Rusia a transferat rachete balistice Iskander în apropierea frontierei sale cu Ucraina, arată - pe baza unor surse publice - analiștii de la Janes, o companie globală de informații open-source specializată în probleme militare și de securitate.

Sistem rusesc de rachete IskanderFoto: Wikimedia Commons - Vitaly V. Kuzmin

Janes a identificat mai multe unități militare rusești echipate cu tancuri, mașini de luptă ale infanteriei și artilerie cu rază lungă, inclusiv tunuri autopropulsate și lansatoare de rachete termobarice care au fost transportate în orașul Voronej cu trenul.

Analiștii Janes au identificat de asemenea desfășurarea unor rachete balistice cu rază scurtă Iskander din regiunea Sverdlovsk din Munții Urali în Voronej.

O zonă de pregătire a fost creată la sud de Voronej, aceasta fiind echipată cu sisteme de telecomunicații cu rază lungă și un spital de campanie.

Desfășurări similare de forțe au fost depistate în Crimeea și regiunea învecinată Krasnodar, rusia transportând cantități mari de echipament militar și trupe către granița sa cu Ucraina începând cu luna martie, provocând alarmă la Kiev și Washington.

Ministerul rus al apărării a respins acuzațiile că ar pregăti o operațiune militară în zonă, afirmând că desfășurările de trupe fac parte din exerciții de antrenament și verificare ale Districtului Militar de Sud și Flotei Mării Negre, afirmând ulterior că verificările vizează toate forțele militare ale Rusiei.

Deși intențiile Rusiei sunt încă neclare, desfășurarea de forțe pare să fie cea mai mare mișcare neanunțată de trupe de la invazia Crimeei și a estului Ucrainei în 2015.

Pe același subiect: