Europa a depășit miercuri Asia la numărul de decese din cauza coronavirusului, potrivit bilanțului realizat de AFP, pornind de la datele oficiale. Italia a înregistrat miercuri un nou record al deceselor, bilanțul total apropiindu-se de 3.000. Numărul cazurilor de coronavirus la nivel mondial a depășit pragul de 200.000 fiind consemnate până acum peste 8.000 de decese, în timp ce 164 de state sunt afectate de pandemia Covid-19. Toate cele 50 de state americane au fost lovite de pandemie, după ce West Virginia a raportat primul caz de infecție în cursul zilei de marți, notează BBC News. UE a anunțat închiderea frontierelor externe pentru cetățenii non-europeni.

Testare temperatura pentru Covid-19Foto: Profimedia Images

07:31: Australia interzice accesul în țară cetățenilor străini și nerezidenților, a anunțat premierul australian, Scott Morrison

07:19: Mexicul a raportat primul deces cauzat de coronavirus

06:58: Banca Centrală a Australiei a coborât rata dobânzii de referință cu un sfert, ajungând la 0,25%, cel mai redus nivel din istoria sa

06:26: Primul caz confirmat și în El Salvador

05:50: De miercuri Armata Serbiei are sub control toate punctele de frontieră, va asigura și controla toate centrele de cazare a migranților și centrele de azil și va asigura securitatea tuturor spitalelor, a comunicat Ministerul sârb al apărării

05:25:China nu a raportat, joi, nicio infecție locală, acest lucru având loc pentru prima dată de când a început criza coronavirusului, în urmă cu trei luni.

Toate cazurile nou diagnosticate sunt ale unor persoane care au venit din altă parte susțin autoritățile chineze, potrivit cărora joi au fost confirmate 34 de cazuri noi în rândul persoanelor care au ajuns din afara Chinei

04:59: Costa Rica a înregistrat primul deces de la declanșarea pandemiei, Bolivia și Panama au decretat stare de urgență

04:10: Guvernul din Nicaragua a raportat primul caz de infecție cu coronavirusul Covid-19

03:36: Air Canada va suspenda gradual „majoritatea” zborurilor transfrontaliere și internaționale, după anunțul privind închiderea graniței dintre SUA și Canada, pentru a preveni răspândirea coronavirusului

03:00: Mauritius a anunțat primele trei cazuri confirmate pe teritoriul țării, guvernul afirmând că doi dintre pacienți au lucrat pe vase de croazieră în timp ce un al treilea s-a întors din Marea Britanie

02:24: Mario Diaz-Balart, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite pentru cel de-al 25-lea district congresional din Florida, a anunțat pe Twitter că a fost diagnosticat cu coronavirusul Covid-19, devenind primul congresman american depistat cu virusul.

01:44:Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat lansarea unui program de achiziții pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în valoare totală de 750 de miliarde de euro.

01:21:Întregul land austriac Tirol și cei 750 000 de locuitori ai provinciei au fost plasați în carantină, izolați de restul țării datorită virulenței epidemiei coronavirusului Covid-19 în regiunea alpină, au anunțat autoritățile austriece miercuri seara.

00:47: Pakistanul, ţară săracă şi cu un sistem de sănătate cu probleme, refuză să îşi închidă oraşele, deşi cazurile de infectare cu noul coronavirus s-au înmulţit în ultimele zile.

„Dacă închidem oraşele, pe de o parte îi salvăm pe locuitorii lor de coronavirus, dar pe de altă parte ei vor muri de foame”, a spus şeful guvernului, adăugând că a fost luată în considerare o astfel de măsură, dar apoi a fost respinsă.

00:21: Statele Unite și Canada își vor închide granița comună, pentru a încerca să încetinească răspândirea epidemiei cauzate de coronavirusul Covid-19

23:44:Comisia Europeană face apel la „o acțiune comună” pentru a evita paralizarea internetului, potrivit comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton

23:27: Doi miniștri brazilieni au fost depistați pozitiv cu coronavirusul Covid-19. Este vorba de ministrul Minelor și Energiei și de șeful responsabil de securitatea instituțională din cabinetul președintelui Jair Bolsonaro

23:00: Senatul SUA a aprobat, miercuri, un proiect legislativ care prevede alocarea a 100 de miliarde de dolari pentru măsuri de urgenţă destinate contracarării epidemiei de coronavirus şi efectelor acesteia

22:41:Italia: Serviciile de pompe funebre din Bergamo fac față cu greu deceselor cauzate de epidemia Covid-19. Camerele mortuare din acest oraş din nordul Italiei nu mai pot primi toate sicriele, care sunt trimise, prin urmare, direct la cimitir.

22:25:Nigeria restricționează intrarea în țară pentru călătorii din 13 țări, inclusiv SUA și Marea Britaniedupă ce țara africană a anunțat miercuri cinci noi cazuri

22:02: General Motors și Ford anunță suspendarea producției de mașini în America de Nord. Cei doi giganți auto din Detroit au anunțat închiderea fabricilor din Statele Unite, Canada și Mexic între 18 și 30 martie

21:46: Statele Unite suspendă serviciile de viză pentru imigranți și non-imigranți în majoritatea țărilor din cauza pandemiei de coronavirus potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american

21.15: Brazilia înregistrează două noi decese, bilanțul ridicându-se la 3. Cele două persoane aveau 65, respectiv 80 de ani.

21.10: Pakistan confirmă primul deces din princina corovirusului, în timp ce numărul pacienților infectațați a crescut la 260.

21.00 Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel, miercuri, la cetățeni să ajute la lupta împotriva răspândirii coronavirusului, subliniind că Germania se confruntă cu cea mai mare provocare de după al II-lea Război Mondial.

20.43: Germania extinde restricțiile de călătorie, iar acum acestea includ cele realizate cu avionul și nave de croazieră. Totodată, ministrul de Interne a anunțat că restricțiile de intrare în țară se aplică acum zborurilor din Italia, Spania, Austria, Franța, Luxemburg, Danemarca și Elveția.

20.03:Rusia conduce o campanie de dezinformare privind coronavirusul pentru a genera panică în Occident, spune un document la UE

19.30: Marea Britanie a ordonat închiderea școlilor până la noi ordine începând de vineri pentru a opri extinderea pandemiei de coronavirus. Totodată, premierul Boris Johnson le-a transmis cetățenilor să stea acasă pentru șapte zile dacă au simptome, relatează Reuters.

19.22: Croația va închide toate mgazinele cu excepia celor dedicate hranei de pe 19 martie. Rămân deschise farmaciile, benzinăriile

19.15:Bilanțul deceselor în Italia a crescut cu 475 la 2.978, în cea mai mare creștere de până acum în 24 de ore.

19.10:Ungaria suspendă plata ratelor la credite până la sfârşitul anului

19.05: Macedonia de Nord a declarat stare de urgență din cauza coronavirusului

18.50: Portugalia a declarat stare de urgență. Țara are 642 de cazuri de Covid-19 până acum, iar doi pacienți au murit.

18.30: Bilanțul deceselor în Regatul Unit a ajuns la 104, după ce alți 32 de oameni au murit în ultimele 24 de ore. Pacienții aveau între 59 și 94 de ani și aveau boli preexistente. (BBC)

18:27Rusia se gândește să permită vânzarea băuturilor alcoolice online

18.25: Grecia interzice toate adunările publice de mai mult de 10 oameni începând de joi.

18.20: Numărul infecțiilor în New York a crescut cu 695

18.10: Bilanțul deceselor provocate de coronavirus a crescut cu 319 în 24 de ore doar în regiunea Lombardia, din Italia, aducând numărul total al morților în regiune la 1.959, au spus două surse miercuri, relatează Reuters.

17.35: Cuba a anunțat primul deces legat de coronavirus de pe teritoriul său. Este vorba de un italian în vârstă de 61 de ani.

17.12: Premierul britanic Boris Johnson ar fi putut fi expus riscului de contaminare de către un profesor care a prezentat guvernului o analiză privind pandemia de coronavirus.

17.02: Canadienii vor avea timp până în august 2020 să plătească taxele, a spus premierul Justin Trudeau. Premierul Justin Trudeau a anunțat miercuri un nou plan de ajutoare în valoare de 27 miliarde de dolari canadieni (17 miliarde de euro) pentru a ajuta angajații canadieni și companiile pentru a face față pandemiei. De asemenea, Trudeau a anunțat deblocarea 55 de miliarde de dolari sub formă de amânare a impozitelor pentru a răspunde nevoii de lichiditate a familiilor canadienie și companiilor.

17.00 Granițele Turciei cu Grecia și Bulgaria au fost închise

16.50: 25 de milioane de oameni ar putea să își piardă locurile de muncă din cauza pandemiei Covid-19, potrivit unei estimări a Organizației Internaționale Muncii.

16.30: Numărul cazurilor de coronavirus în Regatul Unite a ajuns la 2.626, după ce a crescut cu 676 de cazuri în 24 de ore, de marți. Marea Britanie a raportat, până acum, 71 de decese din cauza coronavirusului.

16.09 După italieni și spanioli, a venit rândul francezilor să iasă la ferestre pentru a aplauda personalul medical și ceilalți angajați care se luptă cu epidemia.

16.05: Germania suspendă programul cu Turcia de a primi refugiați sirieni din cauza închiderii frontierelor Uniunii Europene pentru a opri răspândirea pandemiei cu noul coronavirus, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

16:03 China trimite în Franța un milion de măști, după ce Parisul trimisese luna trecută 17 tone de materiale medicale la Wuhan, unde virusul a apărut pentru prima oară în decembrie.

15.52Concursul Eurovision a fost anulat, au anunțat miercuri organizatorii. Cel mai probabil, competiția ar urma să aibă loc abia anul viitor, în 2021. Ediția din acest an a competiției muzicale ce era programată pentru 16 mai, la Rotterdam, a fost anulată, scrie euronews.

Anunțul a fost făcut de organizatori, pe twitter. “Cu adânc regret vă anunțăm anularea concursului Eurovision, ediția 2020”, se arată în declarația de presă.

15.50: Trump a anunțat închiderea graniței SUA-Canada pentru călătoriile care nu sunt esențiale, dar acest lucru nu va afecta traficul comercial.

15.39 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar urma să se adreseze națiunii, cerând cetățenilor să respecte regulile privind distanțarea socială, scrie Reuters.

15.16 Polonia propune un program de asistență financiară de 51,5 miliarde de dolari pentru a combate efectele pandemiei asupra economiei, a anunțat miercuri premierul Morawiecki care a avertizat că această criză ar putea dura luni întregi, transmite Reuters.

Acest set de măsuri guvernamentale vine în sprijinul infrastructurii din sănătate, dar și al companiilor care se luptă să plătească salariile, astfel încât acestea să evite concedierile.

15.12: Numărul cazurilor de infecții în Olanda a ajuns la 2.051, au transmis miercuri autoritățile.

15:05 Donald Trump va anunța o "informație foarte importantă" privind coronavirusul

15.03 Grecia interzice adunările publice și îi îndeamnă pe oameni să stea acasă, potrivit Guardian.

15.00: Consilierul pe securitate națională al Braziliei, Augusto Heleno, a spus miercuri că a fost testat pozitiv pentru coronavirus, deși nu a avut simptome.

Heleno, în vârstă de 72 de ani, general de armată pensionat și unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Jair Bolsonaro, a spsu că se află în acest moment în carantină, acasă, în timp ce așteaptă rezultatul celui de-al doilea test.

14.49 Cancelarul austriac Sebastian Kurz a avertizat miercuri că situaţia de excepţie în care se află ţara sa din cauza coronavirusului va dura "foarte, foarte mult timp", prezicând că "lumea va fi apoi complet diferită".

14.24 În jur de 80.000 de cetățeni europeni așteaptă să revină în Europa, în plină pandemie, a transmis miercuri Comisia Europeană.

14.20.Agenția Europeană a Medicamentului recomandă folosirea antiinflamatorului. Nu sunt dovezi privind faptul că ibuprofenul agravează COVID-19

14.05 Rusia a raportat încă 33 de cazuri de infecții în ultimele 24 de ore, bilanțul total ajungând la 147 de îmbolnăviri, potrivit oficialilor. Dintre cele 33 de cazuri noi, 31 sunt în Moscova.

În contextul pandemiei, Duma de stat a anunțat ridicarea acreditărilor pentru toți jurnaliștii străini.

13.55: Europa a depășit miercuri Asia la numărul de decese din cauza coronavirusului, potrivit bilanțului realizat de AFP, pornind de la datele oficiale.

Miercuri, la ora 11.00 GMT, Europea a înresgitrat cel puțin 3.421 de decese, mai mult decât Asia (3.384) unde China este centrul pandemiei. Italia, cea mai afectată țară europeană, a înregistrat 2.503 decese.

13.45: Ministrul german al Finanțelor a scris pe Twitter că este testat preventiv pentru coronavirus și că lucrează de acasă, din cauza unei răceli severe.

13.43: Djibouti a confirmat primul caz de coronavirus.

13.40: Jumătate dintre școlarii și stundenții din lume nu merg la școală, din cauza coronavirusului (UNESCO)

13.24Oamenii ar trebui să folosească zilele în care se află în izolare forţată în locuinţe din cauza pandemiei de coronavirus pentru a se reconecta cu familia, spune Papa Francisc.

13.20:Studiu: Noul coronavirus care provoacă boala COVID-19 rezistă pentru mai multe ore până la zile în aerosoli și pe suprafețe

13:05 Burkina Faso a înregistrat primul deces legat de coronavirus, care este și primul din Africa subsahariană.

12.51 Primul deces în Bangladesh.

12.45 Iranul a raportat încă 147 de decese, bilanțul total ridicându-se la 1.135 de morți, potrivit oficialilor din ministerul sănătății citați de Reuters. În același timp, numărul total de îmbolnăviri, la nivel național, a urcat la 17.361.

"Din nefericire, au fost înregistrate 1.192 de cazuri în ultimele 24 de ore... vă rugăm să repectați recomandările și să stați acasă”, a spus adjunctul ministrului sănătății, Alireza Raisi.

12.41 Ministrul sănătății din Spania a anunțat că numărul cazurilor de infecții a ajuns la 13.716, iar bilanțul victimelor a ajuns la 558.

12.27 Belgia este ultima țară care intră în carantină la nivel național, transmite Guardian. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în casă și să își limiteze contactele la cercul familial restrâns.

11.47 Armata franceză a început evacuarea pacienților aflați în stare critică, în estul țării, urmând să-i transfere la un spital militar din sud, la Toulon, decizia având ca scop slăbirea presiunii asupra unităților medicale civile din zonă, care se luptă cu epidemia de coronavirus, scrie Reuters.

Potrivit armatei, deocamdată, este vorba despre 6 pacienți care sunt transportați cu avionul militar, dotat cu toate facilitățile pentru terapie intensivă.

11.28 Indonezia a anunțat încă 55 de cazuri de infecții, cea mai mare creștere în 24 de ore de la izbucnirea epidemiei. Bilanțul total de îmbolnăviri a ajuns la 227 cazuri și 19 decese, informează Reuters.

11.18 Mai multe ambasade SUA din întreaga lume vor suspenda serviciile de acordare a vizelor din cauza pandemiei COVID-19, a anunțat miercuri ambasadorul american în Coreea de Sud, citat de Reuters.

Decizia vizează în jur de 100 de state pentru care Departamentul de Stat a emis avertizări. Avertizările sunt justificate atât de epidemie, cât și de războaie în unele cazuri.

10.49 Taiwan a raportat încă 23 de cazuri de infecții, bilanțul ajungând la 100, potrivit Guardian.

10.14Mâncare gratuită, consultaţii psihologice, cursuri de limbi străine sau de yoga online pe gratis - mii de polonezi s-au lansat în iniţiative de întrajutorare, în timp ce Polonia a fost plasată practic în carantină în încercarea de stăvili propagarea coronavirusului.

La început, erau mici foi lipite în casa scărilor de oameni care îşi propuneau ajutorul vecinilor în vârstă ce nu puteau sau nu voiau să iasă din casă. Apoi, mişcarea de solidaritate a cucerit internetul. "Am creat acest grup pentru că eu însumi am simţit îngrijorare şi frică atunci când am văzut străzile pustii", a explicat Filip Zulewski, 44 de ani, care a lansat pe Facebook iniţiativa "Mâna invizibilă".

9.43 Primul deces cauzat de coronavirus în Republica Moldova. 30 de cazuri de infecții au fost înregistrate în R. Moldova până la această oră.

9.24 Autoritățile medicale din China au transmis că un medicament folosit în Japonia împotriva gripei, favipiravir, ar fi eficient în cazurile de infecții cu coronavirus, relatează presa niponă citată de Guardian.

Zhang Xinmin, un oficial din ministerul cercetării și tehnologiei, a precizat că favipiravir a dat rezultate încurajatoare în cazul a 340 de pacienți din Wuhan și Shenzhen.

