Zeci de mii de persoane au ieșit marți pe străzile orașelor americane pentru a opta noapte consecutivă de proteste provocate de moartea lui George Floyd, având loc noi confruntări cu poliția și jefuiri de magazine în New York, transmite Reuters. Marșuri și manifestații au avut loc și în Los Angeles, Philadelphia, Atlanta și Seattle. În Washington, protestele au avut loc în apropierea parcului unde demonstranții au fost înlăturați luni de poliție pentru ca Trump să poată merge de la Casa Albă la o biserică istorică.

Proteste New York 3 iunieFoto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

UPDATE 18.52CNN: Forțele de ordine încearcă să reprime protestele trăgând cu gloanțe de cauciuc în mulțimi, în pofida faptului că dovezile din cinci decenii de folosire a lor arată acestea că pot orbi, desfigura sau chiar ucide

UPDATE 15.08 Papa Francisc a descris moartea lui George Floyd în arestul poliției din Minneapolis ca fiind „o tragedie” și a anunțat că se roagă pentru el și „toți cei care și-au pierdut viața din cauza păcatului rasismului”

UPDATE 13.22Facebook a anunțat că a închis pagini și conturi asociate cu ceea ce compania afirmă că e un grup care incită la ură și ai cărui membri discutau să aducă arme la proteste

UPDATE 11.04Departamentul de poliție din Richmond a declanșat o investigație după ce o înregistrare video cu un ofițer de poliție care scuipă de trei ori pe un protestatar încătușat a apărut pe rețelele de socializare

UPDATE 11.03 VIDEO Un bărbat din Washington a adăpostit 80 de protestatari, salvându-i de intervenția poliției

UPDATE 09.53 VIDEO Sute de medici și cadre medicale au participat la New York la protestul „Black Lives Matter” și au îngenuncheat unul lângă altul în Times Square

UPDATE 08.51 Manifestanții din Washington au încercat să rupă gardul ridicat în jurul unui parc de lângă Casa Albă, poliția a răspuns cu gaze lacrimogene, punând protestatarii pe fugă, potrivit jurnaliștilor de la fața locului.

UPDATE 08.02CNN: Numărul soldaţilor scoşi pe străzile din SUA, acelaşi cu al celor aflaţi în Irak, Afganistan şi Siria

Deși până acum manifestațiile au fost în general liniștite în timpul zilei, la căderea nopții grupuri de protestatari au recurs la revolte violente, vandalism, incendieri și devalizări de magazine.

Marți, în fața Capitoliului, muțimea a scandat ”tăcerea este violență” și ”fără justiție nu va fi pace” în fața forțelor de ordine, chiar înainte de ora de la care a fost impusă interdicția de circulație. Protestatarii au rămas însă în zonă în ciuda interdicției și a amenințărilor lui Trump că va folosi Garda Națională și chiar armata pentru încălcarea legii.

În New York, mii de persoane au ignorat și ele faptul că de la ora opt seara a fost impusă interdicția de a ieși din case și au mărșăluit supravegheate de elicopterele poliției.

Pe Bulevardul Hollywood din Los Angeles sute de persoane au mărșăluit, iar unii s-au dus la sediul poliției pentru a-i îmbrățișa pe polițiști sau pentru a da mâna cu ei.

Sute de protestatari s-au adunat și în Denver și Seattle, rămânând pașnici și pe măsură ce noaptea se lăsa peste coasta de vest a SUA.

Washingtonul, unde peste 300 de protestatari au fost arestaţi luni seară, "a fost aseară cel mai sigur loc de pe planetă", a scris pe Twitter preşedintele Trump, care şi-a asumat rolul de preşedinte "al legii şi ordinii".