Numărul cazurilor de coronavirus depășește luni dimineață 2,4 milioane, în timp ce numărul deceselor se apropie de 170.000, potrivit centralizării realizate de Johns Hopkins University pe Arcgis. China a raportat, duminică, zero noi decese din cauza coronavirusului, pentru a treia zi la rând, după ce a fost obligată vineri să revizuiască bilanțul morților provocate de Covid-19, iar Italia a înregistrat cel mai scăzut bilanț zilnic într-o săptămână, 433. Mai multe țări europene încep luni să relaxeze restricțiile impuse de autorități într-o tentativă de a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus.

CoronavirusFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Situația în timp real

Cele mai noi informații despre pandemie, LIVETEXT:

00.39 Facebook a transmis luni că a înlăturat de pe platforma online anunțurile privind evenimentele anti-carantină pentru statele Nebraska, New Jersey și California, organizatorii militând pentru ridicarea restricțiilor destinate combaterii pandemiei de coronavirus, scrie Reuters.

22.17 Merkel este dispusă să accepte majorarea bugetului UE și emiterea de bonduri pentru relansarea economică, după pandemia de coronavirus

21.48: Piața petrolului american s-a prăbușit, atingând cele mai scăzute cote.

20.25: Franța devine a patra țară care a depășit oficial pragul de 20.000 de decese, după SUA, Italia și Spania, scrie Reuters, în timp ce numărul total al îmbolnăvirilor este în jur de 150.000.

20.20Italia a anunțat luni 454 de decese cauzate de Covid-19, în ușoară creștere față de bilanțul înregistrat în ziua precedentă. În schimb, numărul de cazuri noi de infecții a scăzut semnificativ la 2.256, cel mai scăzut nivel în mai bine de o lună, scrie Reuters.

19.22 Bilanțul deceselor în SUA a depășit pragul de 41.000, în timp ce protestatari cer ridicarea restricțiilor

Bilanțul deceselor cauzate de coronavirus a depășit pragul de 41.000 în SUA, în vreme ce protestatari din capitalele mai multor state s-au adunat în stradă pentru a cere ridicarea restricțiilor, iar oficialii avertizează asupra faptului că este nevoie de prudență în privința măsurilor de ieșire din carantină până ce capacitatea de testare crește.

Măsurile privind izolarea la domiciliu, despre care experții spun că sunt esențiale în combaterea răspândirii virusului, au dus la un blocaj economic și au făcut ca peste 22 de milioane de americani să depună actele pentru șomaj, în ultima lună, relatează Reuters.

SUA se confruntă cu cel mai mare număr de cazuri de infecții, peste 756.000 de îmbolnăviri, și a ajuns la 41.150 de decese, dintre care aproape jumătate sunt din statul New York.

18.21 Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia nu a atins încă vârful epidemiei deși a reușit să încetinească ritmul de răspândire a noului coronavirus. Luni, numărul infecțiilor confirmate a depășit pragul de 47.000, scrie Reuters.

17.37 Cancelarul Germnaiei, Angela Merkel, a făcut apel la China să dea dovadă de mai multă transparență în ceea ce privește modul în care a izbucnit epidemia de coronavirus,transmite AFP.

17.12Rusia plazează în carantină mii de soldați care au fost scoși la repetiții pentru parada militară dedicată Zilei Victoriei, fără a fi respectate regulile privind distanțarea socială impuse de epidemia de coronavirus. Ar fi vorba de 15.000 de soldați, relatează Guardian.

16.33 Încă 429 de decese au fost anunțate luni în Marea Britanie, bilanțul total al vicitmelor ajungând astfel la 14.829, potrivit agenției naționale de sănătate, scrie Reuters.

15.41 Germania va suporta costurile pentru tratarea pacienților preluați din alte state europene

Guvernul de la Berlin a anunţat luni că va suporta cheltuielile pentru tratamentul pacienţilor europeni cu coronavirus internaţi în spitalele din Germania, transmite AFP citată de Agerpres.

