu zboruri ce decolează în funcţie de aprobările autorităţilor militare. Patriarhia Română a comunicat de la începutul conflictului în mod constant cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ambasada României în Israel, în mod direct cu excelenţa sa domnul ambasador Radu Ioanid”, a precizat Bănescu.

Vasile Bănescu a mai arătat că Reprezentanţa BOR din Ierusalim şi Aşezământul Românesc din Ierihon au fost şi sunt locuri de refugiu şi sprijin pentru grupurile de pelerini români aflaţi în aceste zile în Israel.

Pelerinajele în Ţara Sfântă programate în următoarea perioadă vor fi suspendate, anunță Patriarhia Română

Toate pelerinajele în Țara Sfântă programate în următoarea perioadă vor fi suspendate și amânate până la restabilirea condițiilor depline de siguranță pe teritoriul statului Israel, a transmis luni Patriahia Română.

Anunțul vine „în contextul dramatic creat acum câteva zile de începutul războiului din Israel, context în care au fost surprinși și cei aproape 800 de cetățeni români aflați în pelerinaj la Locurile Sfinte”.

  • „Încă de la declanșarea conflictului prin atacurile teroriste asupra Israelului, Patriarhia Română a comunicat constant cu Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Tel Aviv, care au contribuit major la coordonarea activităților de repatriere în regim special a pelerinilor români aflați în diverse orașe din Israel.
  • Sediul Reprezentanței Patriarhiei Române la Locurile Sfinte din Ierusalim și Așezământul Românesc din Ierihon, care la rândul lor s-au aflat în permanentă legătură cu Ambasada României la Tel Aviv, au fost locuri de refugiu și sprijin pentru grupurile de pelerini ce s-au adăpostit inclusiv în bisericile celor două așezăminte”, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române. (sursă foto: DreamsTime)