Premierul Marcel Ciolacu a prezentat luni noi cifre despre românii aflați în vacanță sau pelerinaj în Israel, precizând că alte 780 de persoane ar trebui să se întoarcă în țară. „Din prima evidența a noastră erau in jur de 790 cu totul și se vede deja că vorbim de peste 1.600”, a spus luni premierul.

Lovitură Hamas în Ashkelon, IsraelFoto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images

Aflat la Varna, premierul a mulțumit autorităților bulgare care au adus aseara 6 români din Israel. Acesta a spus că Tarom va continua cursele de aducere în țară, a românilor.

  • „Compania Tarom continuă. (n.a aducerea românilor în țară). Se mai estimează în jur de 780 de persoane, anunțate pana acum. Deci prima evidența a noastră erau in jur de 790 cu totul și se vede deja că vorbim de peste 1600.”, a spus Marcel Ciolacu.

Discuții privind un posibil ajutor financiar pentru decontarea biletelor

Premierul a lăsat de înțeles că ia în calcul un posibil ajutor financiar pentru decontarea biletelor acestora.

„Am înțeles că multe companii la care ei aveau deja bilet nu le returnează banii, ci le oferă alte călătorii, ceea ce nu mi se pare corect. O să stau de vorbă cu președintele Consiliului Concurenței și cu ministrul Transporturilor. Nu vorbim de foarte mulți cetățeni, erau și persoane în pelerinaj. Presupun că o să discutăm de la caz la caz, în funcție de venituri și ca să acoperim aceste sume.”, a spus Ciolacu.

Acesta a mulțumit Tarom pentru că spre deosebire de alte companii nu a renunțat la aceste curse și a spus că nu este nevoie de aeronave militare pentru aducerea românilor în țară.

Iohannis și Ciolacu vorbeau sâmbătă de în jur de 800-900 de români care sunt în vacanță sau în pelerinaj în Israel

În jur de 800-900 de români sunt în vacanță sau în pelerinaj în Israel, iar autorităţile române caută soluţii pentru a-i aduce în țară, au declarat sâmbătă președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. Ministerul român de Externe a anunțat că a fost activată Celula de criză.

BOR: Cei mai mulți pelerini români aflaţi în Israel s-au întors cu bine acasă

Pelerinii români aflaţi în Israel s-au întors deja cu bine acasă, într-o mare proporţie, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, potrivit Agerpres.

„Într-o foarte mare proporţie, pelerinii români s-au întors deja cu bine acasă. Alaltăieri aproape 300, ieri la fel. Cei care urmează să se întoarcă sunt cazaţi în locuri sigure şi vor reveni cu zboruri ce decolează în funcţie de aprobările autorităţilor militare. Patriarhia Română a comunicat de la începutul conflictului în mod constant cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ambasada României în Israel, în mod direct cu excelenţa sa domnul ambasador Radu Ioanid”, a precizat Bănescu.

Vasile Bănescu a mai arătat că Reprezentanţa BOR din Ierusalim şi Aşezământul Românesc din Ierihon au fost şi sunt locuri de refugiu şi sprijin pentru grupurile de pelerini români aflaţi în aceste zile în Israel.

Ministerul Afacerilor Externe a informat luni dimineață că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, 245 de cetăţeni români, printre care şi două grupuri de pelerini, au fost repatriaţi, duminică, din Statul Israel, cu două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată.

MAE informează că pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.

De asemenea, ministerul român precizează că o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă ale Celulei de Criză MAE s-a deplasat în cursul zilei de duminică în statul Israel, în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere a cetăţenilor români, deja întreprinse de către misiunile consulare implicate.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica ”Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE.