Pe fondul tensiunilor reînnoite din estul Ucrainei, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre, relatează sâmbătă DPA, potrivit Agerpres.

Nave de razboi rusesti in CrimeeaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ele au trecut sâmbătă prin Strâmtoarea Kerci din Peninsula Crimeea, a anunţat marina, potrivit agenţiei de presă Interfax. Nu s-a anunţat iniţial cât vor dura exerciţiile.

Statele Unite au anulat anterior desfăşurarea a două nave de război către Marea Neagră în urma plângerilor Rusiei, potrivit unor surse turce.

Vineri, Ministerul Apărării rus a anunţat că anumite zone maritime din Crimeea vor fi închise mai multe luni din cauza manevrelor. Cu toate acestea, transportul maritim în strâmtoare nu este afectat, a declarat ministerul.

Uniunea Europeană, NATO şi Ucraina au criticat acţiunile Rusiei. Un înalt oficial al UE a vorbit despre o "evoluţie extrem de îngrijorătoare".

Preocuparea internaţională creşte cu privire la escaladarea conflictului în estul Ucrainei din cauza desfăşurării trupelor ruseşti nu departe de frontiera ucraineană.

Între timp, şeful operaţiunilor militare ale Ucrainei, Serghei Naiev, a indicat că nu se aşteaptă la un nou război.

"Nu vedem nicio pregătire de atac acolo", a declarat el vineri noapte pentru televiziunea ucraineană. "De fapt, au fost înfiinţate spitale de campanie". Toate unităţile sunt în tabere, în zone de tragere, a spus el. "În limbaj militar, vorbim despre o demonstraţie de forţă", a adăugat el.

Tot sâmbătă, serviciul de securitate rus FSB a anunțat că l-a reținut pe diplomatul ucrainean Oleksandr Sosoniuk în Sankt Petersburg.

Context:

Rusia a desfăşurat între 15.000 şi 25.000 de militari în peninsula Crimeea şi la frontiera cu Ucraina, potrivit estimărilor Statelor Unite, a indicat miercuri însărcinatul cu afaceri al SUA, Courtney Austrian, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Viena.

Masarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina alimentează îngrijorările privind o nouă acutizare a tensiunilor în regiune. Moscova a anexat peninsula Crimeea după un referendum controversat în 2014. Guvernele occidentale consideră în continuare Crimeea drept parte a teritoriului ucrainean.

Ucraina a avertizat miercuri că Rusia intenţionează să depoziteze arme nucleare în regiunea Crimeea, anunță Reuters și US News, potrivit Mediafax.

„Infrastructura din Crimeea este pregătită pentru potenţiala stocare de arme nucleare. Prezenţa muniţiei nucleare în Peninsula Crimeea ar declanşa o nouă serie de probleme politice, juridice şi morale”, a avertizat miercuri Andrii Taran, ministrul ucrainean al apărării, fără a prezenta însă dovezi în acest sens.

„Forţele ruse din Crimeea ar putea lansa provocări militare substanţiale în acest an”, a declarat Andrii Taran în cursul unei întâlniri cu membrii Subcomisiei pentru Apărare a Parlamentului European.

Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO, a afirmat joi ambasadorul ucrainean în Germania.

"Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm", a spus ambasadorul Andrii Melnik.

Pe același subiect: