Peste un sfert din locurile de muncă din Europa ar putea fi afectate de către căderea economică pe fondul pandemiei de coronavirus, potrivit unei analize realizare de McKinsey, relatează Politico.eu.

Coronavirus BelgiaFoto: Profimedia Images

Firma de consultanță a estimat că până la 59 de milioane de joburi se află în pericol de a fi afectate de reducerea orelor de muncă, suspendare temporară sau pierdere permanentă.

Rata șomajului s-ar putea dubla în lunile ce vin în timp ce majoritatea angajaților sunt afectați, atât din domenii precum vânzări și serviciu clienți, dar și servicii de alimentație publică, potrivit studiului publicat luni.

McKinsey a îndemnat decidenții politici să ia ”măsuri rapide și categorice” și să ia în vedere impactul asupra industriilor, demografiei. ”Europa trebuie să evide o creștere semnificativă a șomajului pe care am avut-o în timpul crizei financiare din 2008-2009”, când rata șomajului a crescut cu 27%, arată raportul.

Inegalitățile sociale ar putea fi exacerbate de către șocul economic provocat de corelarea dintre nivelul scăzut de educație și locurile de muncă afectate.

Muncitorii mai tineri și angajații din cadrul companiilor mici și mijlocii sunt de asemenea mai expuși la acest impact al virusului.

Alături de măsurile stimulentelor economice, McKinsey a sugerat guvernelor că ar putea stimula reorientarea angajaților către sectoarele critice - de exemplu, retailerii din domeniul alimentar ar putea să angajeze temporar angajații restaurantelor.

Programele guvernelor ar putea pregăti angajații sau chiar să plătească mici companii să suporte pregătirea acestora.