Regatul Unit se pregătește să folosească sângele supraviețuitorilor de Covid-19 pentru a trata pacienții din spital din cauza coronavirusului, relatează BBC.

Coronavirus in Marea BritanieFoto: Profimedia Images/Alamy

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie cere unora dintre persoanele care s-au recuperat după Covid-19 să doneze sânge astfel încât să poată testa terapia cu plasmă, în speranța că anticorpii pe care i-au dezvoltat îi vor ajuta pe ceilalți aflați în spital.

SUA au început deja un proiect major pentru a studia tratamentul cu plasmă, implicând peste 1.500 de spitale.

Când o persoană are Covid-19, sistemul său imunitar răspunde prin crearea de anticorpi, care atacă virusul.

Aceștia pot fi găsiți în plasmă.

Serviciul Național de Sănătate abordează acum pacienți care s-au recuperat de Covid-19 pentru a vedea dacă plasma prelevată de la ei poate fi dată oamenilor care sunt acum bolnavi din cauza virusului.

”Preconizăm că va fi folosită mai întâi într-o etapă de testare pentru a trata Covid-19”, a spus organizația.

”Dacă vor fi aprobate, testele vor investiga dacă transfuzia cu plasmă ar putea îmbunătăți viteza de recuperare și șansele de supraviețuire a pacienților cu Covid-19. Toate testele clinice trebuie să urmărească un proces riguros de aprobare pentru a proteja pacienții și pentru a asigura că rezultatele generate sunt fiabile. Lucrăm îndeaproape cu guvernul și toate organismele relevante pentru a trece de procesul de aprobare cât mai repede posibil”, a mai adăugat organizația.

Mai multe grupuri vor să înceapă testele clinice pentru tratamentul cu plasmă, printre care University Hospital of Wales și Cardiff, dar și profesorul Robert Lechler, președinte al Academy of Medical Sciences și director executiv al King's Health Partners, care include și King's College și trei mari spitale din Londra.