Totalul costurilor respective este estimat la aproape 20 de milioane de euro, a precizat ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn.

15.34 Marea Britanie, îngrijorată de al doilea val al coronavirusului

Marea Britanie trebuie să fie sigură că orice ridicare sau reducere a măsurilor de distanțare socială nu duce la un al doilea val al focarului de coronavirus, a declarat luni un purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson, citat de Reuters.

15.15: Numărul cazurilor de coronavirus în Olanda a crescut luni cu 750 la 33.405, iar bilanțul deceselor a crescut cu 67 la 3.751.

14.45:Spania vrea un un fond de redresare în valoare de 1,5 trilioane de euro din fonduri UE

13.40: Marea Britanie se pregătește să înceapă testele clinice pentru tratamentul cu plasmă

13.15:Ungaria extinde măsurile de sprijin pentru companii

12.55: Hong Kong a înregistrat, luni, zero noi cazuri de coronavirus, pentru prima dată de la începutul lunii marie.

12.20: Coronavirus Spania: Numărul deceselor se apropie de 21.000 / Numărul cazurilor depășește 200.000

12.05: Coronavirus: Cehia începe relaxarea restricțiilor / Milos Zeman vrea ca granițele să rămână închide un an

11.30: Un sfert din locurile de muncă din Europa sunt în pericol din cauza coronavirusului - Raport

11.00: Coronavirus Rusia: Bilanțul cazurilor depășește 47.000 / Numărul noilor cazuri scade

10.40:Papa Francisc a îndemnat, luni, politicienii să dea la o parte divergențele pentru a putea lupta uniți cu criza provocată de coronavirus

10.30:Ţările în care este cel mai sănătos să trăieşti

08:30:Prețul petrolului american a scăzut la cel mai jos nivel din 1999

08.25: Multe magazine din Germania se redeschid astăzi, într-un prim pas al operațiunii de ieșire din carantină într-o țară în care epidemia cu noul coronavirus este ”sub control”

08.05:Polonia urmează să reducă, astăzi, restricțiile, după ce duminică a înregistrat cel mai mare bilanț zilnic de noi cazuri de la începerea pandemiei.

07.55: Numărul cazurilor confirmate în Germania a ajuns la 141.672, după ce au fost confirmate 1.775 noi cazuri, iar bilanțul deceselor a ajuns la 4.404, după ce alte 110 persoane au murit în 24 de ore, a anunțat Institutul Robert Koch, relatează Reuters.

07.45: Noua Zeelandă extinde carantina cu o săptămână și urmează să relaxeze măsurile pe 27 apilie, a anunțat premierul Jacinda Ardern.

07.15: Autoritățile raportează zero noi decese, pentru a treia zi la rând

Numărul deceselor în SUA se apropie de 41.000, după ce duminică au fost raportate aproape 2.000 de noi morți pe fondul pandemiei de Covid-19, dar cu toate acestea, mai multe proteste au fost organizate în statele New Hampshire, Maryland şi Texas în care manifestanţii au cerut ridicarea măsurilor de izolare impuse pentru a îngrădi răspândirea noului coronavirus.

Trump a încurajat protestele, manifestându-și sprijinul pentru manifestațiile de eliberare față de regulile de distanțare socială.

”Acești oameni sunt minunați”, a spus duminică președintele în cadrul unei conferințe de presă, referindu-se la protestatari, mulți nepurtând mască la manifestații.

Pe de altă parte, guvernatorii americani l-au acuzat pe Trump că face ”declarații periculoase” și ”halucinante”.

Mulți lideri de stat au spus că nu se pot angaja să respecte programului lui Trump de a relaxa restricțiile fără un sistem robust de testare a populației.

În acest timp, Franța a anunțat măsurile pentru a ieși din izolare începând cu 11 mai.

Citește și: