Dacă cineva avea dificultăți în a identifica fosta republică sovietică pe harta Europei, o privire asupra zborurilor în spațiul aerian european a rezolvat problema. Belarus apare izolată, ca urmare a deciziei UE de închidere a spațiului aerian european și a majorității companiilor aeriene de a ocoli fosta republică sovietică, după ce regimul Lukașenko a dispus deturnarea unui avion Ryanair pentru arestarea jurnalistului de opoziție Roman Protasevici.

Harta Europei si izolarea Belarus (sursa: twitter)Foto: Hotnews

Harta a fost distribuită pe twitter de președintele Consiliului European Charles Michel, cu mesajul ”Europa în acțiune”.

UE a decis luni seară să-și închidă spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus, pentru a sancționa regimul lui Alexander Lukashenko acuzat că a redirecționat un avion de linie european pentru a aresta un disident, potrivit unui purtător de cuvânt al consiliului.

Imaginea unui Belarus izolat a început să fie distribuită pe platforma socială de către comentatori de politică externă și internauți.

Cele 27 de state membre, întrunite în cadrul summitului de la Bruxelles, au cerut, de asemenea, companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului și au cerut „eliberarea imediată” a oponentului Roman Protassevich și a însoțitorului său, conform concluziilor summitului.