Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, că un subiect de discuție va fi finalizarea pachetului de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, iar foarte important este să fie comunicat conținutul acestui pachet, "pentru că are un foarte important efect de descurajare”.

Bogdan AurescuFoto: mae.ro

Aurescu a spus că la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles va avea loc o discuție cu ministrul ucrainean de externe, iar apoi o dezbatere la nivelul miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE.

  • "Consider că apropiatul Summit dintre Președintele Biden și Președintele Putin ar putea aduce ceva speranță.
  • Dar, în același timp, consider că orice discuție despre solutionarea acestei crize trebuie să țină cont, în mod absolut, de principiile fundamentale ale dreptului internațional, care trebuie să rămână neatinse, precum și de parametrii esențiali ai arhitecturii de securitate europene.
  • Este extrem de important să nu fie afectate în niciun fel principii fundamentale precum suveranitatea și integritatea teritorială, nerecurgerea la forță, la amenințarea cu folosirea forței, dreptul statelor suverane de a face propriile alegeri și de a-și urma în deplină libertate propria politică externă și de securitate.
  • Toate acestea sunt principii foarte importante care nu trebuie afectate. Totodată, în cadrul acestor discuții nu trebuie afectate nici principiile extrem de importante cu privire la misiunea fundamentală a NATO, a spus Aurescu înaintea discuțiilor.

În opinia sa, este important să fie discutată finalizarea pachetului de sancțiuni pregătit de UE pentru Rusia.

  • "De asemenea, este foarte important să începem să comunicăm cu privire la conținutul acestui pachet, întrucât el are un important efect de descurajare și trebuie să folosim acest efect.
  • Astăzi voi reitera și propunerea pe care am făcut-o pe 24 ianuarie, cu prilejul reuniunii anterioare a Consiliului Afaceri Externe, de organizare a unei reuniuni CAE la Kiev, în semn de solidaritate și de susținere politică pentru Ucraina", a adăugat Aurescu.

Vladimir Putin și Joe Biden au acceptat luni să se întâlnească la un summit propus de președintele francez Emmanuel Macron cu condiția ca o invazie a Ucrainei să nu aibă loc până atunci, un anunț surprinzător venit într-un moment în care se spunea că războiul este iminent.

Criza din Ucraina va fi luni și subiectul unei întruniri extraordinare a OSCE, tot luni urmând să aibă loc și o rundă de discuții între miniștrii francez și rus de externe.