Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, transmit marţi EFE și Agerpres, citând un comunicat de presă al armatei ruse.

Nave militare rusestiFoto: kremlin.ru

Potrivit comunicatului menţionat, deplasarea a 15 nave - între care trei canoniere şi opt nave rapide de desant - face parte din procedura „de rutină” de trecere în revistă a capacităţilor forţelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă.

SUA au comunicat pe cale diplomatică vinerea trecută Turciei trimiterea a două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu prevederile tratatului de la Montreux (1936), care acordă Ankarei controlul asupra Strâmtorii Bosfor.

Navele americane vor rămâne în zonă până la data de 4 mai, după cum a transmis Washingtonul.

SUA continuă să trimită şi avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, iar miercurea trecută două bombardiere americane au realizat misiuni în Marea Egee.

Creșterea tensiunilor dintre Washington și Moscova are loc pe fondul masării de trupe rusești la granița cu Ucraina, manevră amplu criticată atât de SUA cât și de Uniunea Europeană.

Moscova a avertizat marți Statele Unite să stea departe de Rusia și Crimeea, spunând că riscul de incidente este foarte mare.

Rusia a transferat de asemenea rachete balistice Iskander în apropierea frontierei sale cu Ucraina, arată - pe baza unor surse publice - analiștii de la Janes, o companie globală de informații open-source specializată în probleme militare și de securitate.

Un înalt oficial de la Kremlin a declarat joi că Rusia va fi forțată să-și apere cetățenii din estul Ucrainei în funcție de amploarea conflictului militar de acolo.