Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit câteva detalii despre sancțiunile la care s-ar putea supune Moscova dacă ar invada Ucraina, spunând că Rusia ar fi exclusă de pe piețele financiare internaționale și i s-ar interzice accesul la principalele bunuri de export.

Ursula von der Leyen si Joe BidenFoto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Joe Biden și ceilalți lideri occidentali au refuzat până acum să dea detalii despre represaliile pe care le-au convenit în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, excluzând doar un răspuns militar și promițând sancțiuni economice de o amploare fără precedent.

"În principiu, Rusiei i se va tăia accesul la piețele financiare internaționale", a declarat Von der Leyen pentru televiziunea publică ARD duminică seara târziu, potrivit Reuters.

Sancțiunile vor fi impuse pentru "toate bunurile pe care le producem și de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-și moderniza și diversifica economia, unde noi suntem dominanți la nivel mondial și ei nu au produse-înlocuitoare", a spus ea.

Președinta Comisiei Europene a precizat că sancțiunile nu vor fi impuse decât după o eventuală invazie, respingând apelurile lansate sâmbătă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru sancțiuni imediate.

Potrivit lui von der Leyen, recurgerea la sancțiuni este o decizie ”enormă”, și are atât de mult consecințe ”încât știm că trebuie să dăm întotdeauna Rusiei o șansă de a reveni la diplomație și la masa negocierilor. Această fereastră este încă deschisă".

Șefa executivului Uniunii Europene spune că dependența Rusiei de exporturile de combustibili fosili este punctul său slab.

"Acestea reprezintă două treimi din exporturile sale, iar jumătate din bugetul Rusiei provine din ele", a spus ea. Rusia trebuie să se modernizeze și "tocmai acest lucru nu va mai fi posibil" dacă vor fi ridicate noi sancțiuni.