Vladimir Putin a convocat luni o ședință extraordinară, în formulă extinsă, a Consiliului de Securitate a Rusiei, în condițiile în care Kremlinul consideră situația din Ucraina ”extrem de tensionată”, iar FSB susține că un bombardament ucrainean a distrus un punctd e graniță rusesc. Speranțele privind întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin, anunțată duminică de Emmanuel Macron au pălit luni, după ce Moscova a spus că este ”prematur” să se discute despre așa ceva. La Bruxelles are loc o reuniune a miniștrilor de externe din UE, care discută noi sancțiuni contra Belarusului, dar și pachetul de represalii pregătit contra Rusiei, în caz de invazie. Autoritățile de la Kiev spun că provocările dinspre regiunile separatiste continuă, cu bombardamente care încalcă acordurile de la Minsk.

Militar pro-rus al Republicii Populare LuganskFoto: Maxim Zaharov / Sputnik / Profimedia Images

Cele mai noi informații despre criza din Ucraina, LIVETEXT:

--------------

01:45 Ucraina: Boris Johnson va decide marți asupra sancțiunilor „semnificative” / Londra ar putea trimite mai mult armament Kievului

01.15FOTOGALERIE Bucuria rușilor din Donețk și Lungask după anunțul lui Putin

00.37 MAE anunță că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la cel maxim: „Părăsiţi imediat ţara!”

00:24Putin ordonă armatei ruse să „mențină pacea” în teritoriile separatiste din Ucraina

Vladimir Putin a ordonat luni seară armatei ruse să „mențină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, teritorii cărora tocmai le-a recunoscut „independența”, scrie AFP

00:17Pentru Scholz, Macron și Biden, decizia Rusiei „nu va rămâne fără răspuns”

00:00 Ce înseamnă recunoașterea de către Rusia a independenței Donețk și Lugansk

23:33Maia Sandu condamnă recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste Donețk și Lugansk

23.25 Macron cere „sancțiuni europene direcționate” și o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

23.10 Donețk și Lugansk - unde se află, cât de bogate sunt și cine conduce regiunile separatiste recunoscute oficial de Rusia

23.05Statele Unite anunță sancțiuni împotriva regiunilor separatiste din Ucraina și avertizează că alte măsuri sunt pregătite dacă va fi necesar.

22.46Reacție rapidă: Putin recunoaște independența republicilor populare Donețk și Lugansk. Scenariul georgian aplicat și în Ucraina. Ce urmează? (Armand Goșu)

22.07Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni seară convocarea imediată a Consiliului de securitate și apărare națională, pe fondul temerilor privind o invazie rusă.

Zelenski a mai anunțat și că a avut o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden, despre decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste pro-ruse din Ucraina.

22.00Reacțiile Occidentului după recunoașterea de facto a teritoriilor separatiste din Ucraina de către Putin: O încălcare flagrantă a independenței Ucrainei și a tratatelor

20.45Vladimir Putin susține o declarație în direct:

  • Situația din estul Ucrainei este din nou ”critică”
  • Regiunile din estul Ucrainei, foste teritorii rusești
  • De ce a trebuit să fim așa de generoși cu teritoriile rusești față de noile țări?! Vă întreb pe voi
  • Principiile lui Lenin au fost greșite / După 1990 s-a greșit

20.04 UE avertizează Moscova cu privire la o eventuală recunoștere a regiunilor separatiste din estul Ucrainei

19.35 Vladimir Putin urmează să susțină o declarație în scurt timp, la televiziunea rusă

„Urgent: declarație în scurt timp a lui Vladimir Putin” - a indicat pe burtieră televiziunea publică de știri Russia-24, în contextul în care liderul de la Kremlin urmează să decidă dacă va recunoaște sau nu teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

19.21 Ministrul britanic al Apărării spune că există „motive puternice de îngrijorare”, fiindcă Putin este „încă hotărât să invadeze Ucraina”

18.59UE va impune sancţiuni Rusiei „când va veni momentul”, răspunde Bruxellesul, după ce Kievul a cerut sancţiuni imediat

18.29Ucraina cere o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU

18.08 Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat luni că Statele Unite cred că Rusia plănuiește o invazie „extrem de violentă” a Ucrainei, el afirmând că Moscova va căuta să „să zdrobească poporul ucrainean”.

18.05 Vladimir Putin a anunţat că va decide chiar astăzi dacă Rusia va recunoaşte teritoriile separatiste din estul Ucrainei

17.31 Germania face pregătiri pentru a furniza ajutor umanitar eventualilor refugiaţi care ar pleca din Ucraina în ţările vecine

17.01 Miniştrii de externe ai ţărilor baltice se vor deplasa săptămâna aceasta în Ucraina

Miniştrii de externe din Estonia, Letonia şi Lituania se vor deplasa săptămâna aceasta în Ucraina, informează AFP. Conform sursei citate, cei trei miniştri ar urma să-şi înceapă vizita miercuri sau joi şi să rămână în Ucraina până vineri.

Vizita va avea scopul de „a exprima solidaritatea şi sprijinul faţă de Ucraina în lupta sa pentru independenţă şi pentru integritatea teritorială”, a declarat şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics, pe Twitter.

Potrivit omologului său lituanian, Gabrielius Landsbergis, „dacă există un loc unde responsabilii politici ai UE ar trebui să fie acum, acesta este cu prietenii noştri ucraineni”.

Ţările baltice, care făceau altădată parte din Uniunea Sovietică şi erau conduse de la Moscova, la fel ca Ucraina, au trimis toate trei arme Kievului în ultimele săptămâni. Ele au pledat pentru un răspuns ferm al NATO în faţa unei desfăşurări militare masive a forţelor ruse în jurul Ucrainei şi au îndemnat alte ţări din NATO să trimită întăriri în ţările baltice.

16.45 Vladimir Putin a declarat că Rusia va analiza chiar astăzi cererea liderilor separatiști din Donbas de a recunoaște independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

15.47 Liderii regiunilor separatiste Donețk și Luhansk i-au cerut luni, președintelui rus Vladimir Putin, să recunoască independența autoproclamatelor republici

15.41 Bursele rusești s-au prăbușit luni cu aproximativ 10%, în timp după amplificarea tensiunilor la granița cu Ucraina. La bursa de la Moscova, indicele RTS (denominat în dolari) a căzut cu peste 10% după orele prânzului.

15.36 Dezminițire fermă de la ministerul de externe din Ucraina: ”Niciunul dintre soldații noștri nu a trecut granița cu Federația Rusă și niciunul nu a fost ucis astăzi”

15.13 Marea Britanie are date care arată că Rusia pregătește o invazie în Ucraina, iar planul președintelui Putin, de fapt, a început deja, a declarat luni purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson.

"Informațiile pe care le avem sugerează că Rusia intenționează să lanseze o invazie și că planul președintelui Putin a început deja", a declarat purtătorul de cuvânt.

"Vedem elemente din manualul de acțiune rusesc, la care ne așteptam să le vedem în anumite situații, încep să se desfășoare în timp real", a adăugat acesta. (Reuters)

15.06Separatiștii pro-ruși din Donețk evocă lupte grele și cer ajutor militar Rusiei: „Suntem loviți de artilerie grea, mortiere, lansatoare de grenade și tancuri. Oamenii mor”

15.01 Reacția Ucrainei a venit rapid: Afirmațiile Rusiei privind dejucarea unui raid la graniță sunt ”fake news”. Kievul spune că niciun soldat ucrainean nu era în zona Rostov, unde ar fi avut loc pretinsul incident.

14.50 Oficiali militari ruși susțin că soldați și polițiști de frontieră ruși au oprit sabotori ucraineni care încercau să treacă granița Ucraina – Rusia (Interfax)

Rușii pretind că au ucis cinci persoane și că au distrus vehicule înarmate ucrainene.

14.21 Ucraina spune că are informații că marți vor avea loc atacuri cibernetice majore asupra infrastructurii guvernamentale, bancare și militare

14.06 Ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat luni că aliații occidentali își intensifică pregătirile pentru cel mai negru scenariu în criza ucraineană, adăugând că o invazie rusă este foarte probabilă.

"Diplomația trebuie continuată, dar o invazie rusă în Ucraina pare foarte probabilă. Marea Britanie și aliații își intensifică pregătirile pentru cel mai negru scenariu", a scris ea pe Twitter după discuțiile cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.

"Trebuie să facem ca costul pentru Rusia să fie intolerabil de ridicat", a a mai spus Truss.

13.45 UE trebuie să impună sancțiuni suplimentare Belarusului pentru găzduirea de trupe rusești, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, sugerând că astfel de măsuri ar putea viza exporturile de petrol și potasă.

"Trebuie să fim foarte clari cu privire la costul pentru actuala consolidare (militară) pentru Belarus", a declarat Landbergis reporterilor la Bruxelles, adăugând că Uniunea Europeană ar putea închide lacunele din regimul de sancțiuni existent pentru a viza exporturile de petrol și potasă din Belarus mai mult decât în prezent.

13.24 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că nu există niciun semn de retragere a forțelor ruse de la graniță și că rebelii susținuți de Moscova continuă să bombardeze pozițiile ucrainene.

Reznkov a spus că au fost înregistrate 14 atacuri, dintre care 13 cu arme interzise prin acordurile de la Minsk. Un soldat ucrainean a fost rănit.

Potrivit acestuia, orice mișcare a Rusiei de recunoaștere a regiunilor separatiste din Donbas ar putea deschide calea Moscovei pentru a crea un pretext de invazie, ce ar putea fi prezentată de Moscova drept trimitere de forțe de menținere a păcii:

”Dacă mâine sau poimâine sau poimâine, ei [Rusia] recunosc aceste grupuri teroriste care își spun republici, vor încălca în mod direct integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Aceasta va fi deja o încălcare a normelor general recunoscute ale dreptului internațional, iar acest lucru va însemna că, de fapt, acesta este un pretext ... pentru o potențială invazie, prin introducerea unui fel de forțe de menținere a păcii sau ceva de genul acesta” (AFP, Interfax Ukraine)

13.11 Un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene de la Kramatorsk, în estul Ucrainei, a negat luni orice tir de artilerie asupra unui post de frontieră rusesc din sectorul Rostov, așa cum a susținut Moscova.

"Nu putem să-i împiedicăm să producă aceste informații false (...) dar insistăm că nu tragem asupra niciunei infrastructuri civile sau asupra regiunii Rostov" din Rusia, a declarat pentru AFP Pavlo Kovalciuk, adăugând că "nu există tiruri de artilerie asupra forțelor de ocupație ruse".

12.48 Ucraina salută posibilitatea unui summit între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin, dar nimic nu poate fi rezolvat fără implicarea Kievului, a declarat luni cel mai înalt oficial ucrainean din domeniul securității.

"Nimeni nu poate rezolva problema noastră fără noi. Totul ar trebui să se întâmple cu participarea noastră", a spus Oleksiy Danilov. (Reuters)

12.44Aurescu: Este foarte important să începem să comunicăm sancțiunile pregătite de UE pentru Rusia

12.20 Ucraina și Uniunea Europeană au ajuns la un înțelegere de principiu pentru înființarea unei misiuni consultative de antrenament militar în Ucraina, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul de externe al țării, Dmytro Kuleba.

"Am ajuns la un acord de principiu cu UE conform căruia UE va juca un rol de instruire consultativă în Ucraina... nu este vorba de forțe de luptă", a declarat Kuleba după întâlnirea cu miniștrii de externe ai UE.

12.01 Serviciul Federal de Securitate din Rusia acuză că un bombardament dinspre teritoriul ucrainean a distrus complet. luni dimineață, un post de frontieră din regiunea rusă Rostov, transmite Interfax.

Potrivit FSB (urmașul fostului KGB), incidentul a avut loc la 150 de metri de linia de graniță și nu există victime,

11.44 Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei.

Trebuie subliniat atât faptul că nu este vorba de o ședință programată, ci de una extraordinară, cât și faptul că a fost convocat tot plenul Consiliului, nu forma restrânsă.

"În scurt timp, chiar în 10-15 minute, preşedintele Putin va reuni Consiliul Securităţii Rusiei", a afirmat Dmitri Peskov, indicând că aceasta este o reuniune "extinsă" şi nu una din cele obişnuite pe care le convoacă şeful statului de obicei cu membrii permanenţi ai acestui organism.

El a spus că se aşteaptă ca preşedintele Putin să susţină un discurs în cadrul Consiliului de Securitate Rusiei, mecanism ce reuneşte principalii factori de decizie ruşi, în special şefii armatei şi serviciilor de informaţii.

Este posibil ca şi alţi membri ai Consiliului să prezinte rapoarte, a spus purtătorul de cuvânt.

La insistenţa jurnaliştilor, Peskov a spus că aceasta "nu este o reuniune obişnuită" a Consiliului Securităţii, evitând să precizeze tema întrunirii.

11.05 Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că este "prematur" să se vorbească despre planuri concrete pentru un summit între președintele rus și Joe Biden.

Peskov a declarat că Putin și Biden s-ar putea întâlni dacă vor considera necesar, dar a subliniat că "este prematur să vorbim despre planuri concrete pentru un summit".

De asemenea, el a descris situația din regiunea Donbas din Ucraina ca fiind "extrem de tensionată", adăugând că Putin urma să se adreseze curând Consiliului de Securitate al Rusiei.

”Situația este într-adevăr extrem de tensionată și până acum nu vedem semne de scădere a nivelului de tensiune. Provocările și bombardamentele devin tot mai intense, bineînțeles, acest lucru provoacă o îngrijorare foarte profundă”, a afirmat Peskov, citat de Tass.

În ciuda afirmațiilor repetate ale Rusiei, reporterii de la fața locului nu au văzut nicio dovadă de bombardament din partea forțelor ucrainene asupra populației locale. (Reuters, Guardian)

10.57 Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a cerut ca Uniunea Europeană să treacă de acum la sancțiuni contra Rusiei.

”Trupele rusești rămân în Belarus, încălcând toate garanțiile oferite privind retragerea lor. Este o pregătire clară pentru atacarea Ucrainei spre Kiev și anexarea progresivă a Belarusului.

Acest lucru schimbă radical situația de securitate a țărilor NATO vecine cu Belarus: Lituania, Polonia și Letonia. Sunt necesare întăriri NATO și sancțiuni EU”, a scris Gabrielius Landsbergis pe Twitter

10.43 Uniunea Europeană sprijină ultima încercare de a organiza noi discuții între Washington și Moscova pentru a găsi o soluție diplomatică, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

"Reuniunile la nivel înalt, la nivel de lideri, la nivel de miniștri, indiferent de format, indiferent de modul în care se discută și se așează la masă și se încearcă evitarea unui război, sunt extrem de necesare", a declarat Borrell reporterilor la Bruxelles, înainte de reuniunea a miniștrilor de externe din UE.

"Vom sprijini orice poate face ca discuțiile diplomatice să fie cea mai bună cale, singura cale de a căuta o soluție la criză", a adăugat el, după ce Franța a anunțat că președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au convenit în principiu asupra unui summit privind Ucraina.

10.13 Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a acuzat luni Rusia că joacă un joc "iresponsabil" cu populația civilă din estul Ucrainei și a îndemnat-o să revină la masa negocierilor.

"Fac un apel urgent la guvernul rus, la președintele rus: Nu vă jucați cu viețile oamenilor", a declarat Baerbock reporterilor după ce a sosit la Bruxelles pentru o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană.

