Un înalt oficial de la Kremlin a declarat joi că Rusia va fi forțată să-și apere cetățenii din estul Ucrainei în funcție de amploarea conflictului militar de acolo, a transmis joi agenția TASS, citată de Reuters.

Frontiera UcrainaFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oficialul, Dmitry Kozak, a declarat că începerea unei acțiuni militare majore în estul Ucrainei ar însemna începutul sfârșitului pentru Ucraina.

Kremlinul a transmis, miercuri, că Rusia va ține forțe militare la granița cu Ucraina atât timp cât consideră de cuviință și că acestea nu reprezintă o amenințare, transmite Reuters.

Statele Unite consideră "credibile" informațiile despre mișcările militare ruse la frontiera cu Ucraina și au cerut Moscovei să explice aceste "provocări", transmițând că sunt gata să se angajeze cu privire la situație, a transmis, zilele trecute, Departamentul de Stat.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a promis duminică sprijinul "neclintit" al UE acordat Kievului și, în același timp, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mișcările de trupe ruse lângă Ucraina.

Germania şi Franţa, care au un rol de mediator în tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, au lansat sâmbătă un apel la "reţinere" şi "dezescaladare imediată" între cele două ţări, declarându-se "preocupate de numărul tot mai mare de încălcări ale încetării focului".

Ucraina a acuzat Rusia, săptămâna trecută, că masează trupe la graniţele sale nordice şi estice, precum şi în Peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014. Kremlinul nu a negat recentele mişcări de trupe, dar a insistat că "nu ameninţă pe nimeni".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri seară că a primit asigurări din partea omologului său american Joe Biden că Statele Unite vor apăra Ucraina în cazul unei „agresiuni” a Rusiei.