Pacienții cărora li s-a administrat medicamentul în Shenzhen au fost testați negativ la 4 zile după ce au fost depistați pozitiv, în comparație cu media de 11 zile în cazul pacienților care nu au primit medicamentul.

În același timp, radiografiile au arătat o îmbunătățire a condiției plămânilor în 91% dintre cazuri pe pacienții tratați cu acest medicament, în comparație cu 62% pentru cei cărora nu li s-a administrat același tratament.

8.56: Liderul nord-coreean Kim Jong-un a participat la inaugurarea lucrărilor pentru construirea unui nou spital la Phenian, relatează BBC News, deși evenimentul nu ar avea nicio legătură directă cu pandemia de coronavirus.

Ceremonia a avut loc marți, iar, potrivit agenției de presă KCNA controlată de stat, Kim Jong Un vrea ca spitalul să fie gata până la cea de-a 75 -a aniversare a partidului muncitoresc, respectiv în octombrie.

Liderul nord-coreean a spus că finalizarea lucrărilor reprezintă o ”misiune crucială” pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate. Presa controlată de stat a prezentat imagini cu Kin Jong Un, ținând în mână o lopată, fără a purta mască de protecție.

Coreea de Nord a susținut că nu a înregistrat niciun caz de infecție cu Covid-19, dar a luat măsuri de prevenție.

Toate cele 50 de state americane au fost lovite de pandemie, după ce West Virginia a raportat primul caz de infecție în cursul zilei de marți, notează BBC News. Anunțul a fost făcut de guvernatorul Jim Justice, care a declarat ”Știam că asta se va întâmpla”.

Orașul New York se pregătește de măsuri de carantină similiare cu cele adoptate deja pe coasta de vest a golfului San Francisco.

În SUA, până acum s-au înregistrat 108 decese și peste 6.300 de cazuri de infecții confirmate la nivel național.

Toate cazinourile din Las Vegas vor fi închise, ca de altfel toate afacerile din Nevada care nu sunt vitale.

Marți, guvernul britanic a anunțat un set de măsuri financiare fără precedent pentru a susține economia, printre acestea figurând și un ajutor de 330 de milioane de lire sterline, sub formă de împrumuturi, și alte 20 de milioane pentru protejarea afacerilor, unii comentatori susținând însă că acestea ar putea fi insuficiente.

În același timp, după modelul Islandei, supermarketurile din Marea Britanie au decis să își modifice programul astfel încât să aloce câteva ore doar persoanelor în vârstă și celor cu dizabilități care sunt vulnerabile, în condițiile în care panica i-a făcut pe consumatori să ia cu asalt magazinele. Măsuri simiare au fost anunțate și în SUA.

Canada și Statele Unite se pregătesc să închidă frontiera pentru călătoriile care nu sunt esențiale. Odată finalizat, acordul ar închide granița turiștilor și cumpărătorilor, permițând totuși canadienilor să se întoarcă acasă. Documentul ar putea permite un anumit trafic comercial, pentru a se menține aprovizionarea magazinelor, scrie sursa citată.

În Spania, premierul Pedro Sanchez a anunțat că guvernul său a aprobat un pachet de ajutor de 200 de miliarde de euro, bani ce vor fi folosiți pentru combaterea impactului economic al pandemiei de coronavirus.

”Trebuie să luptăm cu acest virus pe frontul economic, pentru a câștiga împotriva lui. De asemenea, trebuie să ne protejăm locurile de muncă, companiile și familiile cu un scut social și economic, astfel încât nimeni să nu rămână în urmă. De aceea, astăzi (marți - n.red.), am aprobat un decret foarte important, cel mai mare care a fost aprobat vreodată în istoria democrației noastre”, a spus șeful Executivului spaniol.

Din această sumă, 600 de milioane de euro vor fi folosiți pentru servicii sociale de bază, cu un accent special pe asistența medicală pentru vârstnici și alte grupuri vulnerabile. De asemenea, guvernul facilitează protecția furnizorilor de apă, energie electrică și comunicații.

Uniunea Europeană își închide frontierele pentru 30 de zile. Țările UE au decis în unanimitate interzicerea, timp de 30 de zile, a intrării persoanelor din afara blocului comunitar, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, a anunțat marți seara cancelarul german Angela Merkel.