Un jurnalist din Belarus, Roman Protasevici, opozant al regimului Lukaşenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk după ce a coborât dintr-un avion pe ruta Atena-Vilnius. Potrivit canalului de Telegram Nexta al opoziției din Belarus, aeronava de linie a Ryanair a fost interceptată de către Aviația militară belarusă și deviată de pe traiectoria sa în urma unei „alerte cu bombă”, iar preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a vorbit despre „un act abject” și a făcut apel la UE și la NATO să intervină. Liderii europeni au cerut Minskului să permită imediat plecarea avionului oprit, și cu toţi pasagerii de la bord. După aproximativ şapte ore petrecute la sol în Minsk, avionul a decolat spre Vilnius. Potrivit comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, aeronava a sosit la Vilnius cu șase pasageri mai puțini decât la îmbarcarea din Atena.

HotNews.roFoto: Hotnews

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 23.26Reacția MAE: Demers inadmisibil al autorităților belaruse, îl condamnăm cu fermitate / Ambasadorul belarus la București va fi convocat la MAE / Niciun cetățean român nu s-a aflat la bordul aeronavei

UPDATE 22.20 Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre "posibile sancţiuni" ale blocului comunitar împotriva Belarusului, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Șefii de stat și de guvern din UE, care se vor reuni într-un summit luni și marți, vor discuta despre „posibile sancțiuni” ale UE contra Belarusului, care a forțat un avion de linie să aterizeze la Minsk și a arestat un opozant prezent la bord, a anunțat duminică seara Consiliul European.

Președintele Consiliului, Charles Michel, va pune pe ordinea de zi a summitului incidentul cu avionul Boeing al Ryanair care a fost deviat duminică, iar „consecințele, precum și posibilele sancțiuni vor fi discutate cu această ocazie”, a declarat un purtător de cuvânt al instituției europene.

UPDATE 21.40 Pasagerii şi echipajul avionului au petrecut aproximativ şapte ore la sol în Minsk înainte ca avionul să decoleze spre Vilnius, a declarat Ryanair într-un comunicat.

Avionul a aterizat la Vilnius la ora locală 21.25.

UPDATE 21.25 Într-un mesaj ulterior, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, spune că trebuie „verificate toate datele și pasagerii de la bord”, iar acest lucru nu poate fi făcut până la sosirea aeronavei la Vilnius. Potrivit ei, avionul este aștepat să aterizeze în capitala lituaniană la ora locală 21.19.

„Acest gen de situație va avea consecințe” - a mai transmis comisarul european Adina Vălean.

21.10 Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat la Digi24 că avionul a decolat de pe aeroportul din Minsk duminică seară, dar se pare că are la bord doar 117 pasageri, cu șase mai puțini decât la îmbarcarea din Atena.

Digi24 transmite că, potrivit presei internaționale, cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus), iar al șaselea este Roman Protasevici.

Informațiile rămân însă de verificat, a atras atenția Adina Vălean.

De asemenea, comisarul european a spus că nu poate confirma sau infirma dacă la bord se aflau și cetățeni români.

Zborul Ryanair deturnat la Minsk (Sursa foto: AFP / AFP / Profimedia)

UPDATE 21.06 Reacția NATO privind avionul deviat de Belarus: „Un incident grav și periculos, care necesită o anchetă internațională”

UPDATE 20.35 Avionul deviat de Belarus a decolat de la Minsk cu destinaţia Vilnius. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Ea nu menționează însă nimic despre soarta lui Roman Protasevici, arestat imediat după aterizarea forțată a aeronavei la Minsk, notează AFP. UE a cerut anterior Belarusului să lase avionul să plece cu „toți pasagerii” care s-au aflat la bord.

UPDATE 19.49 Liderii europeni fac apel la Belarus să permită plecarea avionului Ryanair deviat şi forţat să aterizeze duminică la Minsk şi să lase îi lase pe pasageri să îşi continue călătoria. Ei califică situația drept „inacceptabilă”.

„Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor şi a aparatului de zbor. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua imediat călătoria”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au făcut apel la Belarus să permită ca pasagerii din avion să îşi continue călătoria.

„TOȚI pasagerii trebuie să își poată continua călătoria către Vilnius imediat și să le fie asigurată siguranța. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe”, a scris pe Twitter șefa CE.

Roman Protasevici (26 de ani) a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul Ryanair care venea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei, a explicat Nexta pe reţelele de socializare.

Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei „alerte cu bombă”. Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

Tânărul este fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare a realegerii în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Reținerea lui Roman Protasevici a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul „a forţat” aterizarea avionului în care se afla Roman Protasevici. În opinia sa, acesta „riscă pedeapsa cu moartea în Belarus”.

La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un „act abject”. „Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk”, a scris pe Twitter şeful statului lituanian.

Opozantul Roman Protasevici „a fost arestat, regimul (de la Minsk) fiind în spatele acestui act abject”, a adăugat Nauseda. „Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici”, a mai transmis el, făcând apel la NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, „să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale”, conform unui comunicat separat difuzat de biroul său de presă. „Voi vorbi despre asta la summitul UE de la Bruxelles” de săptămâna viitoare, a adăugat el.

Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici, fost colaborator al Nexta. (Sursa: Agerpres)