Președintele Alexander Lukașenko a susținut miercuri că bloggerul Roman Protasevici plănuia organizarea unei ”rebeliuni sângeroase” în Belarus, transmite agenția rusă TASS, preluată de Reuters. Protasevici, arestat duminică la Minsk după ce avionul să a fost deturnat de către autoritățile belaruse sub pretextul unei amenințări cu bombă, era pe lista ”teroriștilor” căutați în Belarus.

Alexander Lukasenko in parlamentul belarusFoto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

Tot miercuri, Lukașenko a susținut că Occidentul încearcă să folosească deturnarea avionului Ryanair pentru a purta un război hibrid contra sa.

În primele sale declarații de după incidentul criticat de lideri europeni drept deturnarea unui avion de către autorități statale, Lukașenko a spus că a acționat legal, respectând normele internaționale, dar ”cei rău intenționați” încearcă să folosească incidentul pentru a-l submina.

”Așa cum prezisesem, răuvoitorii din afara și din interiorul țării și-au schimbat metodele de atacare a statului”, a declarat Lukașenko în parlament.

”Ei au depășit multe linii roșii și au abandonat bunul simț și morala umană”, a adăugat cel supranumit ”ultimul dictator european”.

Răspunsul Occidentului la devierea cursei aeriene este parte a unui ”război hibrid” contra țării sale, iar el va răspunde dur la orice sancțiuni sau provocări”, a mai spus Lukașenko, potrivit agenției Belta.

Împotriva sa au izbucnit proteste în masă vara trecută, după ce și-a declarat victoria într-o rundă de alegeri prezidențiale despre care opoziția a spus că au fost trucate, dar protestele au pierdut din impuls din cauza reprimării extinse a regimului de la Minsk.

Lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat miercuri că opoziţia belarusă pregăteşte o nouă fază de proteste antiguvernamentale active în Belarus: "Nu avem de ce aştepta, trebuie să punem capăt terorii odată pentru totdeauna".

Jurnalistul Roman Protasevici a apărut luni cu fața tumefiată într-un video difuzat pe rețelele de socializare și de televiziunea publică, mărturisind că este în spatele ”tulburărilor civile”.

Partenera sa, rusoaica Sofia Sapega, arestată împreună cu acesta de la bordul avionului Ryanair, a apărut și ea într-un videoîn care ar recunoaște că ar fi fost redactorul unui canal de Telegram care publica informații personale ale oficialilor de securitate belaruși.

Autorităţile din Belarus au trimis duminică avioane de vânătoare pentru "a recomanda" unui zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire, nu au fost găsită nicio bombă şi doi pasageri - Roman Protasevici, un jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega - au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.

Pe același subiect: