Italia se descoperă din ce în ce mai eurosceptică, un sentiment născut din ceea ce mulți consideră absența solidarității europene în timpul recentelor crize migratorii și exacerbat astăzi de pandemia de coronavirus, scrie AFP.

Salvini si OrbanFoto: Facebook-Salvini

Potrivit diverselor sondaje realizate în aprilie și publicate pe site-ul guvernului, 71% dintre italieni cred că pandemia de coronavirus distruge UE și circa 55% ar fi de acord cu ieșirea din UE și/sau zona euro. Cifre impresionante într-o țară considerată unul dintre stâlpii proiectului european și istoric foarte eurofilă.

Roma a reproșat unora dintre partenerii săi, în special Germaniei și Olandei, de egoism după refuzul unei mutualizări a datorilor născute din pandemie prin emiterea de +coronabonduri+ sau +eurobonduri+, care au devenit în Italia o miză a politicii interne.

Economia italiană este afectată dur de această criză iar FMI prevede o cădere a PIB-ului de 9,1% în acest an.

Opoziția Germaniei și Olandei la eurobonduri pentru a lupta împotriva consecințelor pandemiei a adus apă la moară partidelor italiene de extremă dreapta și suveraniștilor.

Guvernul italian "nu are o idee clară despre puterea sa de negociere deoarece în acest moment noi decidem dacă Europa există. Toată lumea înțelege că o Europă fără Marea Britanie și fără Italia nu mai există, nu rămâne decât o mare Germanie care va zdrobi Franța", a declarat vineri Giorgia Meloni, liderul Fratelli d'Italia (FDI, extrema dreaptă), un partid creditat cu circa 13,5% din intențiile de vot.

Același discurs la Matteo Salvini, liderul Ligii, care a ieșit ușor din prim plan după plecarea de la guvernare în august 2019 dar al cărui partid rămâne primul din Italia, cu circa 28,5% din intențiile de vot: el l-a acuzat pe premierul Giuseppe Conte că vrea să vândă Italia "la reduceri".

Polemica este legată în principal de reuniunea consiliului european de săptămâna viitoare, când se vor discuta măsurile posibile pentru un răspuns economic comun la coronavirus.

În special în centrul dezbaterilor se află Mecanismul European de Stabilitate (MES, fondul de salvare al zonei euro) care evocă amintiri dureroase legate de impunerea condițiilor stabilite de Bruxelles și politica de austeritate pentru o Grecie supraîndatorată. În opinia suveraniștilor, a recurge la acest ajutor ar pune Italia într-o poziție umilitoare de supunere.

De o parte, majoritatea forțelor care susțin guvernul lui Giuseppe Conte și-ar dori să utilizeze aceste fonduri, dar fără condiții; de cealaltă parte, euroscepticii acuză guvernul că afectează suveranitatea națională.

"Este un conflict între sufletul populist, anti-eruopean", cel al Ligii și FDI, dar și o parte din Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) la putere, și "sufletul pro-european", în principal al guvernului, rezumă Giovanni Orsina, profesor la universitatea Luiss din Roma.

"Dacă există percepția că Italia a obținut puțin sau nimic" de la Europa în termeni de ajutor, "dacă banii nu ajung și oamenii încep să resimtă dificultăți economice serioase, atunci am putea asista la accese de furie în țară", a adăugat Orsina.