Jurnalistul Roman Protasevici, care a fost arestat duminică după ce autoritățile belaruse au deturnat avionul în care se afla, apare cu fața tumefiată într-un video difuzat pe rețelele de socializare și de televiziunea publică și spune că mărturisește că este în spatele ”tulburărilor civile”, relatează Reuters și AFP.

Protasevici, cu vanataiFoto: Captura video

„Personalul se comportă cu mine într-un mod complet adecvat și respectând legea, continuu să colaborez cu anchetatorii și să fac mărturisiri privind organizarea unor tulburări masive”, a afirmat el în acest videoclip în care se exprimă așezat la o masă, orientat spre cameră.

Anterior, Ministerul de Interne a spus că bloggerul se află într-un centru de detenție din Minsk și că nu s-a plâns de probleme de sănătate, după ce mama jurnalistului primise informații că acesta s-ar afla în spital.

Protasevici se întorcea duminică seara la Vilnius de la o conferință economică care avusese loc la Atena și la care participase și lidera opoziției Svetlana Tikhanovskaya. Avionul care avea la bord 170 de pasageri ar fi trebuit să ajungă la destinație în trei ore, însă atunci când a început să se apropie de granița dintre Belarus și Lituania a fost interceptat de un avion de luptă MiG-29 și somat să se întoarcă din drum.

Lukașenko, care este supranumit ”ultimul dicator al Europei”, a dat ordin personal ca avionul Ryanair să fie detrunat către aeroportul din Minsk, după o așa-zisă amenințare cu bombă. Potrivit unei declarații de presă a președinției, Lukașenko, aliat al lui Vladimir Putin, a dat ordin fără niciun fel de echivoc pentru întoarcerea imediată a avionului la sol.

Nicio bombă nu a fost găsită la bordul aeronavei. Incidentul a fost condamnat de liderii UE și de secretarul de stat american Antony Blinken.

Principalul serviciu de securitate din Belarus care se numește K.G.B. l-a trecut pe Roman Protasevici pe lista teroriștilor.

În cazul în care ar fi acuzat și condamnat pentru terorism, ar putea primi pedeapsa cu moartea, notează cotidianul american.

În ce privește acuzațiile de incitare la ură socială și tulburarea ordinii, el riscă o pedepasă de peste 12 ani de închisoare.

În Belarus au rămas foarte puține surse de informare independente, majoritatea mass media independente fiind închise pe fondul masivelor proteste declanșate după alegerile prezidențiale din 9 august 2020 care au fost câștigate de Lukașenko, în timp ce opoziția a acuzat fraudarea scrutinului.

Protasevici este co-fondator și fost editor al canalului NEXTA de pe platforma Telegram, locul favorit al adversarilor lui Lukașenko pentru distribuirea de informații și organizarea demonstrațiilor antiguvernamentale.

În 2019, a fugit din țară, de teamă că va fi arestat, însă a continuat să critice regimul lui Lukașenko din exil, în Lituania. A fost atât de activ încât în noiembrie anul trecut a fost acuzat de incitare la ură socială și la tulburarea ordinii publice.

Pe vremea când era adolescent, mai notează New York Times, Protasevici a devenit disident intrând în atenția forțelor de ordine. El a fost exmatriculat de la o școală de renume pentru că participase la un protest în 2011. Ulterior, a fost exmatriculat și de la cursurile de jurnalism pe care le urma la Universitatea de Stat din Minsk.