Partenera opozantului belarus Roman Protasevici, rusoaica Sofia Sapega, arestată împreună cu acesta de la bordul avionului Ryanair deturnat de autoritățile belaruse, apare într-un video în care ar recunoaște că ar fi fost redactorul unui canal de Telegram care publica informații personale ale oficialilor de securitate belaruși, scrie Agora.md.

Sofia SapegaFoto: Captura YouTube

Videoclipul cu rusoaica reținută, Sofia Sapega, a fost publicat de unul dintre canalele de Telegram beloruse pro-guvernamentale, transmite echo.msk.ru.

”Sunt Sapega Sofia Andreevna, născută pe 10 februarie 1988. Sunt cetățean al Federației ruse, trăiesc în Lituania, la Vilnius”, spune ea către camera care o filmează.

În videoclip, Sapega stă într-o cameră neidentificată, cu o ușă pe fundal. Potrivit avocatei Sofiei Sapega, tânăra fost arestată pentru două luni și va fi ținută în centrul de detenție preventivă al KGB din Belarus. Acuzațiile exacte împotriva ei nu au fost încă anunțate de regimul Lukașenko.

Jurnalistul Roman Protasevici a apărut luni cu fața tumefiată într-un video difuzat pe rețelele de socializare și de televiziunea publică, mărturisind că este în spatele ”tulburărilor civile”.

Autorităţile din Belarus au trimis duminică avioane de vânătoare pentru "a recomanda" unui zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire, nu au fost găsită nicio bombă şi doi pasageri - Roman Protasevici, un jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega - au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.

Pe același subiect: