Miniştrii de externe din statele membre G7 condamnă joi, „cu cea mai mare fermitate”, arestarea de către Belarus a jurnalistului Roman Protasevici şi a partenerei sale Sofia Sapega şi cer „eliberarea imediată şi necondiţionată” a acestora şi a celorlalţi jurnalişti şi deţinuţi politici din ţară, scrie News.ro.

Protasevici, cu vanataiFoto: Captura video

Şefii diplomaţiilor statelor membre G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - şi al Uniunii Europene denunţă, într-un comunicat, „punerea în pericol a securităţii pasagerilor şi echipajului” avionului Boeing aparţinând Ryanair, deturnat către Minsk, care reprezintă o „atingere gravă a reglementărilor aviaţiei civile”.

Ei denunţă de asemenea un „atac grav împotriva libertăţii presei”.

„Ne intensificăm eforturile, prin impunerea unor noi sancţiuni, pentru ca autorităţile belaruse să răspundă pentru faptele lor”, anunţă ei.

Miniştrii cer Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO), care se reuneşte joi, să „răspundă de urgenţă acestei provocări la adresa reglementărilor şi normelor sale”.

„Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru ca regimul” preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko „să dea socoteală”, ameninţă, într-un mesaj postat pe pe Twitter, ministrul britanic de Externe Dominic Raab, în contextul în care Marea Britanie, care prezidează în acest an G7, se pregăteşte să găzduiască summitul şefilor de stat şi de guvern începând cu 11 iunie, la Cornwall, în sud-vestul Angliei.

Aleksandr Lukaşenko a provocat indignarea Occidentului după ce a trimis duminică un avion de vânătoare de tip MIG-29 să intercepteze avionul Ryanair, care asigura o legătură între două state membre UE, de la Atena la Vilnius, la bordul căruia se aflau jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi partenera sa Sofia Sapega, care au fost arestaţi.

Lukaşenko a sfidat Occidentul şi a dat asigurări, miercuri, în faţa unor demnitari, în urma unui val de condamnări şi unei noi serii de sancţiuni impuse de UE regimului pe care-l conduce din 1994, că a acţionat „în mod legal”.

Pe același subiect: