Ministrul ucrainean de externe a declarat joi că Rusia amenință deschis Ucraina cu distrugerea în contextul îngrijorărilor tot mai mari privind masarea de trupe rusești la granița Ucrainei, relatează AFP și Barrons.

Ministrul rus al apararii Serghei Soigu si Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat în timpul unei conferințe de presă că analiști și oficiali ruși „amenință deschis Ucraina cu război și cu distrugerea statalității ucrainene”.

„Condamnăm agravarea de către Rusia a situației privind securitatea, acțiunile și declarațiile Moscovei menite să escaladeze tensiunile militare și submineze eforturile diplomatice de a rezolva conflictul ruso-ucrainean”, a mai afirmat Kuleba.

„Linia roșie a Ucrainei este la granița de stat. Dacă Rusia trece acea linie roșie atunci va avea de suferit”, a subliniat oficialul ucrainean.

Ucraina poartă un război împotriva separatiștilor pro-ruși din estul țării încă din 2014 când Moscova a anexat peninsula Crimeea.

Escaladarea recentă a tensiunilor din Donbas încalcă armistițiul de anul trecut care a dus o relativă acalmie în zonă.

În plus, masarea de trupe rusești și transferul de echipament militar de către Rusia la granița ucraineană, precum și operațiunile din Crimeea și Marea Neagră au provocat alarmă la Kiev, Washington și în rândul cancelariilor occidentale.

Pe același subiect: