Lupta împotriva noului coronavirus constituie "cea mai mare provocare" cu care s-a confruntat Germania de la al Doilea Război Mondial, a afirmat miercuri Angela Merkel, citată de AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

"De la reunificarea germană, nu, de la al doilea Război Mondial, nu a existat o provocare pentru țara noastră care să depindă atât de mult de solidaritatea noastră", a afirmat cancelarul, într-un discurs televizat adresat germanilor.

Acest discurs în acest format constituie o premieră pentru cancelar, ajuns la putere în 2005.

Nici în timpul crizei euro sau a crizei financiare din 2008 - 2009 Merkel nu a susținut un discurs solemn adresat națiunii.

"Cred cu tărie că vom reuși în această sarcină dacă toți cetățenii consideră într-adevăr că este și sarcina lor", a subliniat Angela Merkel.

Un apel destinat populației în momentul în care unii germani, în special tinerii, nu respectă consemnele oficiale privind limitarea la minim a contactelor sociale.

"Pentru cineva ca mine, pentru care libertatea de mișcare și de circulație a fost un drept câștigat cu greu, astfel de restricții nu pot fi justificate decât printr-o necesitate absolută", a explicat Merkel, care a crescut în Germania de Est comunistă.

"Într-o democrație, ele nu trebuie niciodată decise cu ușurință și doar de manieră temporară. Dar ele sunt indispensabile în acest moment pentru a salva vieți", a subliniat liderul german.

Angela Merkel a lansat "un apel" la respectarea regulilor de distanțare socială în Germania, unde carantina nu a fost încă decisă, spre deosebire de țări precum Franța, Italia sau Spania.

"Fără strângeri de mâini, spălarea mâinilor cu atenție și cel puțin un metru și jumătate față de persoana următoare și, dacă este posibil, practic niciun contact cu persoanele foarte în vârstă, deoarece sunt deosebit de expuse", a pledat Merkel.

Epidemia a ucis între 12 și 16 persoane în Germania, potrivit cifrelor diferite înainte de Institutul Robert Koch și de statele regionale.