"Ceea ce am văzut în ultimele 72 de ore în ceea ce privește atacurile, încleștările violente este cu adevărat îngrijorător. Responsabilitatea este a guvernului rus, motiv pentru care fac un apel urgent la guvernul rus: Reveniți la masa negocierilor. Depinde de voi", a spus ea.

10.02 Forțele armate ruse vor pleca din Belarus și se vor întoarce la bazele lor permanente atunci când va apărea o "necesitate obiectivă" în acest sens, a transmis luni ministerul belarus al apărării.

Potrivit sursei citate, retragerea trupelor va depinde în mare măsură de o retragere a forțelor NATO din apropierea granițelor dintre Belarus și Rusia.

09.28Von der Leyen a dezvăluit detalii despre sancțiunile pregătite contra regimului Putin / Care este punctul slab al economiei Rusiei

--------------

Armata rusă s-a apropiat și mai mult de graniță

"Președintele Biden și președintele Putin au acceptat fiecare, de principiu, un summit", a precizat Palatul Elysée într-un comunicat citat de AFP, adăugând că discuțiile vor fi extinse la "toate părțile implicate" în criza ucraineană.

Dar acest summit "nu poate avea loc decât dacă Rusia nu invadează Ucraina", a avertizat președinția franceză.

Anunțul făcut de Paris vine în contextul în care Rusia și Ucraina au continuat duminică să se acuze reciproc că sunt responsabile pentru reluarea luptelor în estul separatist al Ucrainei.

Occidentul se teme că intensificarea luptelor de pe linia frontului din ultimele zile ar putea fi folosită ca pretext de Rusia, care a adunat 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, pentru a lansa un atac masiv împotriva vecinului său pro-occidental.

Compania americană de imagini prin satelit Maxar a raportat și mai multe noi desfășurări de unități militare rusești în păduri, ferme și zone industriale, unele venind la doar 15 km de granița cu Ucraina.

De asemenea, Statele Unite au trimis la ONU o scrisoare în care spun că au "informații credibile că forțele rusești întocmesc liste negre cu ucraineni care urmează să fie uciși sau trimiși în lagăre în cazul unei ocupații militare".

Summitul Biden-Putin va avea loc doar dacă Ucraina nu este atacată

Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin "dacă nu are loc o invazie", a confirmat Casa Albă, în absența unor reacții, până luni dimineață, din partea Kremlinului.

Statele Unite "se angajează să continue diplomația până la momentul în care va începe o invazie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.

"Suntem, de asemenea, pregătiți să generăm consecințe rapide și severe dacă, în schimb, Rusia alege războiul", a avertizat Psaki, "iar în acest moment, Rusia pare să își continue pregătirile pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei foarte curând.

Conținutul summitului va fi pregătit de secretarul de stat american Antony Blinken și de omologul său rus Serghei Lavrov atunci când se vor întâlni joia viitoare, a precizat Elysée.

Toate părțile acuză ”provocări”

Vladimir Putin a pus izbucnirea violențelor pe seama "provocărilor" ucrainene, în timp ce separatiștii au ordonat evacuarea civililor și mobilizarea oamenilor în stare de luptă.

Ordinul de evacuare a determinat 53.000 dintre cei trei milioane de civili care trăiesc în zona separatistă să se refugieze în Rusia, potrivit Moscovei, iar în regiunea rusă Kursk a fost declarată starea de urgență.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a acuzat "tirurile provocatoare" ale rebelilor sprijiniți de Moscova și a cerut reluarea negocierilor cu Rusia sub egida OSCE și stabilirea unei "încetări imediate a focului".

Oficialii din regiunea separatistă Lugansk au declarat luni că doi civili au fost uciși în bombardamentele armatei ucrainene, acuzații care nu au putut fi verificate în mod independent.

Șefii diplomațiilor rusă și franceză, Serghei Lavrov și Jean-Yves Le Drian, urmează să aibă discuții luni, potrivit Moscovei.

Tot luni urmează să aibă loc și o reuniune extraordinară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) privind Ucraina.